2015-11-11 05:59:07
Φωτογραφία για Οι δύσκολες φθινοπωρινές μέρες του μεγάλου συνασπισμού
Η αλήθεια είναι πως η γερμανική πολιτική σκηνή τείνει να…ελληνοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, μιας και επικρατεί το απόλυτο χάος, με πολλούς να διαπιστώνουν πως επί της ουσίας η χώρα βαδίζει στον αυτόματο, μιας και δεν κυβερνιέται ουσιαστικά. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναγάγει το προσφυγικό πρόβλημα σε εσωτερικό της πρόβλημα, με αποτέλεσμα περισσότερο να προβάλλονται οι εσωτερικοί σπαραγμοί παρά οι πολιτικές αποφάσεις.

Την προηγούμενη Πέμπτη υπήρξε συμφωνία κορυφής αναφορικά με τα επόμενα βήματα της συγκυβέρνησης. Άνγκελα Μέρκελ, Χόρστ Ζεεχοφερ και Σίγκμαρ Γκάμπριελ συμφώνησαν στη διαμόρφωση νέων κέντρων υποδοχής που παράλληλα θα λειτουργούν και για την επαναπροώθηση όσων προσφύγων δεν δικαιούνται άσυλο. Πλην όμως, το όλο σχέδιο μοιάζει να έχει φύγει από το προσκήνιο. Φρόντισε γι’ αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος την Παρασκευή εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να περιορίζεται η είσοδος στη χώρα των οικογενειών των προσφύγων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περιοριστεί και η περίοδος, κατά την οποία δύνανται να παραμείνουν στη Γερμανία.


Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναθέσει στον Πέτερ Άλτμαϊερ, τον διευθυντή της Καγκελαρίας, τον συντονισμό των επιχειρήσεων για τους πρόσφυγες. Πλην όμως, ο Άλτμαϊερ δείχνει πελαγωμένος, ομοίως και η γερμανική κυβέρνηση. Ο Ντε Μεζιέρ, ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, πρώην διευθυντής της Καγκελαρίας και υπουργός Άμυνας, εκφράζει επί της ουσίας το σκληρό τμήμα του CDU, ενώ κύκλοι των Χριστιανοδημοκρατών τόνιζαν την Δευτέρα πως τις απόψεις αυτές τις είχε εκφράσει ο κύριος Ντε Μεζιέρ σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος χωρίς αντίλογο. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άποψης του υπουργού, ενώ με αυτή συντάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χόρστ Ζεεχοφερ και κορυφαία στελέχη του CSU. Είναι πλέον σαφές πως το σκληρό τμήμα της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας έχει αποφασίσει να αφήσει κατά μέρος το φύλλο συκής και να διεκδικήσει πολύ πιο αυστηρά μέτρα στο προσφυγικό, αντίθετα με τη γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες και με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αυτό μάλιστα αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση του Προεδρείου και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου του CDU, όπου αποτυπώθηκαν ως επί το πλείστον θέσεις πολύ κοντά σε αυτή του Ντε Μεζιέρ. Την άποψη στήριξαν κεντρικά στελέχη του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, πλην όμως η ίδια ακούστηκε λίγο. Δεν εξέφρασε όμως καθαρή διαφωνία. Από την άλλη, το SPD εμμένει στη θέση του και, υπό την πίεση και της αριστερής του πτέρυγας, δεν συζητά το θέμα. Για πόσο αυτό θα ισχύει, είναι μια άλλη συζήτηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, παράλληλα, οι οποίοι είναι αυτοί που κατά τεκμήριο χειμάζονται από εσωτερικά προβλήματα, παρακολουθούν και σχολιάζουν τα τεκταινόμενα στο CDU. «Μόνιμες μέρες του χάους» χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD Τόμας Σέφερ-Γκίμπελ, ενώ ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλεί το CDU να σταματήσει να δημιουργεί θέματα, ώστε να αρθεί η εικόνα πως στη γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους. Πλην όμως, αυτό δεν είναι εύκολο. Ήδη, οι μεγάλες συντηρητικές εφημερίδες, όπως η Welt και η Frankfurter Allgemeine Zeitungασκούν σκληρή κριτική στις επιλογές της καγκελάριου και επαινούν την άποψη του Ντε Μεζιέρ, η οποία μεταβάλλεται σε κεντρική θέση του CDU, χωρίς η Μέρκελ να μπορεί να κάνει πολλά για να το αποτρέψει. Μάλιστα, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά εκείνα τα στελέχη του SPD (με κάποια συνομίλησε και το RP) που πιστεύουν πως το πολιτικό άστρο της κυρίας Μέρκελ θολώνει για τα καλά.

Με απλά λόγια, η γερμανική πολιτική σκηνή μεταβάλλεται αργά, αλλά σταθερά, σε σίριαλ. Όλοι εναντίον όλων εντός του CDU, το SPD παρατηρεί αδύναμο να αντιδράσει, ενώ η ηγεσία του φοβάται την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και το άστρο της άλλοτε παντοδύναμης Μέρκελ μοιάζει να θολώνει υπό το βάρος της πιο σοβαρής κρίσης που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει. Δύσκολες φθινοπωρινές μέρες για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, με τον κίνδυνο οι χειμωνιάτικες να γίνουν ακόμα βαρύτερες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ