2015-10-27 08:13:06
Φωτογραφία για Θα προκαλέσει κρίση με την Κίνα η έλευση του USS Lassen;
Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να στείλουν το αντιτορπιλικό USS Lassen σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων (ν.μ.) από τα τεχνητά νησιά που δημιούργησε η Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αμφισβητώντας εμπράκτως, τις κινεζικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

Το αντιτορπιλικό περιπολεί στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, στους υφάλους Σούμπι και Μιστσίφ, οι οποίοι ήταν κάποτε κάτω από τη θάλασσα, προτού οι Κινέζοι τους μετατρέψουν σε νησιά. Το πλοίο θα συνοδεύεται, πιθανότατα, από αμερικανικά αεροσκάφη επιτήρησης P-8A και πιθανόν Ρ-3, τα οποία εκτελούν τακτικές πτήσεις επιτήρησης στην περιοχή.

Η εν λόγω περιπολία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση των Αμερικανών προς τους Κινέζους εντός της ζώνης των 12 ν.μ. που η Κίνα ορίσει ως εθνικά χωρικά ύδατα. Οι Αμερικανοί επίσης σχεδιάζουν την εκτέλεση κι άλλων παρόμοιων περιπολιών τις επόμενες εβδομάδες.

Η αμερικανική κίνηση απειλεί με επιδείνωση της ήδη τεταμένες σινοαμερικανικές σχέσεις. Η Κίνα όμως είναι η δεύτερη οικονομική δύναμη στον πλανήτη και τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα είναι βαθιά συνδεδεμένα. Η περιπολία έρχεται μερικές μόνο εβδομάδες πριν τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών στην Σύνοδο Ασίας-ειρηνικού, στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου.


Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο τμήμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και ο υπουργός Εξωτερικών της προειδοποίησε πως το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της χώρας ή τον εναέριο χώρο της στα νησιά Σπράτλι, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας ή της ελεύθερης αεροπορικής διέλευσης.

Οι ΗΠΑ αντιτείνουν πως το διεθνές δίκαιο αναφέρει ότι τα τεχνητά νησιά επί υφάλων δεν μπορούν να ορίσουν τα χωρικά ύδατα μιας χώρας και πως οι ισχυρισμοί της Κίνας εμποδίζουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια θάλασσα μέσω της οποίας διακινούνται αγαθά αξίας 5 τρισ. δολαρίων κατ’ έτος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ