2015-11-03 18:13:34
Φωτογραφία για Ξανθός: Η ενδιάμεση λύση για τις ΜΕΘ ήταν η μόνη ρεαλιστική
(video)

Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

- Virus.com.gr

Ερωτηματικά και αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα των συμβασιούχων που υπηρετούν στο σύστημα υγείας, με τους εργαζόμενους αλλά και την αντιπολίτευση να εξαπολύουν σφοδρά «πυρά» προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Αιχμή του δόρατος» αποτελεί η λήξη της σύμβασης 190 νοσηλευτών και 40 γιατρών με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ανάγκες των ΜΕΘ, και η επικείμενη λήξη το Δεκέμβρη της σύμβασης 400 επικουρικών (διοικητικών και νοσηλευτών). Για τις τελευταίες, ο αρμόδιος υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθεί παράταση (δες εδώ), ενώ για τις πρώτες προωθείται μια ενδιάμεση λύση έως ότου παρέλθει ο απαιτούμενος από το νόμο τρίμηνος χρόνος για την εκ νέου προκήρυξη των θέσεων για 2 έτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας, η δυνατότητα ολιγοήμερης παράτασης των συμβάσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ δόθηκε μέχρι να προετοιμαστούν κατάλληλα τα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων έργου με τους ενδιαφερόμενους (μπλοκάκι) για περίπου ένα τρίμηνο. Στο τέλος αυτού του τριμήνου, οι ίδιοι εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον να συνάψουν ξανά συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Το θέμα συζητήθηκε και στα έδρανα της Βουλής (επισυνάπτεται το βίντεο), μετά από σχετική ερώτηση του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, βουλευτή από «Το Ποτάμι προς τον Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος υπεραμύνθηκε της λύσης που υιοθετήθηκε για να μην υπάρξει ασυνέχεια στο σύστημα.

«Η ενδιάμεση λύση ήταν η μόνη ρεαλιστική. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζουμε ότι έμπειρο προσωπικό που ήδη έχει μια υπερδιετή θητεία στο σύστημα και ειδικά σε αυτά τα κρίσιμα τμήματα, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χρειαστεί να επανεκπαιδευτούν για να μπορέσουν να είναι αποδοτικοί και αποτελεσματικοί» είπε ο κ. Ξανθός. Παράλληλα, ανέφερε ότι στο υπουργείο Υγείας αυτές τις ημέρες υπογράφονται διαρκώς διορισμοί επικουρικού προσωπικού βάσει των προτεραιοτήτων που έχουν καταρτίσει οι Διοικήσεις των ΥΠΕ. «Έχουμε 550 αιτήματα για επικουρικούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι καλύπτονται από τις δεσμευμένες πιστώσεις των νοσοκομείων με βάση το νέο σύστημα που έχουμε καταρτίσει με τη λίστα ανά ειδικότητα» σημείωσε.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μπαργιώτα το κομφούζιο που επικράτησε μέχρι να αποσαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τους συμβασιούχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, οδήγησε πολλούς εξ αυτών να μην υπογράψουν την ολιγοήμερη παράταση με συνέπεια να έχουν ήδη κλείσει πολλά κρεβάτια σε ΜΕΘ. Ο ίδιος, εκτίμησε παράλληλα, πως τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να συνάψουν τις συμβάσεις έργου.

«Σε 20 μέρες τα ελληνικά νοσοκομεία, όσες αποφάσεις για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού κι αν υπογράψετε, ούτε τη διοικητική ούτε τη νομική υποστήριξη έχουν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προλάβουν να κάνουν τις συμβάσεις με το μπλοκάκι, γιατί δεν τις έχουν κάνει στο παρελθόν και δεν έχουν ούτε το μηχανισμό ούτε τη γνώση γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Οι πληροφορίες μου λένε – κι ελπίζω να με διαψεύσετε – πως ήδη πολλά κρεβάτια έχουν κλείσει, σποραδικά κάποια στην επαρχία και τα μισά στη Σωτηρία, δηλαδή από τα 20 εν λειτουργία κρεβάτια στη ΜΕΘ μείνανε τα 10».

Τη συγκεκριμένη καταγγελία ο υπουργός Υγείας δεν τη διέψευσε στην ομιλία του, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πράγματι το «ομιχλώδες τοπίο» για το τι μέλλει γενέσθαι και οι παλινωδίες στους χειρισμούς του ζητήματος είχαν αντίκτυπο στη λειτουργία των ΜΕΘ, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Όπως υποστήριξε όμως, η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει ουσιαστικά τη λειτουργία εξειδικευμένων μονάδων μέσω των 2.440 προσλήψεων που προωθεί από τις αρχές του νέους έτους, οι οποίες και θα στοχεύουν τις ΜΕΘ, ΜΕΝ, ΜΤΧ, τα Ογκολογικά και Ψυχιατρικά Τμήματα και τα ΤΕΠ.

«Είμαστε σε συνεννόηση με τις επιστημονικές εταιρείες των εντατικολόγων για να συγκροτήσουμε μια Ομάδα εργασίας που θα συζητήσει αλλαγές και αναμορφώσεις σε όλο το σύστημα, από την πρόσβαση του επείγοντος περιστατικού στο ΤΕΠ, μέχρι τη διεκπεραίωσή του στη ΜΕΘ και την αποθεραπεία» ανέφερε ο υπουργός. Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε με μια προσπάθεια που θα κάνουμε να ενισχυθούν και τα ΤΕΠ με εξειδικευμένο προσωπικό, ο στόχος είναι να λειτουργήσουν σε κυκλικό ωράριο για να αυξήσουμε τα στάνταρ ασφάλειας στην πρώτη γραμμή του συστήματος».

Είναι βάσιμη όμως η υπεραισιοδοξία του Ανδρέα Ξανθού;

Όπως τόνισε ο κ. Μπαργιώτας «Οι 985 θέσεις που προκηρύχθηκαν μετά από 6 χρόνια, μετά βίας καλύπτουν τις αποχωρήσεις του 2015». Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ απαιτούν το ελάχιστο 6 μήνες για να ολοκληρωθούν και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τον 1 χρόνο! Αυτό σημαίνει ότι οι 985 θέσεις τακτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν τον Οκτώβρη και είναι σε εξέλιξη, στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσουν να μπαίνουν στα νοσοκομεία στις αρχές του 2016, ενώ επίκειται η λήξη των συμβάσεων 400 επικουρικών που εκτελούν κρίσιμα καθήκοντα, συν τις συνταξιοδοτήσεις.

«Στο ενδιάμεσο θα υπάρξουν τεράστια κενά σε ζωτικές υπηρεσίες. Έρχονται πολλά κενά. Ακόμη κι αν διοριστούν οι 3.500 μεσοπρόσθεσμα υπάρχει πρόβλημα. Επίσης υπάρχει πολιτικό πλαίσιο; Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενάντια μπλοκάκι, στην ΕΣΑΝ, στα DRGs. Θα υπάρξει σύντομα κάποια στοχοθεσία ή θα βουλώνουμε απλά τρύπες;» ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό ο κ. Μπαργιώτας.

Στο εύλογο αυτό ερώτημα, που θέτει τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι εργαζόμενοι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά μάλλον αμήχανα, δεδομένων των ασφυκτικών καταστάσεων που δημιουργεί το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο.

«Το σύστημα υγείας ξέρουμε ότι είναι σε πολύ οριακή κατάσταση. Οι εργαζόμενοι σε αυτό δουλεύουν σε συνθήκες εξαιρετικού στρες και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υποφέρει από σύνδρομο burn out, γι’ αυτό και η Πολιτεία πρέπει να τους αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη και να είναι όσο γίνεται πιο συνεπής στις βασικές υποχρεώσεις απέναντί τους. Από κει και πέρα, οι προσλήψεις που προωθούνται είναι ένα σήμα η πορεία αφαίμαξης του ανθρώπινου δυναμικού από το σύστημα και αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών ανακόπτεται» υπογράμμισε ο Αν. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η μεροληψία έναντι της δημόσιας περίθαλψης για τη λειτουργική σταθεροποίηση του συστήματος, και την αναδιοργάνωσή του με κέντρο βάρους την ΠΦΥ.

«Η μεγάλη πρόκληση αυτής της περιόδου είναι η επένδυση σε καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο και αξιοκρατικά επιλεγμένο ανθρώπινο δυναμικό, για να αντιστραφεί και το ρεύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό» κατέληξε
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ