2015-11-12 08:51:41
Φωτογραφία για Φαρισαϊσμός Ξανθού με τους διοικητές των νοσοκομείων
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Δεν έχει όρια τελικά η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, δημοσιεύτηκε απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, η οποία αφορά την αξιολόγηση των υπαρχόντων διοικητών νοσοκομείων και βασίζεται σε νόμο του 2012, τον οποίο μέχρι πρότινος είχε επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αναξιοκρατικό!

Η επίμαχη απόφαση του Ανδρέα Ξανθού βασίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4052/2012. Αυτή προβλέπει ότι:

«Ο Υπουργός Υγείας συστήνει Επιτροπή αποτελούμενη από τον αρμόδιο για το Ε.Σ.Υ.ΚΑ Γενικό Γραμματέα ΥΥΚΑ, τον Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ., έναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή της ΕΣΔΥ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο, έναν αντιπρόεδρο ή σύμβουλο του ΑΣΕΠ και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες υγείας. Κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Υγείας, για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η ως άνω Επιτροπή συντάσσει κατάλογο αξιολόγησης των υποψηφίων και εισηγείται στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος και διορίζει τους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές».


Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχε διορίσει έναν καθηγητή κλινικής χημείας, ο οποίος λέγονταν ότι ήταν στενός φίλος του Α. Σαμαρά και έναν… ζαχαροπλάστη! Και φυσικά, είχε απόλυτο δίκιο, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Κουρουμπλής, όταν έκαναν λόγο για κομματικά επιλεγμένους διοικητές Κι όμως, ο Ανδρέας Ξανθός προχωρεί, βασιζόμενος στην ίδια διάταξη νόμου, την οποία μέχρι πρότινος, κατηγορούσε το κόμμα του. Απλώς αλλάζει τη σύνθεση της επιτροπής, χωρίς φυσικά να αναφέρεται πουθενά με ποια κριτήρια η επιτροπή θα αξιολογήσει τους υπάρχοντες διοικητές και θα επιλέξει τους νέους!

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι ο κ. Ξανθός διορίζει τον κ. Δημήτρη Νιάκα, καθηγητή Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών. Όσο να ναι, κάτι περισσότερο θα γνωρίζει από τον καθηγητή κλινικής χημείας… Ευτυχής συγκυρία είναι επίσης το γεγονός ότι ex officio πρόεδρος της επιτροπής είναι ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Πέτρος Γιαννουλάτος, ο οποίος έχει εμπειρία από νοσοκομεία.

Αλλά ακόμη και αν η επιτροπή κάνει σωστά το έργο της, δηλαδή, προχωρήσει σε αξιοκρατική επιλογή στελεχών, ο ίδιος ο νόμος 4052/2012 πρακτικά επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επιλέξει όποιον εκείνος επιθυμεί από τον κατάλογο, χωρίς να δώσει αναφορά σε κανέναν. Δηλαδή, μπορεί να μην τοποθετήσει τον πρώτο στη λίστα και να επιλέξει τον δέκατο ή τον τριακοστό!

Έχει κανείς αμφιβολία ότι τελικά θα επιλεγούν εκείνοι, που θέλει το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου; Και όχι εκείνοι, που θα αξιολογήσουν ως ικανότερους ο κ. Νιάκας και ο κ. Γιαννουλάτος, οι οποίοι άλλωστε δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ; Ήδη, άλλωστε, εδώ και μήνες στην επαρχία έχουν διαρρεύσει ονόματα στελεχών και πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τοποθετηθούν διοικητές στα νοσοκομεία…

Επίσης, το Ποτάμι έχει θέσει ζήτημα για ένα μέλος της επιτροπής. Πρόκειται για τον οικονομολόγο κ. Νικόλαο Μπερετάνο, ο οποίος αναφέρεται ως Σύμβουλος Διοίκησης στο όμιλο Μαρινόπουλο, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική λιανεμπορική αλυσίδα.

Ο υπεύθυνος τομέα υγείας του Ποταμιού κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σε ανακοίνωσή του αναρωτιέται: «Πρόκειται για το στέλεχος της χρηματιστηριακής «Τρώιλος» που μεσολάβησε στην πώληση δομημένου ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ και έκλεισε μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου; Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει άμεσα, εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Εάν δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία, γεννάται μείζον πολιτικό ζήτημα».

Η ουσία φυσικά βρίσκεται αλλού: Σε λίγο, συμπληρώνονται 10 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα ολόκληρους μήνες και αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία πολιτική, όσον αφορά στη διοικητική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, που ευαγγελιζόταν προεκλογικώς. Το μόνο που ήθελε ήταν να ξηλώσει τους προηγούμενους για να βάλει τους δικούς του.

Η χθεσινή απόφαση του Ανδρέα Ξανθού δεν αφήνει καμία αμφιβολία ποιος είναι ο στόχος: Να διαλέξουμε τους δικούς μας, δείχνοντας στην τρόικα ότι τηρούμε τα προσχήματα. Ο κομματικός φαρισαϊσμός σε όλο του μεγαλείο. Και ακολουθεί η Σταύρωση του ΕΣΥ…

Απόφαση Διοικητές
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ