2015-11-11 14:23:16
Φωτογραφία για ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 4ης/11/2015

Η Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ. που συνεκλήθη κατόπιν της επίσημης ενημέρωσης του Προέδρου του Δ.Σ. του Ω.Κ.Κ. κου Νιάκα στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ. για την πρόθεση της διοίκησης του κέντρου να προβεί σε νέες, πρωτοφανείς και εκτός λογικής, ως προς το ύψος τους, μειώσεις των αποδοχών του τακτικού ιατρικού προσωπικού (Τ.Ι.Π.) του Ω.Κ.Κ, δηλώνει τα ακόλουθα:

Α) Καθίσταται πλέον προφανής και αδιαμφισβήτητη η πρόθεση της διοίκησης του νοσοκομείου να συγκαλύψει τις δικές της αδυναμίες ορθολογικής διαχείρισης και την έλλειψη ρεαλιστικού σχεδίου, οράματος και στρατηγικής κηρύσσοντας πόλεμο στους ιατρούς του νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη διοίκηση είχε την τύχη να παραλάβει ένα εκπονημένο από την εταιρεία Deloitte και χρηματοδοτημένο από το ίδρυμα Ωνάση συνεκτικό επιχειρησιακό σχέδιο (business plan), το οποίο έσπευσε αυθωρεί και παραχρήμα να αποστείλει στον κάλαθο των αχρήστων.


 Παρέλαβε ακόμη σημαντική προεργασία και συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες για τη ρύθμιση των χρεών του νοσοκομείου, καθώς και υπογεγραμμένη προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο υγείας για κοστολόγηση και αγορά συγκεκριμένων υπηρεσιών του νοσοκομείου (μεταμοσχεύσεις-παιδοκαρδιοχειρουργική) -και όχι «επιχορήγηση»- από το ελληνικό δημόσιο. Με την τύχη των ανωτέρω κεφαλαιωδών ζητημάτων: επιχειρησιακό σχέδιο, προγραμματική συμφωνία, ρύθμιση χρεών σκοτεινή ως εκκρεμή, η συζήτηση για καταφανώς παράλογες μειώσεις στις ιατρικές αποδοχές στερείται και της στοιχειώδους οικονομικής τεκμηρίωσης, τη στιγμή μάλιστα, που το τακτικό ιατρικό προσωπικό του Ω.Κ.Κ. έχει ήδη υποστεί μειώσεις στις ονομαστικές του αποδοχές τα τελευταία χρόνια που υπερβαίνουν ακόμη και το 40%, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά την «παραγωγικότητά» του στα όρια των διαθέσιμων υποδομών του νοσοκομείου. 

Οτιδήποτε ζητήθηκε ως συνεισφορά από τους ιατρούς του Ω.Κ.Κ. τα τελευταία χρόνια το έκαναν: συναίνεσαν σε γενναίες μειώσεις αποδοχών, δούλεψαν ακόμη περισσότερο, αύξησαν ιατρεία, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, εγχειρήσεις, επέτυχαν (ακόμη και ενάντια στις προσωπικές τους αντιλήψεις) σημαντική αύξηση των αναβαθμίσεων, δεχόμενοι μάλιστα συνεχή υλική, επιστημονική και ηθική υποβάθμιση και απαξίωση και όντας στη μεγάλη τους πλειοψηφία καθηλωμένοι ιεραρχικά-βαθμολογικά επί πολλά έτη.

ΕΩΣ ΕΔΩ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

To ιατρικό σώμα απαιτεί την επικαιροποίηση των τελευταίων μειώσεων αποδοχών που υπέστη, με βάση τα εισοδήματα του 2012, στα διαμορφωθέντα το 2014.

Β) Η συγκεκριμένη διοίκηση –και δεν είναι η μόνη- αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να επιβάλει μια διαφανή, κεντρική κατάρτιση και διεκπεραίωση της λίστας εισαγωγής των ασθενών, όπως παγίως η Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ. αιτείται εδώ και χρόνια. Η εν λόγω -φαινομενικά «ακατανόητη»- άρνηση της διοίκησης στερεί έσοδα από το νοσοκομείο και πριμοδοτεί ανοιχτά την παραοικονομία, το μαύρο χρήμα, τη διαφθορά. Χρόνια φωνάζουμε μη εισακουόμενοι.

Γ) Οι χειρισμοί και οι παλινωδίες της διοίκησης του Ω.Κ.Κ. στο ζήτημα του προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς (του μοναδικού της χώρας) -αγνοώντας τις έγγραφες εκκλήσεις-προειδοποιήσεις της Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ- έχουν θέσει το πρόγραμμα αυτό σε πραγματικό κίνδυνο βιωσιμότητας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα από το οποίο εξαρτώνται οι ζωές εκατοντάδων συμπολιτών μας. Σχετίζεται επίσης με τον λόγο και τον ρόλο ύπαρξης του Ω.Κ.Κ. καθώς και με την προγραμματική συμφωνία χρηματοδότησης (αγοράς υπηρεσιών) του από το υπουργείο υγείας.

Δ) Η συγκεκριμένη διοίκηση του Ω.Κ.Κ. έχει επιδοθεί σε μία σειρά προσλήψεων, διόγκωσης του «στρατού» των πάσης φύσεων «συνεργατών», προσωποπαγών «τακτοποιήσεων» και «διευθετήσεων», χωρίς πρόγραμμα, χωρίς επιστημονική ανάγκη, χωρίς όρους, χωρίς διαφάνεια και με έντονη και απροκάλυπτη ρουσφετολογική διάθεση. Η κατάσταση αυτή πέραν των ζητημάτων ηθικής τάξης και χρηστής διαχείρισης που εγείρει και των οικονομικών προεκτάσεων που έχει, έχει πλέον αρχίζει να υποθηκεύει το κύρος και τη φήμη του νοσοκομείου και να θέτει ζητήματα ακόμη και ασφάλειας των ασθενών.

Περιγράψαμε -δυστυχώς χωρίς υπερβολές- μια διοικητική προσέγγιση που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του νοσοκομείου και που επιδιώκει τη συνεχή υποβάθμιση των ιατρών- λειτουργών του σε επίπεδο επιστημονικό, ηθικό, οικονομικό και τη σταδιακή, μερική υποκατάστασή τους από άπειρο επιστημονικό προσωπικό χαμηλών απαιτήσεων. 

Το υπερ-εικοσαετές καταξιωμένο μοντέλο προσφοράς υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών του Ω.Κ.Κ. βασίσθηκε -μεταξύ άλλων- σε μια σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του τακτικού ιατρικού δυναμικού και ένα σύστημα αμοιβών που, παρά τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και την ανομοιογένειά του, εξασφάλιζε ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας και μια στοιχειωδώς λειτουργική πολιτική κινήτρων-επιβράβευσης της παραγωγικότητας, χωρίς να εκτρέπεται σε αγοραίες λογικές. Οιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις μειώσεων στις αποδοχές των ιατρών-Τ.Ι.Π. (που στα επίπεδα των μισθών-εφημεριών είναι πλέον στα επίπεδα των ιατρών του Ε.Σ.Υ.) αφενός δεν θα συνεισφέρουν τίποτα στην οικονομική εξυγίανση του κέντρου -μάλλον μείωση των εσόδων του νοσοκομείου τελικά θα προκαλέσουν-, αφετέρου απειλούν με οριστική και αμετάκλητη αλλοίωση του χαρακτήρα και του μοντέλου λειτουργίας του νοσοκομείου (αφαιρώντας κάθε κίνητρο παραγωγικότητας, εάν επιβληθούν επί των σχετικών αμοιβών), θέτοντας

-μεταξύ άλλων- εκ των πραγμάτων θέμα άρσης της αποκλειστικότητας της εργασίας των ιατρών, κάτι που ενδεχομένως δεν συνάδει με τον κοινωφελή χαρακτήρα του νοσοκομείου και στο οποίο το ιατρικό σώμα αντιτίθεται για λόγους αρχής.

Υπενθυμίζουμε όμως στη διοίκηση ότι η μονομερής καταπάτηση των όρων των συμβάσεων μας έχει όρια.

Το ιατρικό σώμα δηλώνει απερίφραστα και προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπισθεί παντί τρόπω το νοσοκομείο, την ποιότητα των υπηρεσιών του προς τους ασθενείς και την αξιοπρέπεια των λειτουργών του.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ. για την κατά την κρίση του προκήρυξη κινητοποιήσεων και την κίνηση νομικών ή άλλων ενεργειών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ