2015-11-11 12:16:14
Φωτογραφία για Κύπρος: Ενώπιον καταγγελίας του Γενικού Ελεγκτή, για χρηματισμό στελέχους κόμματος
Ενώπιον καταγγελίας του Γενικού Ελεγκτή για συμμετοχή στελέχους κόμματος, που... πήρε χρήματα για λογαριασμό του κόμματος του και συμμετείχε στη λήψη απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, σε σχέση με το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, βρέθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου αφορούσε τους όρους για προκήρυξη προσφορών για έργα του δημοσίου και διεξήχθη στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι συντηρείται η συζήτηση του θέματος που αφορά τους όρους των προσφορών του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Όπως εξήγησε, υπήρξε όντως προβληματισμός για τους όρους των προσφορών, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να συγκληθεί σύσκεψη από τον ίδιο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε η χρυσή τομή για το εν λόγω ζήτημα.


«Ο λόγος που κρίθηκε σωστό να γίνουν κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά τους όρους των προσφορών, είναι για να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή εργολάβων στους διαγωνισμούς κάτι που βοηθά τον υγιή ανταγωνισμό» σημείωσε.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι σωστό να γίνεται κάθε φορά θόρυβος για τους όρους των προσφορών, ούτε και είναι πρέπον να αλλάζουν οι όροι των προσφορών την ώρα που ένας διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό που είναι σωστό, πρόσθεσε, είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να εξετάζονται και ενδεχομένως να αναθεωρούνται, οι όροι των προσφορών.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι επισημάνθηκε ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο τέθηκε σε γνώση του Υπουργού και αντί ο Υπουργός να συνεργαστεί και να μπει σε ένα διάλογο αγνόησε τις παραινέσεις και αναγκαστήκαμε να καταγγείλουμε το θέμα στο Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος μέσα από συστηματικό και ενδελεχή έλεγχο μας δικαίωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε πως ήταν εμφανές ότι με τον τρόπο που προκηρύσσονται οι προσφορές των δημοσίων έργων μειωνόταν ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα οι προσφορές για τη λεωφόρο Τσερίου να είναι 11% πάνω από την υπολογιζόμενη δαπάνη επειδή μόνο δύο εταιρείες είχαν στο τέλος δικαίωμα διεκδίκησης.

Ενώ το Υπουργείο επέμενε ότι υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, επειδή υπέβαλλαν 10 και 15 εταιρείες προσφορές, μέσα από την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή αποδείχθηκε ότι αυτοί οι αριθμοί μειώνονταν σε 4 και 2.

Πρόσθεσε ότι πλείστες εταιρείες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ παραδέχθηκαν χρηματισμό και κατηγορούνται για κακοτεχνίες.

Το πρόβλημα με τους όρους των προσφορών έπρεπε να το είχαν επισημάνει ο Υπουργός και οι τεχνοκράτες του, όπως επεσήμανε και ο Γενικός Ελεγκτής, συνέχισε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Με τη δική μας επιμονή αναγκάστηκε το Υπουργείο να αναθεωρήσει τους όρους, συνέχισε προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι οι όροι μειώθηκαν επαρκώς ώστε να ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό.

`Αλλο θέμα που προκύπτει είναι η καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή ότι η βαρύνουσα ψήφος στην πλειοψηφική απόφαση της Αναθεωρητικής Επιτροπής Προσφορών, για συμμετοχή στις δημόσιες προσφορές εταιρειών που παραδέχθηκαν χρηματισμό στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, ανήκει σε άτομο το οποίο είχε εισπράξει από αυτές τις εταιρείες αυτές για λογαριασμό του κόμματος του 20.000 ευρώ.

Η κ. Χαραλαμπίδου διατύπωσε τη θέση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να διερευνήσει την καταγγελία για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Κληθείσα να διευκρινίσει αναφορά της προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών ότι ο κ. Δημητριάδης έχει μειωμένη αντίληψη, είπε ότι “είχαμε επισημάνει επανειλημμένα, ότι εν καιρώ κρίσης τέθηκαν οι όροι που ίσχυαν στο παρελθόν και ότι το Υπουργείο δεν άλλαξε τους όρους”.

Όταν οι εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους που τέθηκαν πώς μπορούμε να μιλούμε για υγιή ανταγωνισμό, διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι ο Υπουργός με τους τεχνοκράτες του είχαν υποχρέωση να επισημάνουν το πρόβλημα και να το ρυθμίσουν.

Η συνεδρία για αναθεώρηση των όρων διενεργήθηκε αφού ο Γενικός Ελεγκτής αποφάνθηκε επί των καταγγελιών μας, συμπλήρωσε.

Θεωρώ ότι ο Υπουργός είχε υποχρέωση να διαπιστώσει ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούσαν τον υγιή ανταγωνισμό, είπε ενώ ερωτηθείσα αν ο Υπουργός είναι μειωμένης αντίληψης, ανέφερε ότι ο Υπουργός απαντούσε με ειρωνείες και επέμενε να επικεντρώνει το θέμα στη λεωφόρο Περνέρα.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως από τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή καταδεικνύεται ότι οι προσφορές του δημοσίου ανακυκλώνονταν στις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

“Αν ο Υπουργός δεν επεσήμανε αυτό το πρόβλημα σε όλο το φάσμα και επέμενε να εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορούσε προφανώς να αντιληφθεί για ποιο θέμα συζητούσαμε”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών διερωτήθηκε ως προς το λόγο της επιμονής της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για το θέμα του διαγωνισμού για τη Λεωφόρο Περνέρας στο Παραλίμνι.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε εξαιτίας του ΣΑΠΑ, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η θέση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν από την αρχή ότι δεν πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων οποιοσδήποτε προσφοροδότης. Η κατακύρωση των έργων επαφίεται, σημείωσε, στην εκάστοτε αρμόδια αρχή.

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε τέλος της απογοήτευση του για τη συμπεριφορά της Ειρήνης Χαραλαμπίδου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που απαιτεί σεβασμό από τους καλεσμένους στην Επιτροπή, οφείλει και η ίδια να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό και όχι να προβαίνει σε χαρακτηρισμούς.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αριστοτέλης Μισός, απάντησε στην κ. Χαραλαμπίδου, λέγοντας της ότι κανένας Υπουργός δεν είναι αρμόδιος να αλλάζει όρους των προσφορών.

Είπε ακόμα πως υπεύθυνη για τις δημόσιες συμβάσεις είναι η Γενική Λογίστρια.

“Πρέπει”, είπε, “και κατανοούμε όλοι ότι οι οικονομικές συνθήκες και το οικονομικό περιβάλλον επιβάλλουν τροποποίηση των όρων για να προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός από τη μια αλλά και από την άλλη πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει να βλάπτεται με τις αλλαγές στους όρους των δημοσίων συμβάσεων ούτε η οικονομική δυνατότητα εκτέλεσης ενός έργου, αλλά ούτε και η ποιότητα του έργου. Δηλαδή η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μας οδηγεί στο να αλλοφρονούμε”.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου μια συνταρακτική καταγγελία εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή, ότι μέλος της Αναθεωρητικής Επιτροπής Προσφορών έχει κάποια σχέση με το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ και είναι το ίδιο μέλος που συμμετείχε στην απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, να μην λαμβάνεται υπόψη η εμπλοκή των εταιρειών αυτών στο σκάνδαλο και να μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία κατακύρωσης προσφορών του δημοσίου.

Πρόσφερε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή καταγγελία, η οποία πρέπει να διερευνηθεί πλήρως επειδή φαίνεται να εμπλέκεται και κάποιο κόμμα χωρίς να γνωρίζουμε για ποιο κόμμα μιλούσε ο Γενικός Ελεγκτής.

Είπε επίσης ότι φαίνεται πως η σχέση κομμάτων – εταιρειών και συμφερόντων καλά κρατεί και πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων ζητά πλήρη διαφάνεια, να διευρυνθεί αυτή η υπόθεση και να θεσμοθετηθούν κριτήρια τα οποία θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο το συμφέρον των εταιρειών σε σχέση με την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ