2015-11-16 16:23:32
Φωτογραφία για Ο τρομοκράτης πήγε σε καλό σχολείο των Βρυξελλών - Τι συμβαίνει στην Ευρώπη [photos]
O Abdelhamid Abaaoud, o θεωρούμενος εγκέφαλος του μακελειού στο Παρίσι, δεν ήταν πάντα τζιχαντιστής ούτε βρισκόταν σε πόλεμο με την δυτική κοινωνία Πριν από 15 χρόνια, ο νεαρός τρομοκράτης ήταν ένας ήσυχος μαθητής σε ένα από τα πιο σικάτα λύκεια της περιοχής των Βρυξελλών, το κολλέγιο Saint-Pierre στην περιοχή Uccle.

Οι γονείς του είχαν μεγάλες φιλοδοξίες για τον νεαρό Abdelhamid, και γι'αυτό το λόγο είχαν επιλέξει να τον εγγράψουν σε αυτό το έγκριτο σχολείο. Τα χρυσά νιάτα. Ο νεαρός μαροκινής καταγωγής επί χρόνια έκανε παρέα με τα παιδιά των πιο πλούσιων οικογενειών των Βρυξελλών.

Σήμερα, οι πρώην συμμαθητές του έχουν σοκαριστεί. «Οταν είδα τη φωτογραφία του στις εφημερίδες, δυσκολεύτηκα να αναγνωρίσω αυτό το συμπαθητικό παιδί, χαλαρό και χαβαλετζή, τον οποίο είχα δύο χρόνια στην τάξη μου» δηλώνει πρώην μαθητής του κολλέγιου Saint-Pierre.

Στη φωτογραφία της τάξης του 1999, βλέπει κανείς τον μικρό Αμπντελχαντίμ στην πρώτη θέση, να χαμογελά και να δείχνει πολύ άνετος μέσα σε ένα κοσμοπολίτικο πλαίσιο. «Ηταν εντελώς δικός μας άνθρωπος, ποτέ δεν ήταν στην άκρη, ποτέ δεν μαλώσαμε ούτε κάναμε ρατσιστικές αναφορές», αναφέρει άλλος συμμαθητής του. «Πρέπει να πω ότι υπήρχαν άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές στην τάξη μας», προσθέτει.


Ο Αμπντελχαντίμ είχε δείξει από τότε κάποιο χαρακτήρα. Του άρεσε να κάνει πειράγματα, ψαχούλευε στα θρανία μας για να τα χαλάσει και να θυμώσουμε. Αλλά είχε καλή σχέση με όλα τα παιδιά, έπαιζε μπάλα με μια ομάδα στο σχολείο και του άρεσε να φτιάχνει κλίμα στην τάξη. Του άρεσαν και τα κορίτσια, δεν τις άφηνε σε ησυχία».

Ο Αμπντελχασίμ είναι ένα από τα επικοινωνιακά πρόσωπα του τζιχαντισμού του Βελγίου, γιατί είχε μεγάλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2013.

Ο νεαρός τρομοκράτης βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 γιατί θεωρήθηκε εγκέφαλος ενός δικτύου τζιχαντιστών το οποίο εξαρθρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου στο Βερβιέ του Βελγίου.

Αυτό το δίκτυο σχεδίαζε να περάσει στη δράση στις 16 Ιανουαρίου και υπολόγιζε στη βοήθεια δεκάδων «ξένων». Από εκείνη την εποχή οι Βέλγοι ερευνητές συνεργάζονταν στενά με πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να βρουν ως που έφτανε αυτό το δίκτυο και αν είχε πλοκάμια στη Γαλλία.

Στις 11 Αυγούστου, ένας Γάλλος τζιχαντιστής, ο Ρέντα Χάμε, συνελήφθη ενώ επέστρεφε από την Συρία. Ομολογεί ότι εκπαιδεύτηκε επί 6 ημέρες σε ένα στρατόπεδο στην Ράκα και στη συνέχεια τον έστειλαν σε αποστολή στην Ευρώπη. Κατονομάζει τον Αμπντελχαντίμ Αμπααούντ ότι ήταν επικεφαλής της επιχείρησης και είχε ζητήσει (στον Ρένα Χάμε) να περάσει μέσω Πράγας για να αποφύγει να τον εντοπίσουν, πριν φτάσει στη Γαλλία για το χτύπημα.

Είχε δώσει τον Ρέντα Χάμε ένα κλειδί USB που περιείχε κρυπτογραφημένα προγράμματα καθώς και 2.000 ευρώ και του ζήτησε να χτυπήσει έναν «εύκολο» στόχο, όπως «μια αίθουσα συναυλιών» για «να κάνει όσο γίνεται περισσότερα θύματα».

Οταν οι ανακριτές τον ρώτησαν αν υπάρχουν σχέδια για επιθέσεις, ο Ρέντα Χάμε είχε προειδοποιήσει: «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει επίθεση σύντομα. Εκεί κάτω είναι πραγματικό εργοστάσιο και ψάχνουν να χτυπήσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη».

Δέκα ημέρες αργότερα, ένας άντρας συνελήφθη στο τρένο Thalys που έκανε τη διαδρομή Βρυξέλλες-Παρίσι ενώ ετοιμαζόταν να πυροβολήσει με ένα καλάσνικοφ και ένα αυτόματο Luger. Είχε γεννηθεί στα βόρεια του Μαρόκου και είχε διασυνδέσεις με τον Αμπντελχαντίμ Αμπααούντ.

Ο τελευταίος απεδείχθη ότι σχετιζόταν και με την τετραπλή δολοφονία στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών και είχε στενή σχέση με τον Mehdi Nemmouche που έκανε αυτή την επίθεση καθώς και ήταν στην ίδια ομάδα μαχητών.

Οι διαδρομές του τρομοκράτης είναι μια τραγική απόδειξη του πως λειτούργησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου. Ο τρομοκράτης έφυγε για τη Συρία στις αρχές του 2013, επέστρεψε στο Βέλγιο στο τέλος του έτους, μέσω της Ελλάδας και γύρισε πίσω στη Συρία, χωρίς να ενοχληθεί ούτε μια φορά από τις βελγικές αρχές.

Τον Μάρτιο του 2014 εμφανίζεται σε ένα βίντεο ισλαμικής προπαγάνδας να οδηγεί ένα αυτοκίνητο να να σέρνει πίσω του πτώματα. Τον Φεβρουάριο του 2015, ο τρομοκράτης καυχιόταν στο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους Dabiq ότι πηγαινοέρχεται ανενόχλητος μεταξύ Συρίας και Βελγίου. Ελεγε, μάλιστα, ότι έμεινε στο Βέλγιο ως την επίθεση στο Βερβιέ, τον Ιανουάριο του 2015 και έφυγε για τη Συρία χωρίς να συλληφθεί.

Τι έλεγε ο πατέρας του

«Ο Αμπντελχαμίντ έφερε ντροπή στην οικογένειά μας. Οι ζωές μας έχουν καταστραφεί», δήλωσε πριν από δύο χρόνια ο πατέρας του Βελγο-μαροκνού τρομοκράτη.

«Γιατί μπορεί να ήθελε να σκοτώσεις αθώους Βέλγους; Η οικογένειά μας χρωστάει τα πάντα στο Βέλγιο» πρόσθετε ο πατέρας, μετά την επίθεση στο Βερβιέ.

«Είχαμε μια ωραία ζωή, ή μάλλον μια ζωή φανταστική εδώ. Ο Αμπντελχαμίντ δεν ήταν δύσκολο παιδί και μάλιστα είχε γίνει και καλός έμπορος. Αλλά ξαφνικά έφυγε για τη Συρία. Αναρωτιέμαι κάθε μέρα γιατί ριζοσπαστικοποιήθηκε σε τέτοιο σημείο. Δεν έχω βρει την απάντηση», είπε ο πατέρας έξι παιδιών. Η οικογένεια ζει στο προάστιο των Βρυξελλών Μολενμπίκ, που θεωρείται άντρο των ισλαμιστών τρομοκρατών.

«Αν τον θεωρώ γιό μου; Δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα ότι δεν θέλω να τον ξαναδώ ποτέ. Αλλά μακάρι να γυρίσει ο μικρός γιός μου».
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ