2015-11-21 09:51:53
Φωτογραφία για ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΠΡΟΣ ΤΡΙΜΕΡΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Την οδό τριμερούς συνάντησης Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό έδειξε χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει σχετική συζήτηση στο τρίγωνο Βερολίνου-Αγκυρας-  Αθήνας. «Οι τρεις μίλησαν γι’ αυτό και συμφωνούν ότι θα είχε νόημα να διεξαχθεί μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσει την ημερομηνία και τον τόπο πραγματοποίησής της.

Αναφορά στη γερμανική πρόταση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα πηγαίνει ακόμα πιο πίσω και ότι ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη γερμανική πρόταση για την τριμερή κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίσθηκε να παρουσιάζει σχεδόν ως δεδομένη τη συμφωνία για την πραγματοποίηση της τριμερούς. Ωστόσο η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο και ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι στη συζήτηση που γίνεται έχει θέσει δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι να διαπιστωθεί ότι από μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκύψει συγκεκριμένο όφελος και η δεύτερη και πιο σοβαρή να βρεθεί φόρμουλα ώστε η τριμερής να πραγματοποιηθεί υπό ευρωπαϊκή «ομπρέλα». 

Φαίνεται, μάλιστα, ότι η συζήτηση αυτήν τη στιγμή εστιάζεται στην εξεύρεση μιας τέτοιας φόρμουλας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι και η γερμανική πλευρά συμμερίζεται την ανησυχία της Αθήνας ότι εάν μια συνάντηση Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας γίνει εντελώς αποστασιοποιημένα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τρίτες χώρες, οι οποίες ήδη διατυπώνουν ενστάσεις για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στο προσφυγικό, ώστε να αποστασιοποιηθούν από τον καταμερισμό ευθύνης στη διαχείριση του ζητήματος.

Δεδομένης, πάντως, της θέσης που και από γερμανικής πλευράς έχει διατυπωθεί για συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη φύλαξη του Αιγαίου, αλλά και της ανεπιφύλακτης αποδοχής από την Άγκυρα της πρότασης για τριμερή συνάντηση, εκφράζονται προβληματισμοί για την πίεση που ενδεχομένως ασκηθεί προς την Αθήνα σε μια τέτοια περίπτωση.

Υπέρ της ένταξης ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. η Ουγγαρία

Την υποστήριξη της Ουγγαρίας στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ αλλά και τη διάθεση του Βουκουρεστίου να παρέχει στα Σκόπια κάθε είδους βοήθεια για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων έναντι των προσφυγικών-μεταναστευτικών εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, έπειτα από συνάντηση που είχε στην ουγγρική πρωτεύουσα με τον Νίκολα Γκρούεφσκι. 

Ο κ. Ορμπαν δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι, ενώ η Ουγγαρία επιθυμεί μια ενοποιημένη ζώνη τόσο με όρους οικονομίας όσο και με όρους ασφάλειας, «σήμερα υπάρχει μια μαύρη τρύπα ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Ελλάδα». Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε την πρόθεση της χώρας του να κινηθεί αποφασιστικά για να αλλάξει την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, καθώς, όπως πρόσθεσε, η ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες ροή μεταναστών αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και τους πολίτες της.

«Οι μεταξύ μας διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη επικοινωνίας των υπηρεσιών ασφαλείας για ζητήματα που σχετίζονται με την Ισλαμική τρομοκρατία και το κύμα προσφύγων» είπε εν τω μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ. Ο κ. Ιβανόφ είπε ότι από τα Βαλκάνια έφυγαν περίπου 1000 «μαχητές» για την Συρία και το Ιράκ από τους οποίους έχουν επιστρέψει 600, εξήντα εννέα από του οποίους στην ΠΓΔΜ.

Η χώρα του, προσέθεσε, θα ακολουθήσει την πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών εφόσον διαχωρίσουν τους πρόσφυγες πολέμου από τους οικονομικούς μετανάστες. «Αν δούμε ότι η Βόρεια Ευρώπη κάνει κάτι τέτοιο, θα κάνουμε και εμείς το ίδιο». Ο κ. Ιβανόφ επιβεβαίωσε ότι η Σερβία «επέστρεψε» στην ΠΓΔΜ τριακόσιους Ιρανούς τους οποίους τα Σκόπια έστειλαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτοί με την σειρά τους μπλόκαραν την σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το σημερινό αδιαχώρητο στην Ειδομένη.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ