2015-11-19 00:25:40
Φωτογραφία για Συνέντευξη του Τερενς Κουικ στο  ΑΠΕ
Στα τρία με πέντε δισ. το χρόνο κυμαίνεται η «μαύρη» τρύπα στα δημόσια ταμεία από το λαθρεμπόριο καυσίμων και αν η κυβέρνηση καταφέρει να το πατάξει το φαινόμενο, τότε οι δανειστές δεν θα έχουν πρόβλημα να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Καθημερινά» των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση «πιάσει» τους στόχους στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και εισρεύσουν στα ταμεία τα παραπάνω χρήματα θα μπορέσει να πείσει τους δανειστές να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ (ή ο αυξημένος ΦΠΑ στο Αιγαίο ή στην εστίαση) ο κ. Κουίκ απάντησε:

«Αν πας με αποδεικτικά στοιχεία στους θεσμούς, στο κουαρτέτο και τους πεις ότι εγώ έπιασα έσοδα από εκεί, δεν έχουν πρόβλημα» και υπενθύμισε ότι φόροι από το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι σχεδόν διπλάσιοι καθώς οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ φθάνουν τα 2,6 δισεκατομμύρια.


Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έτσι κι αλλιώς ο ΕΝΦΙΑ βαίνει προς κατάργηση το 2016 και θα αντικατασταθεί από ρυθμίσεις που θα αφορούν και τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

«Από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπολογίζεται ότι μπορούμε να εισπράξουμε 3 έως 5 δισ. και είναι γεγονός ότι πάμε στη πιο μετριοπαθή απόδοση των φόρων που πρέπει να διεκδικήσουμε από τα καύσιμα στον προϋπολογισμό.

Αλλά εμάς μας ικανοποιεί ότι στη συμφωνία με τους δανειστές υπάρχει μια ρήτρα. Ότι αν πιάσουμε πάνω από τους στόχους πάταξης της φοροδιαφυγής τότε θα μπορούμε να κόψουμε μέτρα τα οποία είναι δύσκολα και αυτό είναι ένα στοίχημα για μας» είπε ο κ. Κουίκ.

 Πρόσθεσε, επίσης, ότι η φοροδιαφυγή δεν γίνεται αποκλειστικά από τα διυλιστήρια, αλλά σε ολόκληρο το κύκλωμα διακίνησης καυσίμων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι είναι εμπλεκόμενοι», ενώ κατήγγειλε ότι η διακίνηση λαθραίων καυσίμων γίνεται και με βυτιοφόρα από τη FYROM.

«Δεν έχουμε κανονικό μητρώο βενζινάδικων, ποια έχουν και ποια όχι σύστημα εισροών - εκροών, δεν ξέρουμε πόσα λειτουργούν και πόσα σταμάτησαν. Υπάρχει και αυτό για το οποίο βοά η αγορά, βυτιοφόρα να μπαίνουν από τα όμορα κράτη, δηλαδή από FYROM. Μπαίνουν άδεια και ξαναβγαίνουν άδεια. Που σημαίνει κάπου στο δρόμο μεταγγίζουν το πετρέλαιο που παίρνουν αφορολόγητο από τις τελωνειακές δεξαμενές. Τεράστια φοροδιαφυγή έχουμε και στο ναυτιλιακό πετρέλαιο με τα σλέπια» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι η χθεσινή σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια έγινε για να εντοπιστούν τα προβλήματα, ώστε - όπως είπε - να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και να νομοθετήσουν.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΕΝΦΙΑ

Τ. ΚΟΥΙΚ: Για τον ΕΝΦΙΑ κατατέθηκε και τροπολογία χτες το βράδυ, για να μπορεί να ρυθμίζεται, εάν πάει στο σύστημα TAXIS ο ενδιαφερόμενος πριν λήξη η προθεσμία καταβολής του ΕΝΦΙΑ, να μπορεί να το κάνει και με 12-24 δόσεις εάν δεν μπορεί αποδεδειγμένα να τον εκπληρώσει.

Χ. ΜΑΤΗΣ: Αυτό το κάνουν οι τράπεζες ήδη με μία πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Ναι, αλλά προτιμούμε να ερχόμαστε κατευθείαν πολίτες με κράτος και χωρίς ο πολίτης να γνωρίζει ποιος είναι έφορός του.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΩΝ

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Κύριε Κουίκ, μια που μιλάτε για ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοί που δεν εισπράττουν ενοίκια θα έχουν κάποια κρατική πρόνοια;

T. ΚΟΥΙΚ: Νικόλ, ήταν μια άλλη γρίνια και είχαν απόλυτο δίκιο οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν εισέπρατταν τα ενοίκια παρόλα αυτά όμως έπρεπε να τα δηλώνουν και να φορολογούνται. Με την τροπολογία που κατέθεσε ο Τρύφων Αλεξιάδης χτες το βράδυ, σταματάει αυτό το καθεστώς. Δε θα πληρώνουν φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττουν, όταν αποδεδειγμένα έχουν στραφεί εναντίον του νοικάρη είτε με εξώδικα, είτε με δικαστικές συνδρομές. Όχι λόγια στον αέρα για να αρχίσουν άλλου είδους κομπίνες.

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Μάλιστα. Άρα ελέγχεται.

Χ. ΜΑΤΗΣ: Θα κατατίθενται, θα παραχωρούνται τα χρήματα αυτά στο Ελληνικό Δημόσιο;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Όχι, όχι. Απλά, αποδεδειγμένα από τη στιγμή που έχεις στραφεί εναντίον του νοικάρη σου, ότι δεν σου δίνει τα ενοίκια, τότε δε θα το δηλώνεις, άρα δεν θα φορολογείσαι, όταν όμως ο νοικάρης δώσει τα ενοίκια τότε θα φορολογηθείς. Και νομίζω ότι είναι λογικό αυτό.

POS ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Χ. ΜΑΤΗΣ: Έχετε πει ότι η απώλεια του κράτους από, τον ΦΠΑ είναι 7,5 δις το χρόνο και ότι μπορείτε να την περιορίσετε με τη χρεωστική κάρτα. Αυτά έχουν χρονικό ορίζοντα επίτευξης του στόχου;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Έχουμε. Αλλά θέλουμε και μια συμφωνία με τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν μπορεί να χρεώνουν 2% επί της συναλλαγής με το μηχάνημα POS στον επιχειρηματία. Ούτε μπορεί για παράδειγμα, εγώ ο οποίος πληρώνω διατραπεζικά το ενοίκιο στο σπίτι που μένω να μου χρεώνει από 5-8 ευρώ την κάθε συναλλαγή. Δε θα γίνει βιομηχανία, δεν θα γίνει «χρυσή κότα» για τις τράπεζες η διατραπεζική συναλλαγή που γίνεται μέσω διαδικτύου ή μέσω των χρεωστικών καρτών.

Άρα, θέλει συνεννόηση με τους τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν δείξει μια εκπληκτικοί συμπεριφορά σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς και τις πρώτες κατοικίες και θα το δείτε και όπως θα τρέξει το πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα όμως θα γίνει το λογισμικό που όταν βάζει την κάρτα ο έμπορος μέσα στο POS, το ΦΠΑ θα ξεκολλάει και θα πηγαίνει απευθείας στην εφορία και ο έμπορος θα μπορεί να παίρνει σε ειδικό λογαριασμό, για να μην είναι κατασχετέος από τις εφορίες, τα λεφτά του εμπορεύματος ή της υπηρεσίας που έχει πληρώσει ο συναλλασσόμενος.

Έχω εμπιστοσύνη στον Αν. Υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη που έχει εκπληκτικούς ρυθμούς στη δουλειά που κάνει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ