2015-11-02 17:52:08
Φωτογραφία για Ποιοι και γιατί πιέζουν για «έξτρα» φόρο στη ναυτιλία
Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η επίτευξη συμφωνίας ή η κατάρρευση των σχετικών επαφών για το θέμα της αύξησης της... συνεισφοράς της ναυτιλίας στα δημόσια έσοδα.

Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες για να βρει εναλλακτικούς τρόπους αύξησης των εσόδων και να αποφύγει να αυξήσει τη φορολογία των εφοπλιστών μονομερώς καθώς αυτό θεωρείται βέβαιο πως θα πυροδοτήσει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω της σχετικής προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα της Ελλάδος στον κλάδο.

Ομως οι δανειστές επιμένουν και μάλιστα μέχρι παρεξηγήσεως δικαιώνοντας όσους λένε πως πίσω από αυτή την αξίωση βρίσκονται ανταγωνιστικά ναυτιλιακά συμφέροντα και εδικά γερμανικά που θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Γίνονται λοιπόν συζητήσεις αυτές τις μέρες να φορολογηθούν τα μερίσματα από την πλοιοκτησία με ένα σχετικά μικρό ποσοστό (π.χ. 10%) και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 3 έτη).


Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια αλλά επιμένουν κυρίως οι Ευρωπαίοι. Να σημειωθεί πως ήδη επί αυτών των μερισμάτων καταβάλλεται η έκτακτη εισφορά που από τον Ιανουάριο θα φτάσει το 7% για τα πρώτα 200 χιλιάδες δολάρια.

Για να περάσει η προαναφερθείσα φορολόγηση θα πρέπει όμως να υπάρχει συνυποσχετικό με την πλοιοκτησία όπως έγινε με τον εθελοντικό διπλασιασμό του φόρου χωρητικότητας στις ναυτιλιακές. Διαφορετικά ο νόμος θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μάλιστα αυθωρεί και παραχρήμα.

Αυτά για τα εισόδημα διότι για τα πλοία καταβάλλεται ήδη φόρος χωρητικότητας (επιβάλλεται επί του tonnage του στόλου) που είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ και δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Μάλτας.

Τα διάφορα μέτρα και πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών έχουν οκταπλασιάσει τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας από τη ναυτιλία εις βάρος της ανταγωνιστικότητάς της.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ