2015-11-02 02:21:05
Φωτογραφία για Η Τουρκία στέλνει τον χρυσό της στην Ελβετία!
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οδήγησε με τις πολιτικές του ο Ρ.Τ.Ερντογάν την Τουρκία με αποτέλεσμα από τον φόβο για το αύριο που έχει δημιουργηθεί με τις συγκρούσεις στο Κουρδιστάν να μαίνονται και τις πρόωρες εκλογές που όλα δείχνουν ότι δεν θα οδηγήσουν πουθενά, οι Τούρκοι υπό καθεστώς πανικού εξάγουν τον χρυσό τους στην Ελβετία, παρουσιάζοντας αύξηση τις εξαγωγές κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 627% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

 Η συνολική αξία του έφθασε τα 539 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αβεβαιότητα που επικρατεί για την οικονομική κατάσταση της χώρας δημιούργησε μία τάση εξαγωγής του πολύτιμου μετάλλου από τις αρχές του έτους προς τις ελβετικές τράπεζες, καθώς η τοπική ελίτ δεν δείχνει πια καθόλου σίγουρη για τα χρόνια που έρχονται. Όλα δείχνουν ότι οι Κούρδοι και η μεγαλομανία του Ρ.Τ.Ερντογάν βάζουν τέλος στο "οικονομικό θαύμα" της Τουρκίας και θέτουν σε άμεση απειλή τη νυν επικράτειά της αφού οι κουρδικές περιοχές νιώθουν πλέον έτοιμες για αυτοδιάθεση. 


 Στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας αναφέρουν ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2015 εξήχθη χρυσός αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων,πολύ πιο πάνω απ'οτι συναίβενε τα τελευταία χρόνια ενώ ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Πιρί Ρέις, Ερχάν Αρσλάνογλου, θεωρεί ότι ατές οι αυξημένες εξαγωγές δεν είναι τυχαίες και ότι σχετίζονται με την νυν πολιτική κατάσταση στη χώρα. Σήμερα διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, όπου ο απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής, στην εξουσία επί δεκατρία χρόνια, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει το κόμμα του να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που απώλεσε πριν από πέντε μήνες. 

 Την 7η Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε μεν καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, αλλά δεν κατέλαβε παρά τις 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής, και απέτρεψε τα σχέδια του για παραχώρηση ενισχυμένων εξουσιών στο προεδρικό αξίωμα. Απ'ότι φαινεται όμως ούτε τώρα θα μπορέσει να εκπληρώσει τους πόθους του καθώς το AKP συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, όπως στις πρότερες εκλογικές αναμετρήσεις. 

 Η δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του 2015 διεξήχθη σε μια ατμόσφαιρα οξύτητας, με την Τουρκία να βρίσκεται σε πόλεμο με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να έχουν χάσει τον έλεγχο στην ύπαιθρο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, τερματίζοντας την εύθραυστη τριετή εκκεχειρία Σημειώνεται ότι η πλειονότητα τω τουρκικών φυλακίων σε Ντιγιάρμπακιρ και Χατάι εφοδιάζονται από αέρος καθώς οι οδικές αρτηρίες δεν είναι απολυτα ελεγχόμενες απο το τουρκικό κράτος. Κατά την προεκλογική εκστρατεία συνέβησαν και δύο απίστευτης σκληρότητας βομβιστικά χτυπήματα με στόχο Κούρδους πολίτες στο Σουρούτς τον Ιούλιο,και μία στην Άγκυρα που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους την 10η Οκτωβρίου σε πορεία ειρήνης. 

 Η ΕΕ ανησυχεί πλέον για την βία που "καταπίνει" την Τουρκία αλλά και για το γεγονός ότι η Τουρκία έντεχνα έχει γεμίσει την ΕΕ με πρόσφυγες-λαθρομετανάστες μέσα σε δέκα μήνες από την αρχή του έτους. «Η Κυριακή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Εάν ο λαός μας ταχθεί υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, η σταθερότητα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε, και «κατόπιν αυτού ελπίζω πως η "νέα Τουρκία" δεν θα βιώσει ξανά τις δυσκολίες που γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών». 

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να δείξει για άλλη μια φορά τον αυταρχισμό του με θεαματικές εφόδους της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αυτή την εβδομάδα,λίγες μέρες πριν τις εκλογές ελπίζοντας ότι με δύο φωνές λιγότερες θα μπορέσει να χειραγωγήσει κάποιους αναποφάσιστους ώστε να ψηφίσουν το ΑΚΡ. "Ο Ερντογάν μάλλον θεωρεί τον εαυτό του τον πνευματικό ηγέτη ενός χαλιφάτου", είπε ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) του φιλοκουρδικού κόμματος, και βασικός αντίπαλος για το όνειρο της αυτοδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος.

 «Ορισμένοι θέλουν να επανιδρύσουν το σουλτανάτο σε αυτή τη χώρα, μην τους το επιτρέψετε!», ήταν η δήλωση του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προφανώς και επιθυμεί την επανίδρυση του κεμαλικού κράτους που "ξεδόντιασε" ο Ρ.Τ.Ερντογάν. Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, τότε σε περίπτωση νέας αποτυχίας του AKP, θα υπάρξουν και άλλες πρόωρες εκλογές, την άνοιξη. «Το πιθανότερο σενάριο παραμένει το ίδιο: περισσότερη αναταραχή», είπε ο αναλυτής Ασλί Αϊντιντασμπάς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Περίπου 400.000 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. 

Ως προς το Κουρδιστάν ήδη οι ξένοι παρατηρητές καταγγέλουν εκλογικές παρατυπίες καθώς "σε αυτό το τμήμα της χώρας, η ελεύθερη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας περιστάλθηκε σημαντικά λόγω των άσχημων συνθηκών, κυρίως στις περιοχές όπου έχει κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας" Η δήλωσε έγινε απο την αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτών και στελεχών των αντιπολιτευόμενων κομμάτων έχουν κινητοποιηθεί για να αποφευχθούν κρούσματα νοθείας, κάθε ψήφος μετράει. 

 Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 ώρα Ελλάδας στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τα τελευταία θα κλείσουν στις 16:00 στο δυτικό. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ. Οι εκλογές αυτές έχουν ελληνικό ενδιαφέρον καθώς έαν η Τουρκία συνεχίσει την πορεία τη προς το "βάραθρο" τότε είναι πολύ πιθανόν η τουρκική ηγεσία να επιχειρήσει την δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο και την Θράκη ώστε να εκτονώσει την έκρυθμη κατάσταση στο εξωτερικό της.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ