2015-11-04 17:16:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Στους 56 η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση κομμάτων
Η Ολομέλεια της Βουλής θα έχει αύριο Πέμπτη τον τελικό λόγο για τη νομοθεσία που αφορά στον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων. Μετά παρέλευση ενός και πλέον έτους αφ’ ότου είχαν αρχίσει οι συζητήσεις στην επιτροπή Θεσμών δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει συμφωνία ώστε το τελικό κείμενο της έκθεσης να είναι ομόφωνο. Αιτία, οι πολλές διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων επί διαφόρων πτυχών των σχεδίων νόμου που τώρα θα πρέπει να καταλήξουν σε νόμο.

Επιγραμματικά, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο ενιαίο κείμενο νόμου προνοούν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

1. Τροποποίηση του ορισμού του όρου «κοινοβουλευτικό κόμμα», ώστε κοινοβουλευτικό να θεωρείται το πολιτικό κόμμα που έχει στις τάξεις του έστω και έναν βουλευτή ο οποίος εξελέγη κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

2. Απάλειψη του όρου «συνδεδεμένος οργανισμός», καθώς και όλων των διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορούν ρυθμίσεις σε σχέση με αυτούς.


3. Τροποποίηση του τρόπου κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα κοινοβουλευτικά κόμματα με τη μείωση του μέρους που καταβάλλεται ισόποσα σε αυτά, τόσο για την τακτική χρηματοδότηση όσο και για τη χορηγία, από 22% σε 15%.

4. Τροποποίηση του τρόπου παραχώρησης της χορηγίας στα μη κοινοβουλευτικά κόμματα.  Πιο συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες πρόνοιες απαλείφεται η υφιστάμενη προϋπόθεση για τουλάχιστον τριετή ενεργό παρουσία τους στη δημόσια ζωή πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για τις οποίες αιτούνται τη χορηγία. Επιπρόσθετα, τροποποιείται η προϋπόθεση σε σχέση με τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων με τους οποίους δύναται μη κοινοβουλευτικό κόμμα να διεκδικήσει βουλευτικές εκλογές και να αιτηθεί χορηγία, έτσι ώστε οι υποψήφιοι που προτείνει να αντιστοιχούν τουλάχιστον σε ποσοστό 50% των εδρών για κάθε εκλογική περιφέρεια, αντί τουλάχιστον ένας υποψήφιος σε κάθε επαρχία, όπως προνοούν οι υφιστάμενες διατάξεις του υπό τροποποίηση νόμου.

5. Θέσπιση προϋποθέσεων για την αποδοχή ιδιωτικής εισφοράς από τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένης μεταξύ άλλων της υποχρέωσης αυτές να είναι ονομαστικές και να μην υπερβαίνουν τις €50.000 ανά έτος από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Περαιτέρω, περιλαμβάνεται πρόνοια, ώστε οι ιδιωτικές εισφορές προς τα πολιτικά κόμματα να μην υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο ή τέλος που επιβάλλεται ή εισπράττεται κατά νόμο και να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα του εισφορέα. Η πρόνοια αυτή προτείνεται όπως ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011.

6. Υποχρεωτική τήρηση ειδικού μητρώου εισφορών από τα πολιτικά κόμματα και ετήσια δημοσιοποίησή του για όσες εισφορές υπερβαίνουν το ποσό των €500.

7. Τήρηση αναλυτικών οικονομικών καταστάσεων από τα πολιτικά κόμματα για κάθε ημερολογιακό έτος και έλεγχός τους σύμφωνα με τα εκάστοτε σε ισχύ Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, οι οποίες να τυγχάνουν ανεξάρτητου ελέγχου και έπειτα να υποβάλλονται στον Έφορο Τήρησης του Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων και στη συνέχεια από τον Έφορο αυτό στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας εντός των αντίστοιχων για κάθε περίπτωση προθεσμιών.  Οι εν λόγω οικονομικές καταστάσεις να αναρτώνται από τα πολιτικά κόμματα στις ιστοσελίδες τους και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας να διεξάγει επιπρόσθετο έλεγχο στις προρρηθείσες οικονομικές καταστάσεις και να συντάσσει έκθεση αναφορικά με τα ευρήματα του ελέγχου του. Ο Έφορος Τήρησης του Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων να δημοσιεύει τις τελικές οικονομικές καταστάσεις στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας να δημοσιεύει την τελική έκθεση των ευρημάτων του τόσο στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας όσο και στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

8. Τήρηση ξεχωριστών αναλυτικών οικονομικών καταστάσεων από τα πολιτικά κόμματα επιπροσθέτως των πιο πάνω, που να συντάσσονται για κάθε ημερολογιακό έτος για όλες τις πολιτειακές εκλογές που διεξάγονται στη Δημοκρατία, οι οποίες να υποβάλλονται για έλεγχο, όπως και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, στον Έφορο Τήρησης του Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων και ακολούθως στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ακολουθώντας τις ίδιες πιο πάνω διαδικασίες.

9. Υποχρέωση για τα πολιτικά κόμματα να διακινούν τα κεφάλαιά τους κατά 90% το ελάχιστο αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, αντί του ποσοστού 80%, που προνοεί η υφιστάμενη νομοθεσία.

10. Υποχρέωση ορισμένων οργανώσεων νεολαίας, γυναικείων οργανώσεων και αγροτικών οργανώσεων να συμμορφώνονται, τηρουμένων των αναλογιών, με τις διατάξεις που αφορούν την αποδοχή ιδιωτικών εισφορών, την τήρηση και την υποβολή ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και τη διακίνηση κεφαλαίων, όπως η υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων.

11. Εισαγωγή αυστηρότερων διατάξεων αναφορικά με τις διοικητικές ποινές και τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση παραβάσεων των διατάξεων του νόμου από τα πολιτικά κόμματα. 

Τροπολογίες και την υστάτη

Οι συζητήσεις επί των σχεδίων νόμου άρχισαν στην επιτροπή Θεσμών τον Ιούνιο του 2014 και κράτησαν μέχρι τον Οκτώβρη του 2015. Η τροποποίηση του νόμου περί πολιτικών κομμάτων σ’ ό,τι αφορά την πτυχή της χρηματοδότησης προέκυψε μετά και από τις εκθέσεις της επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης στις οποίες απαριθμούνταν σειρά παραβιάσεων από μέρους της Κύπρου σ’ ό,τι αφορά το θέμα διαφάνειας των πολιτικών κομμάτων. Κυρίως η πίεση ασκήθηκε προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων ώστε να ασκείται από ανεξάρτητους θεσμούς επαρκής έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων.

Στα πλαίσια των συζητήσεων υπήρξαν διαφοροποιήσεις πάνω στο αρχικό κείμενο με κυριότερη την αλλαγή του ποσοστού κατανομής της κρατικής χορηγίας. Η αλλαγή του ποσοστού της χορηγίας που παραχωρείται ισόποσα σ’ όλα τα κόμματα από το 22% στο 15% προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και αύριο αναμένεται να κατατεθούν τροποποιήσεις. Πέραν αυτού κόμματα θα καταθέσουν τροποποιήσεις με τις οποίες θα απαγορεύονται πλήρως οι ιδιωτικές εισφορές προς τα κόμματα. Επίσης κάποια κόμματα έχουν ενστάσεις και για ορισμένες άλλες πτυχές του νομοθετήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος η επιτροπή Θεσμών άλλαξε τρεις προέδρους. Στα πρώτα στάδια προήδρευε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, εν συνεχεία ανέλαβε την προεδρία ο Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ, για να καταλήξει εκ νέου σε ΕΔΕΚίτη βουλευτή, τον Νίκο Νικολαΐδη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ