2015-11-18 17:26:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Δεν υπάρχει φόβος για τσουνάμι - Θα είχε συμβεί μετά τον σεισμό
Οδηγία, όπως γίνεται μετά από κάθε ισχυρό σεισμό, ώστε η... τοπική Πολιτική Προστασία της Αχαϊας να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τσουνάμι στον Πατραϊκό, δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά τον δυνατό σεισμό στη Λευκάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γυφτάκη, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Αχαϊας και Δυτικής Ελλάδας, «εάν ήταν να γίνει τσουνάμι, κάτι τέτοιο θα είχε συμβεί στη Λευκάδα αμέσως μετά τον σεισμό, και στην Πάτρα περίπου δύο ώρες μετά, μετρώντας και τα μίλια που χωρίζουν τις δύο περιοχές».

«Στην Ιαπωνία υπήρξε τσουνάμι μετά από σεισμό 8 ρίχτερ. Μην πανικοβαλλόμαστε, είναι μία τυπική οδηγία ώστε να βρισκόμαστε σε επιφυλακή όπως πάντα σε ισχυρούς σεισμούς», τόνισε ο κ. Γυφτάκης, απαντώντας σαφώς σε δημοσιεύματα που όξυναν το φόβο των πολιτών.

Ωστόσο, θα είμαστε όλοι προσεκτικοί και θα λαμβάνουμε, όπως πάντα, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.


Άλλωστε όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τον Πατραϊκό κόλπο έχουν αποδείξει πως δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο , παρά μόνο στον Κορινθιακό κόλπο (με απειροελάχιστες πιθανότητες και μικρής κλίμακας τσουνάμι).

Για τον λόγο αυτό θα τοποθετηθεί, μετά την συμφωνία που υπήρξε, σε έκταση του Λιμενικού Ταμείου Αιγίου μία νέα πειραματική συσκευή χαμηλού κόστους για την καταγραφή της στάθμης της θάλασσας, που θα προειδοποιεί έγκαιρα για επερχόμενο τσουνάμι

Είναι συσκευή που κατασκεύασαν επιστήμονες του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center-JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτες τέσσερις συσκευές εγκαταστάθηκαν ήδη τον Οκτώβριο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία (από δύο σε κάθε χώρα), ενώ άλλες 16 θα εγκατασταθούν στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το JRC, μία από αυτές θα τοποθετηθεί στο Αίγιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ