2015-11-07 09:53:38
Φωτογραφία για Ηλιακοί άνεμοι «φύσηξαν» στο Διάστημα την ατμόσφαιρα του Αρη
Η NASA ανακοίνωσε ότι ο δορυφόρος που εδώ και δύο χρόνια μελετά τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του Αρη συνέλεξε στοιχεία που αποκαλύπτουν πώς ο Κόκκινος Πλανήτης έχασε την ατμόσφαιρα του και έγινε αυτός ο άγονος και αφιλόξενος κόσμος που γνωρίζουμε. Κατά καιρούς αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για την απώλεια της αρειανής ατμόσφαιρας. Πτώση αστεροειδών, ηφαιστειακή δραστηριότητα αλλά και η ηλιακή δραστηριότητα ήταν ανάμεσα στις θεωρίες που προτάθηκαν. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα αποκλειστικός υπεύθυνος για την απώλεια της ατμόσφαιρας του Αρη είναι ο Ηλιος και ειδικότερα οι ηλιακοί άνεμοι που την απομάκρυναν από τον πλανήτη.

 Η Γη διατήρησε το νερό και την πυκνή ατμόσφαιρά της κυρίως χάρη στο μαγνητικό πεδίο της, το οποίο εκτρέπει τα επικίνδυνα φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπει διαρκώς ο Ήλιος. Το πεδίο πηγάζει από την κίνηση του λιωμένου σιδήρου από το οποίο αποτελείται ο εσώτερος πυρήνας του πλανήτη και ουσιαστικά λειτουργεί σαν γιγάντιο δυναμό
. Άγνωστο πώς, ο Άρης έχασε το μαγνητικό πεδίο που πιθανότατα διέθετε στα αρχικά στάδια της ζωής του. Ενα από τα επακόλουθα ήταν να χάσει την ατμόσφαιρα που οι ειδικοί εκτιμούν ότι διέθετε στην πρώτη περίοδο της ύπαρξης του. Η μεγάλη αραίωση της ατμόσφαιρας δεν μπορούσε πλέον να συγκρατήσει το νερό στην επιφάνεια του Αρη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες του πλανήτη να φιλοξενήσει ζωή. Το 2013 δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες της NASA μελέτησαν δεδομένα που συνέλεξε το Curiosity, ένας από τους ρομποτικούς εξερευνητές του Κόκκινου Πλανήτη.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ