2015-11-20 04:12:06
Φωτογραφία για Εκουαδόρ: Είχε να πληρώσει ομόλογα για πάνω από 180 χρόνια
Η Δημοκρατία του Ισημερινού (κατά κόσμον Εκουαδόρ) θα εκπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν στις 15 Δεκέμβρη 2015. Κι αυτό αποτελεί είδηση γιατί είναι η πρώτη φορά στα περισσότερα από 180 χρόνια ιστορίας του κράτους της Νότιας Αμερικής που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επικείμενη πληρωμή αποτελεί μέρος του σχεδίου του προέδρου της χώρας Rafael Correa να βελτιώσει την εικόνα της χώρας απέναντι στους διεθνείς πιστωτές που της έχουν κολλήσει τη ρετσινιά του κακοπληρωτή.

Ο ίδιος ο Correa ανέκοψε πληρωμές ύψους 3,2 εκατ. δολαρίων το 2008 και το 2009, ωστόσο πλέον διαφαίνεται ως επιτακτική η ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης των δανειστών ώστε να αποφορτιστούν τα δυσθεώρητα επιτόκια με τα οποία γίνεται πλέον ο δανεισμός του Εκουαδόρ - έχει το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος δανεισμού ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές, ματά τη Βενεζουέλα.


Η τελευταία έκδοση ομολόγων του Εκουαδόρ πραγματοποιήθηκε το Μάιο, με επιτόκιο 8,5% αλλά σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

"Το πιο σημαντικό για τη χώρα είναι πως για πρώτη φορά σε 180 χρόνια θα εκπληρώσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις για το 2015", είπε σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ ο υπουργός Οικονομικών Fausto Herrera. "Υπάρχει μια πιθανότητα να βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς"

Ταυτόχρονα, επιχειρείται ένα μεγαλόπνοο σχέδιο μεταρρυθμίσεων υπό την επίβλεψη του προέδρου Correa, μαζί με περικοπές στον προϋπολογισμό. Όταν, 7 χρόνια νωρίτερα, είχε πάρει την απόφαση για παύση πληρωμών, κέρδισε στη χώρα του το "βραβείο" των περισσότερων χρεοκοπιών (μετρά οκτώ).

Η ανάκαμψη της χώρας, ωστόσο, εξαρτάται και από τις τιμές του αργού - το οποίο αντιστοιχεί στο 50% των συνολικών εξαγωγών της χώρας - οι οποίες υποχώρησαν κατά 46% πέρυσι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ