2015-11-18 14:11:05
Φωτογραφία για Οι 10 καλύτερες κινήσεις στη ρωσική εξωτερική πολιτική τον Οκτώβριο
Επιπρόσθετα από τις ρωσικές στρατιωτικές εναέριες επιθέσεις, η επίσκεψη του... Σύρου προέδρου Άσαντ στη Μόσχα και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες της Νορμανδίας σχετικά με τηνΟυκρανία υπερίσχυσαν στη ρωσική ατζέντα εξωτερικής πολιτικής τον Οκτώβριο.

Ο Οκτώβριος σηματοδότησε τον πρώτο μήνα των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία εναντίον στόχων της τρομοκρατίας και επίσης έγινε μάρτυρας θετικών εξελίξεων στις διπλωματικές διαδικασίες σχετικά με την Ουκρανία και τη Συρία. Δεδομένων αυτών των δύο διαρκών διεθνών ζητημάτων, κάποια άλλα σημαντικά γεγονότα εξωτερικής πολιτικής έχουν επισκιασθεί.

Βαθμολογήθηκαν οι 10 καλύτερες κινήσεις εξωτερικής πολιτικής για τον Οκτώβριο:

#10: Ο Γερμανός Υπουργός για Οικονομικά Ζητήματα συναντά τον Βλαδίμηρο Πούτιν στη Μόσχα

Ο Γερμανός Υπουργός για Οικονομικά Ζητήματα και Ενέργεια,Σίγκμαρ Γκάμπριελ,επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 28-29 Οκτωβρίου. Ο κύριος στόχος των συνομιλιών ήταν να συζητήσουν την ενεργειακή συνεργασία, τα ρίσκα της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, και το μέλλον προτεινόμενου σχεδίου Nord Stream-2. Μια προσωπική συνάντηση μεταξύ του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Γκάμπριελ έθιξε τη διαδικασία επίλυσης της συριακής σύγκρουσης.


Ο Γκάμπριελ είναι γνωστό πως υποστηρίζει την άρση των κυρώσεων και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Δήλωσε πως το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί μετά την εφαρμογή των σχετικών άρθρων των συμφωνιών του Μινσκ.

#9: Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν υποδέχεται τον Σέρβο Πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Σέρβο Πρωθυπουργό Αλεξανταρ Βουτσιτς στο Κρεμλίνο στις 29 Οκτωβρίου. Οι δύο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα ασφάλειας, και συγκεκριμένα την υπογραφή μιας σημαντικής στρατιωτικής συμφωνίας και τον επανεξοπλισμό του σερβικού στρατού σε ισοδυναμία με τα ρωσικά πρότυπα. Επίσης, η συνάντηση ανέγειρε την πιθανότητα ρωσικής βοήθειας στην ταυτοποίηση των εξτρεμιστών τουΙσλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Μεγάλης Συρίας(ISIS) που εισχωρούν στη Σερβία υπό το πρόσχημα των προσφύγων.

Αν και δεν δηλώθηκε επισήμως, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις διευρυμένες δημόσιες διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιοκατά της κυβέρνησης και την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Παρά τις σοβαρές πιέσεις από την Ε.Ε, η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χάρις στο οποίο οι προμήθειες της σερβικής αγροτικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 40 τοις εκατό.

#8: Η Ρωσία εκδίδει αναφορά για τις αιτίες της συντριβής της πτήσης ΜΗ17

Η ρωσική εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών και πυραύλων Almaz-Antey παρουσίασε μια αναφορά σχετικά με τα αίτια της κατάρριψης του μαλαισιανού Boeing 777 πάνω από την Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις12 Οκτωβρίου,λίγο μετά αφότου το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε τη δική του εκδοχή. Η ρωσική έκθεσηαναφέρει ρητώς τη χρήση ενός διαφορετικού αντί-αεροπορικού πυραυλικού συστήματος και ένα εναλλακτικό σημείο εκτόξευσης. Στη βάση διάφορων πειραμάτων, Ρώσοι ειδικοί υποστήριξαν ότι έχουν αποδείξει πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από περιοχή που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή υπό ουκρανικό έλεγχο.

Δαπανώντας 15 μήνες για να φτάσουν (σε συμπέρασμα),τα ολλανδικά ευρήματα θεωρούνται από τη Ρωσία ως ασαφή, επιτρέποντας την έρευνα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Για να διασφαλίσει μια αντικειμενική προσέγγιση, η Μόσχα άσκησε προσφυγή στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να παρέμβει στην έρευνα. Η Ρωσία επίσης έχει πρόθεση να επωφεληθεί από τις διατάξεις της Σύμβασης περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας και να ξεκινήσει την επανάληψη της έρευνας στην τραγωδία του Boeing.

#7: H Gazprom “κόβει” την προγραμματισμένη χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream κατά το ήμισυ.

Η Gazprom ανακοίνωσε την κατά το ήμισυ μείωση της προγραμματισμένης χωρητικότητας του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ήταν μια προβλέψιμη απόφαση, λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες συμφωνίες με τους ευρωπαίους εταίρους να κατασκευάσουν μια τρίτη και τέταρτη γραμμή του Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Από τη αρχή, η Άγκυρα πίστευε πως η Ρωσία χρειαζόταν τον εγχείρημα του αγωγού φυσικού αερίου περισσότερο από ότι η Τουρκία, οπότε δεν ήταν διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε τιμές και επενδύσεις. Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κήρυξε την ετοιμότητα της Τουρκίας να εγκαταλείψει εντελώς τη συμφωνία με τη Ρωσία και να βρει άλλες πηγές φυσικού αερίου.

Λίγο μετά την απόφαση, στις 6 Οκτωβρίου, η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να επανέλθει στο εγχείρημα τηςGazprom για να μεταφέρει φυσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Παρά το ότι η Ρωσία είναι απίθανο να αποδεχθεί την πρόταση, είναι συμπτωματική και δείχνει τις πιθανές εναλλακτικές για τα υπάρχοντα εγχειρήματα.

#6: Οι ΗΠΑ αρνούνται να φιλοξενήσουν υψηλόβαθμη ρώσικη αντιπροσωπεία για να συζητήσουν για το συριακό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να υποδεχθούν μια ρώσικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργόΝτμιτρι Μεντβέντεφ. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 14 Οκτωβρίου. Παρά την επιθυμία της Ρωσίας να βρει κοινό έδαφος με τις ΗΠΑ στη Συρία, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι διατεθειμένη να λάβει σημαντικές αποφάσεις, καθώς η δεύτερη θητεία της πλησιάζει στο τέλος.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι έχει καταλήξει σε συμβιβασμό με τη Ρωσία και πως είναι έτοιμη να εγκρίνει τις δράσεις της Μόσχας. Οι σύμμαχοι της Αμερικής στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αντιληφθούν αρνητικά τις διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

# 5: Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ συναντώνται για να συζητήσουν για τη Συρία

Οι Σεργκέι Λαβροφ και Τζον Κέρι συναντήθηκαν για συνομιλίες στη Βιέννη στις 23 Οκτωβρίου. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις στο ζήτημα της Συρίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Περσικού Κόλπου και την Τουρκία. Η Ρωσία επιμένει στην κοινή δράση για την καταπολέμηση του ISIS.

Ωστόσο, τα κράτη του Κόλπου φοβούνται την αύξηση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή. Ως εκ τούτου, κύριος στόχος τους παραμένει η ανατροπή του Άσαντ. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε μια μορφή που περιελάμβανε τη Ρωσία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, και στο τέλος του μήνα, ενώθηκαν με το Ιράν και άλλους περιφερειακούς παράγοντες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία, τα Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

#4: Ο Πρόεδρος της Συρίας Ασαντ έρχεται στη Μόσχα σε μια επίσκεψη-έκπληξη

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έφτασε στη Μόσχα με ένα ρωσικό αεροπλάνο για μια ξαφνική επίσκεψη. Η συνάντηση μεταξύ Άσαντ και Πούτιν συνέβη στις 20 Οκτωβρίου και είναι γνωστό ότι έθιξε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, μελλοντικές διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση και πιθανές πρόωρες εκλογές στη Συρία.

Αμέσως μετά ο Πούτιν τηλεφώνησε στους συναδέλφους του στη Μέση Ανατολή: τους βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, καθώς και τους προέδρους της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Η επίσκεψη του Ασαντ δεν ήταν απλώς για να συζητήσουν για συνεργασία, αλλά είχε επίσης σκοπό επίδειξης. Η Ρωσία ενίσχυσε τη θέση της ως μια σημαντική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

#3:Ο Πούτιν περιγράφει το παγκόσμιο όραμα του στην ετήσια συνάντηση της Λέσχης Valdai

Ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της Λέσχης Valdai στο Σότσι, στις 22 Οκτωβρίου. Περιέγραψε το όραμα του για τα βασικά παγκόσμια ζητήματα και τόνισε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μη συμμόρφωση με τους «κανόνες» ενός τέτοιου ανταγωνισμού μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες παγκόσμιες διαδικασίες και μια μόνιμη κατάσταση κρίσης. Ο Πούτιν επιτέθηκε (φραστικά) στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ενέργειές της στη Μέση Ανατολή και το μετασοβιετικό χώρο, αλλά ενθάρρυνε την Ουάσιγκτον να συνεργαστεί σε διεθνή θέματα.

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο, εν μέρει αποκάλυψε το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του με τον πρόεδρο της Συρίας και κήρυξε πως η μόνη εποικοδομητική λύση είναι η αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας της Δαμασκού. Σε αντίθετη περίπτωση, η περιοχή έχει οριστεί να γίνει μία μόνιμη εμπόλεμη ζώνη για πολλά χρόνια στο μέλλον.

# 2: Ο πρώτος μήνας της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία

Οι ρωσικές αεροναυτικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν στόχους τρομοκρατικής δράσης στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα, περισσότερες από 1.500 εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις υποδομές της τρομοκρατίας. Οι αξιολογήσεις των δράσεων της Ρωσίας ποικίλλουν σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, από τα τέλη Οκτωβρίου όλα είχαν καθοριστεί στο μυαλό τους για τα κίνητρα πίσω από την παρέμβαση της Μόσχας.

Πρώτα απ 'όλα, η Ρωσία θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση της Συρίας και τις σαρωτικές εδαφικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει. Η πολιτική της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή επικεντρώνεται στη λογική ότιοποιαδήποτε έξωθεν επιβεβλημένη τάξη πραγμάτων δεν θα είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη. Η Ρωσία φαίνεται να είναι έτοιμη να δράσει ως ενεργός παίκτης στη Μέση Ανατολή, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας στη Συρία.

#1:Συνομιλίες Κουαρτέτου Νορμανδίας στο Παρίσι

Στις 2 Οκτωβρίου το Παρίσι φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Κουαρτέτου της Νορμανδίας για να συζητήσουν την τρέχουσα πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία και την επέκταση των συμφωνιών Μινσκ. Η ουκρανική πλευρά επεδίωξε να καθυστερήσει την ειρηνευτική διαδικασία και θα ήθελε να δει τον τερματισμό του Μινσκ-2 και των δεσμεύσεων της στο πλαίσιο αυτό μέχρι το τέλος του 2015.

Λίγο πριν από τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι οι συμφωνίες αυτές δεν θα πρέπει να επεκταθούν. Ωστόσο, στο Παρίσι αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την κοινή θέση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, οι οποίες προτίθενται να δουν την ειρηνευτική διαδικασία μέχρι τη σύναψη της. Η περίοδος της άνευ όρων ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το Κίεβο φαίνεται να έχει τελειώσει, και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ