2015-11-17 07:57:13
Φωτογραφία για Στηρίζοντας το ανασκαφικό έργο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης
Θαμμένος για περισσότερα από 3.500 χρόνια κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα... ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου αποτελεί σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά, που βγήκε στην επιφάνεια πριν από μισό αιώνα. Ωστόσο, 47 χρόνια μετά, η χρηματοδότηση από το κράτος για τις ανασκαφές πάγωσε, τα εργαστήρια συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο έκλεισαν και τα αρχαιολογικά ευρήματα εκπέμπουν σήμα κινδύνου ελλείψει διασφάλισης οικονομικών πόρων για την ανάδειξη και τη συντήρησή τους.

Η κοινωνία του νησιού αναλαμβάνει δράση

Τα ηνία, λοιπόν, ανέλαβαν για άλλη μια φορά ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ενώ μετά την επιτυχή περσινή διοργάνωση στην «Εστία Πύργου», το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory) στη Βλυχάδα επιλέχθηκε ως επίκεντρο για τη στήριξη της ανασκαφής και της επαναλειτουργίας των εργαστηρίων συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων του Ακρωτηρίου. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Εστία Πύργου», η «Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας» και το «La Ponta» συνεργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η προβολή των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας με τις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ντομάτας της οικογένειας Νομικού να μεταμορφώνονται σε πυρήνα πολιτιστικής δράσης
. Άξιο αναφοράς εξάλλου είναι ότι ο χώρος έχει από πέρυσι μετατραπεί σε σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο, ενώ οι παλιές αποθήκες πλέον φιλοξενούν πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα σχεδόν καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οικοδέσποινα της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια του Santorini Arts Factory (SAF), κα Βάνη Βαλλιάνου Νομικού, που καλωσόρισε τους εκατοντάδες επισκέπτες στο χώρο του εργοστασίου. Το σύνολο των εκδηλώσεων, που φέτος πραγματοποιήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου με γενικό τίτλο «Το Ακρωτήρι στη Βλυχάδα», περιλάμβανε καλλιτεχνικά εργαστήρια τοιχογραφίας και κεραμεικής καθώς και ενδιαφέρουσες εκθέσεις με φωτογραφικό υλικό από τον καθηγητή Χρίστο Ντούμα, τον Άλκη Βολιώτη, τον Αντώνη Ελευθεράκη και την Κλαίρη Παλυβού.

Στο Μουσείο Ντομάτας, επίσης, εκτέθηκαν προς πώληση έργα τοπικών καλλιτεχνών, ενώ το κοινό στον προαύλιο χώρο απόλαυσε ντόπιο κρασί και εδέσματα συνοδεία ζωντανής μουσικής. Προς το τέλος της βραδιάς κληρώθηκε πλήθος δώρων, που πρόσφεραν οι επιχειρήσεις για τη λαχειοφόρο αγορά. Σημείο αναφοράς στην όμορφη βραδιά ήταν η σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα ομιλία του Ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή των ανασκαφών στο Ακρωτήρι, Χρίστου Ντούμα, που φέτος συμπλήρωσε 55 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο Ακρωτήρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση του κόσμου στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση ήταν πολύτιμη αφού τα εργαστήρια τέθηκαν σε λειτουργία ξανά για κάποιους μήνες, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί.

Πρόκειται για μια πραγματικά αξιέπαινη συλλογική προσπάθεια, που για να έρθει σε πέρας εργάστηκε ακούραστα μια ομάδα αποτελούμενη από τους Μάκη Ζώρζο, Πρόεδρο της «Εστίας Πύργου», τον «πατριάρχη των σεφ της Σαντορίνης»- όπως δικαιολογημένα τον αποκαλούν και οι ντόπιοι- Γιώργο Χατζηγιαννάκη, την αρχαιολόγο Τάνια Δεβετζή, τον υποψήφιο διδάκτορα Αρχαιολογίας Λευτέρη Ζώρζο, τον εικαστικό Κάτωνα Ασιμή καθώς και τη Νίτσα Κόρακα, το προσωπικό του SAF και πολλούς άλλους.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη και όλα τα έσοδα διατέθηκαν αποκλειστικά στο σωματείο Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ