2015-11-02 12:30:30
Φωτογραφία για Κέρκυρα:Κλειστά αύριο κέντρα υγείας & περιφερειακά ιατρεία
Της Νικολέτας Ντάμπου - LIFE2DAY.GR

Ασκούμε Ιατρική σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, σε Κέντρα Υγείας σοβαρά υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές, με σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, ενώ είμαστε και 7 μήνες απλήρωτοι, δήλωσε αγανακτισμένος ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Κέρκυρας, κ. Φοίβος Κακαβίτσα ςμιλάει στο LIFE2DAY, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με άλλες ενώσεις γιατρών ΕΣΥ στην 6η ΥΠΕ, η ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας προκήρυξε για την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στάση εργασίας των γιατρών στα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία του νομού Κέρκυρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.Κλειστά θα είναι αύριο τα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στην Κέρκυρα . 

 Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Κέρκυρας πρόσθεσε επίσης, ότι οι χώροι είναι ελλιπείς σε συντήρηση ενώ οι γιατροί πληρώνουν από την τσέπη τους για την διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εφημερίας
. Ο κ. Κακαβίτσας τονίζει μάλιστα, μέσα από το LIFE2DAY, ότι οι γιατροί στην Κέρκυρα, πληρώνουν ακόμα και την επιστροφή στην εφημερία τους μετά από διακομιδή περιστατικού στο νοσοκομείο, περιγράφοντας το πρόβλημα αυτό ως χρόνιο, άλυτο αλλά και επικίνδυνο, «αφού στα Κέντρα Υγείας που εφημερεύει ένας γιατρός, όπως είναι αυτό του Αγίου Μάρκου, για να γίνει η διακομιδή, ο γιατρός πρέπει να κλείσει το ιατρείο για να συνοδεύσει τον ασθενή και να γυρίσει τάχιστα πίσω, για να ανοίξει και πάλι το ιατρείο, το οποίο κατά τη διάρκεια της απουσίας του, είναι αδύνατο να δεχτεί κάποιο ξαφνικό και επείγον περιστατικό». 

Τα κέντρα υγείας της Κέρκυρας παρουσιάζουν ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, όπως γάζες, γάντια, σύριγγες κα. Σε υλικά καθαρισμού των χώρων των κέντρων, τα οποία φθάνουν με το σταγονόμετρο, περιστασιακές ελλείψεις φαρμάκων που αν και δεν είναι τόσο μεγάλες, υπάρχουν, καθώς και σε αναλώσιμα όπως είναι το χάρτινο σκέπασμα που τοποθετείται πάνω στο ιατρικό κρεβάτι για να εξεταστεί ο ασθενής, ενώ έχουν παρουσιαστεί μεγάλες ελλείψεις σε χαρτί και μελάνια, όπως ανέδειξε στο LIFE2DAY, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Κέρκυρας. Οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας, έχουν να πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες τους εδώ και 7 μήνες, ενώ αναμένεται να περικοπούν από 10% έως 40%, γιατί δεν φτάνουν τα κονδύλια. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Άγιος Αθανάσιος, αναμένεται περικοπή 10%, στις δεδουλευμένες εφημερίες και 40% στα Κέντρα Υγείας του Αγίου Μάρκου και της Λευκίμμης. Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Κέρκυρας, η προχειρότητα με την οποία έγινε η μεταφορά των Κέντρων Υγείας, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, είναι η αιτία που έχει προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα, καθώς η 6η ΥΠΕ, δεν διαθέτει ούτε αποθήκες για να κάνει πιο άμεσα τον ανεφοδιασμό των Κέντρων Υγείας σε υγειονομικά υλικά, αλλά ούτε και επαρκή αριθμό υπαλλήλων για να γίνει η εκκαθάριση των εφημεριών από την ΥΠΕ, με αποτέλεσμα την δουλειά αυτή να την κάνουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας και να έχει μπλοκάρει η διαδικασία, επειδή ένα ή δύο νοσοκομεία έχουν κάνει κάποια λάθη.

 Η ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας καλεί την 6η ΥΠΕ να αποζημιώσει άμεσα το 2ο τρίμηνο, εντός της εβδομάδας όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και που αναβάλει συνεχώς από τον Σεπτέμβριο και να εκκαθαρίσει άμεσα το εναπομείναν οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβανομένης της περικοπής 30%, ενώ ζητά να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της σχετικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Τα άμεσα αιτήματα των γιατρών της Κέρκυρας είναι : Αύξηση στο όριο του απαιτούμενου και αναγκαίου ποσού στον προϋπολογισμό του 2016 για την ασφαλή εφημέρευση και λειτουργία των ΚΥ. 

Άμεση λύση στο θέμα των διακομιδών και της επιστροφής του γιατρού στην έδρα του. Αυτό να γίνεται με ευθύνη του ΕΚΑΒ ή του νοσοκομείου αναφοράς. Άμεση λύση στο θέμα της διατροφής των γιατρών εφημερίας. Ομαλοποίηση των προμηθειών αναλώσιμου υλικού των ΚΥ στις απαιτούμενες ποσότητες για την λειτουργία τους και άμεση πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού Άμεση δημιουργία ενός υποστηρικτικού κέντρου της ΠΦΥ για θέματα προμηθειών, μισθοδοσίας και τεχνικής υποστήριξης – συντήρησης.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2015/11/kerkurakleista-avrio-kentra-ugeias-perifereiaka-iatreia/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ