2015-11-10 08:12:09
Φωτογραφία για Πού είναι τα σκάνερ που θα έπιαναν τα λαθραία, οέο;
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά ασθμαίνως –και... μάλλον ανεπιτυχώς για την ώρα– ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα αντισταθμίσουν τις δημοσιονομικές προβλέψεις του 3ου Μνημονίου, συνεχίζει να… ανθεί το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.

Πρόκειται για μία παράνομη δραστηριότητα που εκτός των άλλων στερεί από τα δημόσια ταμεία σημαντικά διαφυγόντα έσοδα, λόγω ακριβώς της μη επιβολής των σχετικών φόρων και δασμών. Αυτήν ακριβώς τη «στρέβλωση» (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι), ειδικά στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία υπογράμμισε με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας.

Απευθυνόμενος προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης, ο πρώην υπουργός αναφέρεται συγκεκριμένα στον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης για τον εξοπλισμό των τελωνειακών αρχών με αυτοκινούμενα συστήματα ελέγχου έμφορτων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ (scanners), και εν συνεχεία ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει και τον συνακόλουθο χρονικό προγραμματισμό για την απόκτηση και την ενεργοποίηση των συστημάτων αυτών.


Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Δένδια έχει ως εξής:

«Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων αποφέρει ετησίως παράνομα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα κυκλώματα που νέμονται και ασκούν την δραστηριότητα αυτή, στερώντας ταυτόχρονα το κράτος από πολύτιμούς φόρους και δασμούς, τη στιγμή που αναζητά εναγωνίως “ισοδύναμα” για ν’ αποφύγει τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

»Ένα αποτελεσματικό μέσο δια του οποίου οι τελωνειακές και διωκτικές αρχές δύνανται να ελέγξουν με αποδοτικότητα τις διασυνοριακές εμπορικές μεταφορές είναι τα αυτοκινούμενα συστήματα ελέγχου έμφορτων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ (scanners). Σκοπός των συστημάτων αυτών είναι η παροχή επιβεβαίωσης με τη βοήθεια ακτινολογικής εικόνας ότι το φορτίο ενός φορτηγού αντιστοιχεί στα φορτωτικά έγγραφα και δεν περιλαμβάνει λαθραία εμπορεύματα, ιδίως προϊόντα καπνού, καθώς κι άλλα απαγορευμένα είδη, όπως όπλα, πολεμικό υλικό, εκρηκτικά, ναρκωτικές ουσίες κτλ.

»Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει τη διαδικασία για την προμήθεια τεσσάρων scanners, ώστε με την απόκτηση και αξιοποίησή τους σε επίκαιρα σημεία τελωνειακών ελέγχων, να αναβαθμιζόταν αποφασιστικά ο τεχνικός εξοπλισμός των αρχών, που θα αποκτούσαν έτσι τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των οργανωμένων κυκλωμάτων λαθρεμπόρων.

»Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί,

-Τι μέτρα έχουν λάβει για τον εξοπλισμό των τελωνειακών αρχών με αυτοκινούμενα συστήματα ελέγχου εμφόρτων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ (scanners) και ποιο το χρονοδιάγραμμα απόκτησης και ενεργοποίησής τους.

Ο ερωτών βουλευτής Νίκος Δένδιας»
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ