2015-11-16 14:55:53
Φωτογραφία για Η κοκκινομάλλα ναυτίνα που αναστάτωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις – «Όχι» στα βαμμένα κόκκινα μαλλιά
Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Τα… βαμμένα κόκκινα μαλλιά μιας όμορφης ναυτίνας δημιούργησαν αναστάτωση στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και προκάλεσαν φουρτούνες, στους ναυάρχους του Πολεμικού Ναυτικού. Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Β. Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης και ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Κ. Καραγεώργης.

Την ώρα που περνούσε από μπροστά τους η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥΝ), βλέποντας την αρχηγό της με ένα χείμαρρο από κατακόκκινα μαλλιά να ξεχύνονται και να ανεμίζουν από το καπέλο, ένας από αυτούς –δεν έγινε γνωστό ποιος– αναφώνησε: «Τι πράγματα είναι αυτά… Πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Την επομένη μέρα στην Αθήνα, στο ΓΕΝ άναψε η συζήτηση. Να τιμωρηθεί η προκλητική υπαξιωματικός. Να εκδοθεί διαταγή που να καθορίζει… το χρώμα βαφής των μαλλιών των γυναικών του Ναυτικού και να περιέχει οδηγίες και εντολές για «ευπρεπή κόμη».


Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους, το σούσουρο και ο ντόρος έγιναν θέμα συζήτησης. Τη λύση στο τέλος έδωσε ο διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης, υποναύαρχος Α. Διακόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τους ανωτέρους του ότι η αρχηγός και σημαιοφόρος της Σχολής δεν είχε βάψει τα μαλλιά της, αλλά ότι αυτό είναι το φυσικό τους χρώμα Γυναίκες με στολή

Μια σειρά από γεγονότα –παρόμοια ή μη– έχουν σημαδέψει την πολύχρονη παρουσία των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Μια παρουσία δυναμική, αξιοπρεπή και απόλυτα πετυχημένη, αφού οι γυναίκες κατέκτησαν επάξια τη θέση τους στον ανδροκρατούμενο και σκληροτράχηλο χώρο, έφτασαν στα ανώτατα αξιώματα, κατέχουν υπεύθυνα και δύσκολα πόστα, και απέδειξαν ότι μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν με απόλυτη επιτυχία και τις πιο δύσκολες αποστολές.

Πετούν με μαχητικά αεροπλάνα, θαλασσοδέρνονται με τα πολεμικά πλοία και «φυλάττουν Θερμοπύλες» σε ακριτικά και ακατοίκητα νησιά.Δεν παύουν,όμως, να είναι γυναίκες… Η θηλυκότητα σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της στολής τους δίνει ένα ξεχωριστό σεξαπίλ και αίγλη.

Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο, υπηρετεί ως τροχονόμος μια αστυφυλακίνα που η ομορφιά της σε μαγνητίζει. Κάθε της έξοδος στους δρόμους, αντί να βοηθάει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας δημιουργεί… μποτιλιάρισμα. Και, βέβαια, το χαμόγελο και η καλοσύνη της την έχουν κάνει αγαπητή σε όλους τους οδηγούς.

Στη Λήμνο, μια πανέμορφη ξανθιά πεζοναύτης έχει μαγνητίσει όλο το νησί. Επαγγελματίας, σοβαρή, κάνει σκοπιές και εκτελεί υπεύθυνες υπηρεσίες, ενώ στην περσινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έκοψε τις ανάσες του κόσμου με την ομορφιά της.

Η πατρίδα πάνω και από το παιδί!

Μία γυναίκα υπολοχαγός, η Στέλλα Μ., σύζυγος στρατιωτικού και μητέρα ενός αγοριού δυόμισι ετών, υπηρετεί την πατρίδα από την εσχατιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Αναθέτει, όταν οι… υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν, την ανατροφή του παιδιού της στη γιαγιά του, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στα Ιωάννινα, και εκείνη αναλαμβάνει αρχιφύλακας του στρατιωτικού φυλακίου της Στρογγύλης.

Μόνη της σκέψη, όσο είναι εκεί, είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μία περιοχή που η Άγκυρα θεωρεί αμφισβητούμενη. Έδωσε όρκο στην πατρίδα και έχει δεσμευτεί να τον τηρήσει τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, που υπηρετεί ως υποδιοικητής στο τάγμα του Καστελόριζου.

Η υπολοχαγός (πραγματικό «κομάντο») αποφοίτησε τέταρτη από το σχολείο Καταδρομών στη Ρεντίνα, τη στιγμή που συμμετέχουν 30-40 στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, και όνειρό της είναι να ενταχθεί στους επίλεκτους του Ειδικού Τάγματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Υπό τις διαταγές της έχει μία ομάδα ανδρών που βρίσκεται σε ετοιμότητα και με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Στηναυστηρή Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μια κοπέλα έσπασε την παράδοση. Είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός της Σχολής.Πρόκειται για την Κύπρια Ελένη Ιωσήφ.

Η τεταρτοετής αρχηγός της ιστορικής στρατιωτικής σχολής τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σε εκδήλωση προς τιμήν της εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέτοιες επιτυχίες δεν αποτελούν τυχαίο γεγονός, υποδεικνύοντας πως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, στο σύγχρονο περιβάλλον της έντονης ανταγωνιστικότητας, οι διακρίσεις είναι αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς.

Σημείωσε,επίσης, ότι «η δική μας Ελένη εφάρμοσε τις αρχές και τις ηθικές αξίες με τις οποίες οι πρωτεύσαντες στεφανώνονται παράλληλα με το αριστείο της ανθρωπιάς».

«Κατέβαλε τεράστια και ειλικρινή προσπάθεια με μοναδικά όπλα της τη θέληση και τον προσωπικό κόπο. Αξιοποίησε τις μεγάλες της δυνατότητες και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την οικογένειά της, τους ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν, αλλά και τη χώρα μας».

Ιπτάμενες… θεές

Η υποσμηναγός Ιωάννα Χρυσαυγή είναι η πρώτη Ελληνίδα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους από τις πέντε συνολικά που υπηρετούν στην ΠΑ και έχει μετατεθεί και συμμετέχει στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους Τ-6Α «Δαίδαλος».

«Δεν ήμουν το κορίτσι που έλεγε από μικρή ηλικία ότι θέλει να γίνει πιλότος. Απλά ήξερα ότι η Σχολή Ικάρων είναι μια πάρα πολύ καλή σχολή και επειδή ήμουν πολύ καλή μαθήτρια τη δήλωσα. Δεν ήξερα τότε τι με περίμενε», θυμάται τώρα η υποσμηναγός. «Το να βρίσκεσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο και να πετάς είναι για μένα μια μοναδική ευκαιρία. Δεν το βλέπω ως επάγγελμα, αλλά ως εμπειρία ζωής και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω τώρα». Στην Αεροπορία Στρατού μια νεαρή αρχιλοχίας, εντυπωσιάζει με την τόλμη και την ομορφιά της. Πρόκειται για την Αθηνά Πανουργιά. Η «ιπτάμενη» Αθηνά, όπως την αποκαλούν οι συνάδελφοίτης, είναι η πρώτη Ελληνίδα πιλότος στα πιο εξελιγμένα και επιθετικά ελικόπτερα που διαθέτει η χώρα μας, τα Απάτσι.Φοράει μόνη της μια στολή που ζυγίζει αρκετά κιλά, ελέγχει όλα τα μηχανικά συστήματα του ελικοπτέρου της πριν από την πτήση και πιλοτάρει το ίδιο καλά με τους άνδρες συναδέλφους της το πιο δύσκολο και επιθετικό ελικόπτερο του κόσμου. Μάλιστα, η ίδια δεν θα δίσταζε να πυροδοτήσει ακόμα και πύραυλο, αν της είχε δοθεί αυτή η διαταγή.

Έσπασαν το άβατο

Η Ρεντίνα και το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου, που βρίσκεται εκεί, αποτελούν το «άβατο», στο οποίο λίγοι καταφέρνουν να μπουν και ακόμη λιγότεροι κατορθώνουν να φανούν αντάξιοι της υψηλού επιπέδου και δυσκολίας εκπαίδευσης. Και όμως, αυτό το «άβατο» κατόρθωσαν να το «σπάσουν» και γυναίκες υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων., οι οποίες πέρασαν από τις σκληρότατες δοκιμασίες μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους.Οκτώ γυναίκες αποφοίτησαν από το σκληρό σχολείο.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις εφιαλτικές για τους εκπαιδευόμενους και τις εκπαιδευόμενες εβδομάδες. Τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν είχαν να κάνουν με τακτικές ειδικών επιχειρήσεων.

Σαράντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι πρώτες γυναίκες μπήκαν στην Ελληνική Αστυνομία. Στην αρχή ως βοηθητικό προσωπικό και σταδιακά εντάχθηκαν στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Στα χρόνια που μεσολάβησαν εκπρόσωποι του «αδύνατου φύλου» υπηρέτησαν στις πιο μάχιμες θέσεις, συνέλαβαν επικίνδυνους κακοποιούς, ανέβηκαν σε μηχανές της ομάδας «Ζ», αντιμετώπισαν βόμβες και σφαίρες.

Το 2002, η Δανάη Κουλάκου έγινε η πρώτη στρατηγός ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος από μη μάχιμη θέση και πριν από λίγες ημέρες, για πρώτη φορά, η ΕΛ.ΑΣ. απέκτησε γυναίκες ανώτατες αξιωματικούς με την προαγωγή στον βαθμό του ταξιάρχου της Ευγενίας Παπακωνσταντίνου, της Ιωάννας Μπεκιάρη και της Ρεγγίνας Δεσφινιώτου. Η δόκιμη ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού, ετών 23, έγινε η πρώτη γυναίκα-στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα που τραυματίστηκε σοβαρά στο χτύπημα στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής.

Οι «αμαζόνες» του Καμμένου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είναι ο πρώτος πολιτικός που αντικατέστησε τους άνδρες υπασπιστές του με γυναίκες.

Οι «αμαζόνες» του, που πλαισιώνουν το γραφείο του, λέγονται Σοφία, Πανωραία και Βενετία. Όμορφες, έξυπνες και σοβαρές, έχουν βάλει τάξη στο καθημερινό πρόγραμμα του υπουργού και τον συνοδεύουν στις επίσημες τελετές.Από τη χάρη των γυναικών αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος εντυπωσιάστηκε και ο Αντώνης Σαμαράς που, ως πρωθυπουργός, τις συνάντησε στα «Ποσειδώνια». «Μείνετε μακριά μου», τους είχε πει χαμογελώντας…

Κομβικό σημείο για τη σημερινή έντονη και ουσιαστική παρουσία των γυναικών στις ΕΔ είναι δύο ημερομηνίες. Η πρώτη είναι το 1978 (σ.σ.: πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας), όταν επετράπη στις πρώτες γυναίκες να ενταχθούν ως κατώτερες υπαξιωματικοί στους τρεις κλάδους. Η δεύτερη το 1991 (σ.σ.: πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και υπουργός ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης), όταν οι πρώτες γυναίκες εντάχθηκαν στις παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών των κλάδων. Από το 1995, οπότε αποφοίτησαν εκείνες, μέχρι σήμερα το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Έως τότε γυναίκες αξιωματικοί προέρχονταν μόνο από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Από το 2002 και μετά έπεσε και το τελευταίο «οχυρό», με την εισαγωγή των πρώτων γυναικών στην κατηγορία των Όπλων στη Σχολή Ευελπίδων, στους Ιπτάμενους της Σχολής Ικάρων και στους Μάχιμους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και στις «μάχιμες» ειδικότητες των παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών. Τέσσερα και δύο χρόνια αντίστοιχα αργότερα αποφοίτησαν από τις σχολές οι πρώτες γυναίκες αξιωματικοί των Όπλων (Πεζικού, Πυροβολικού, Τεθωρακισμένων, Μηχανικού, Διαβιβάσεων και Αεροπορίας Στρατού), Μάχιμες του Πολεμικού Ναυτικού και Ιπτάμενες της Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που θεωρητικά και πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί μετά από 35 χρόνια να δούμε γυναίκα στρατηγό, ναύαρχο και πτέραρχο αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015.

ΠΗΓΗ: http://www.paraskhnio.gr/i-kokkinomalla-naytina-poy-anastatos/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ