2015-11-12 10:44:45
Φωτογραφία για Ανδρέας Ξανθός στην ΕΡΤ: Το 40% των χρεών του ελληνικού δημοσίου αφορά νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ
Το 40% των οφειλών που έχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο, αφορά τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, παραδέχτηκε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, προαναγγέλλοντας "ένεση" πόρων και προσωπικού στο σύστημα.

IATRONET.GR

“Πρωταθλήτρια” στα χρέη του ελληνικού δημοσίου προς τους προμηθευτές, είναι η Υγεία.

Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ χρωστούν σήμερα το 40% των συνολικών οφειλών του ελληνικού δημοσίου.

Τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι οφείλουν 1,3 δισ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο.

Η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες “ασφυξίας” τόσο στο ίδιο το σύστημα, όσο (κυρίως) και στους προμηθευτές φαρμάκων και πάσης φύσης υλικού.

Μιλώντας την Τετάρτη στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο χώρος στον οποίο προΐσταται θα έχει μία “προνομιακή μεταχείριση” ως προς την απορρόφηση πόρων που θα φτάσουν το επόμενο διάστημα στη χώρα.


“Όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα”, σχολίασε ο Ανδρέας Ξανθός, κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα και με την τρόικα, με την οποία κλείνουν οι εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο χρόνος που πέρασε συσσώρευσε προβλήματα στον χώρο της Υγείας: “Δεν ήταν ένας χρόνος κανονικότητας”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας είναι η ενίσχυση του συστήματος με πόρους και προσωπικό.

Υπήρξε ζήτηση των υπηρεσιών – είπε – κατά 30%, την ώρα που τα νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές Υγείας είχαν μείωση των λειτουργικών τους πόρων και 25% λιγότερο προσωπικό.

Προσλήψεις

Τα κενά σε όλες τις ειδικότητες ανέρχονται σε 20.000, υπογράμμισε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας δέσμες προσλήψεων μονίμου προσωπικού.

Έχουν δρομολογηθεί – εξήγησε – 3.500 θέσεις μονίμων, εκ των οποίων οι πίνακες με τους 1.000 θα έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ έως τον Δεκέμβριο. Οι υπόλοιπες 2.500 θέσεις θα καλυφθούν από τους κυλιόμενους πίνακες.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι – στο πρώτο εξάμηνο του 2016 – θα έχει ολοκληρωθεί μία σημαντική “ένεση” προσωπικού στο δημόσιο σύστημα.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ