2015-10-31 22:57:08
Φωτογραφία για Nα διαφυλαχθεί ο σπάνιος βιότοπος της Σκιάθου
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου, αναλαμβάνει την προσφορά, εκ μέρους του Τιτάνα, των 1.000 δενδρυλλίων κουκουναριάς Pinus Pinea, για την εφαρμογή της μελέτης «Βελτίωση βιοτόπου με φύτευση κουκουναριάς (PINUS PINEA ) στο Δημοτικό Δάσος Σκιάθου, στη δασική θέση, Κουκουναριές».

Πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και την επιστημονική καθοδήγηση του Δήμου Σκιάθου.

Στη δενδροφύτευση, θα συμμετάσχουν και τα σχολεία της Σκιάθου, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( 1ο και 2ο Δημ. Σχολεία Σκιάθου, Γυμνάσιο και Λύκειο Σκιάθου) όπως και η Ένωση Γονέων Σκιάθου, με την εποπτεία του Δασολόγου του Δήμου, κ. Βασίλη Ταμπάκη.

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στις 5μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σε συνεργασία, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος‘, το Υπουργείο Παιδείας δια των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Αθήνας Μαγνησίας, θα διοργανώσει ημερίδα, όπου θα γίνουν εισηγήσεις από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης « Μαθαίνω για τα δάση» “Στέλνουμε μήνυμα, αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος” με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στα δάση και στην προστασία τους
. Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς του νησιού.

Ο βιότοπος των Κουκουναριών (Pinus Pinea) ξεκινάει στο νοτιοδυτικότερο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα από τα παράλια στη θέση Κουκουναριές, δίπλα στη λίμνη της Στροφυλιάς. Ο βιότοπος διακόπτεται από τη συγκεκριμένη λίμνη αλλά και από μια οικιστική ζώνη, στην οποία έχουν αναπτυχθεί διάφορες τουριστικές δραστηριότητες. Δυστυχώς στο σπάνιο αυτό δάσος υποχωρεί και τη θέση της παίρνει η Χαλέπιος πεύκη (Pinus Halepensis). Ο πλούσιος υπόροφος των αείφυλλων πλατύφυλλων, η συσσώρευση ξηρού υλικού, η έλλειψη φωτός και οι ανθρωπογενείς επιδράσεις, λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή, χειροτερεύουν αφ” ενός τις υδατικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κουκουναριάς και αφ” ετέρου καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη φυσική της αναγέννηση.

Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το δάσος των Κουκουναριών, έχουν κηρυχτεί ως Αισθητικά Δάση, και προστατεύονται από ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις. Επιπλέον, η περιοχή Κουκουναριές, η οποία βρίσκεται δυτικά του νησιού, αποτελεί σύμφωνα με το δίκτυο NATURA 2000, Τόπο Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR 1430003 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή». Η περιοχή καλύπτεται κυρίως από πευκοδάσος Χαλεπίου και Κουκουναριάς με πλούσιο θαμνώδη υπόροφο από αείφυλλα πλατύφυλλα. Η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου βιότοπου, και δεδομένης της έντονης τουριστικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί, οδήγησε στη λήψη ιδιαίτερων μέτρων τα οποία επιτρέπουν μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, προκειμένου να διαφυλαχτεί αναλλοίωτος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ