2015-10-29 13:57:59
Φωτογραφία για ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΠΕΛΑΥΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Μογκερίνι: Κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε., 

χωρίς συλλογικότητα έναντι του προσφυγικού

Όσοι μετανάστες δεν γίνονται δεκτοί ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να επιστρέφουν στην Ουγγαρία, αλλά να απελαύνονται στην Ελλάδα, τόνισε ο επιτελάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, Γιάνος Λάζαρ. Η ουγγρική κυβέρνηση αναμένεται να οδηγήσει την υπόθεση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 28 χώρες-μέλη της στα δικαστήρια, εάν το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας εγκρίνει τη σχετική πρόταση. Η ψηφοφορία για το αν η Ουγγαρία θα λάβει σχετικά μέτρα θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, τόνισε ο κ. Λάζαρ.

«Η Ουγγαρία δεν θέλει να δεχθεί κανέναν μετανάστη ο οποίος έχει απορριφθεί και απελαθεί από άλλους. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να απελαθούν στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Λάζαρ, συμπληρώνοντας ότι, εάν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα από την Ε.Ε
. μέτρα, 40.000 μετανάστες θα πρέπει να μείνουν στο ουγγρικό έδαφος. Η Σλοβακία ήταν η πρώτη χώρα που προσέφυγε στα διεθνή δικαστήρια κατά των ποσοστώσεων. Με βάση τους κανονισμούς του Δουβλίνου, η πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία εισέρχεται ένας μετανάστης ή πρόσφυγας είναι υπεύθυνη να κρίνει το νόμιμον ή μη της παραμονής του στο έδαφος των 28 χωρών - μελών, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες γύρω από το άσυλο.

Μογκερίνι: Κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε., 

χωρίς συλλογικότητα έναντι του προσφυγικού

Η Ε.Ε. κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και με κοινοτικά εργαλεία στην προσφυγική κρίση, προειδοποιεί εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Όπως ανέφερε, αν οι Ευρωπαίοι περιοριστούν σε εθνικές απαντήσεις απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, «η κρίση θα επιδεινωθεί, με αλυσιδωτές αντιδράσεις της κοινής γνώμης κάθε χώρας και των εθνικών κυβερνήσεων, αν δεν αποκτήσουμε εργαλεία στο ύψος των περιστάσεων». «Χωρίς τα εργαλεία αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος διάλυσης», σημείωσε.

Η Αυστρία ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των συνόρων της με την Σλοβενία, στα οποία μπορεί να περιληφθεί η κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας, ο πρώτος στη ζώνη Σένγκεν, για να ελεγχθεί η εισροή προσφύγων η οποία προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε..

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν συμφώνησε ωστόσο ότι «δεν έχουν θέση στην Ευρώπη οι φράκτες», αλλά δεν διευκρίνισε τις προθέσεις της Βιέννης.

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων 

από το ναυάγιο ανοιχτά της Εφταλούς

Σε 242 ανέρχεται ο αριθμός των διασωθέντων προσφύγων από το χθεσινό ναυάγιο ανοικτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Από την θάλασσα ανασύρθηκαν συγκεκριμένα τρεις σοροί, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ένας ενήλικας άνδρας, ενώ στη διάρκεια της νύκτας κατέληξε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί ένα μικρό κορίτσι. Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στον παιδιατρική Κλινική του ιδρύματος 18 παιδιά. Από αυτά τα τρία είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως στο ξύλινο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν μέχρι και 350 άτομα. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την μικρασιατική ακτή και συγκεκριμένα από την περιοχή της αρχαίας Άσσου χθες στις 15:00. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Για τη μεταφορά τους οι πρόσφυγες είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δεν θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι Τούρκοι διακινητές απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές. Μέχρι και τα όρια των ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν Τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο μικρότερο σκάφος. Οι επιβαίνοντες δεν ήξεραν πώς να οδηγήσουν στην Ελλάδα το σκάφος, το οποίο και «διαλύθηκε» από τα κύματα και την κακοκαιρία.

Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και οκτώ μποφόρ στελέχη του Λιμενικού και της Frontex έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν σε υπαίθρια ιατρεία όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στους ναυαγούς. Σημειώνεται ότι χθες στην περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο πνίγηκε άλλο ένα βρέφος όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινε με τους γονείς του ανατράπηκε. Από το ναυάγιο αυτό αγνοούνται άλλοι 10 περίπου επιβαίνοντες.

Στο μεταξύ σε επτά ανέρχονταν σήμερα το πρωί, οι νεκροί από τρία ναυάγια στην περιοχή της Σάμου, και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Από το ναυάγιο στο Ποσειδώνιο ανασύρθηκαν τρεις νεκροί, ένας άνδρας 22 περίπου ετών και δύο βρέφη περίπου ενός έτους. Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ