2015-11-21 15:22:10
Φωτογραφία για Τι φέρνει η επόμενη ημέρα του deal στην αγορά του φαρμάκου
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για το φάρμακο -πως θα τιμολογούνται τα γενόσημα και τα off patent- και οι φήμες για... νέες ραγδαίες ανακατατάξεις σε επιχειρηματικό πια επίπεδο δίνουν και παίρνουν, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος συνολικά αλλάζει σελίδα.

Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί ο αριθμός των γενοσήμων στο άμεσο μέλλον, καθώς πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον οι πολυεθνικές θα αυξήσουν τις εισαγωγές τους στα συγκεκριμένα σκευάσματα, θεωρώντας ότι οι ελληνικές, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν πια στο κόστος θα αποτραβήξουν αρκετά σκευάσματά τους από την αγορά. Σήμερα, η αγορά των σκευασμάτων ελέγχεται κατά 60% από γενόσημα και κατά 40% από πρωτότυπα (βάσει όγκου). Εκτιμάται δε, ότι κάθε πρωτότυπο έχει περίπου τριγύρω του, 15-20 γενόσημα.

Ένα δεύτερο ερώτημα, είναι οι τελευταίες εξελίξεις πόσο θα επιταχύνουν τα επιχειρηματικά deal.


Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι μπροστά μας έχουμε δύο σημαντικά επιχειρηματικά deal με πρωτεργάτες πολυεθνικές.

Όσον αφορά την πρώτη στρατηγική συμφωνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι μία πολυεθνική με ισχυρή παρουσία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εμφανίζεται να συζητά την εξαγορά παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα. Όπως λέγεται, η θυγατρική που ελέγχει αυτή η πολυεθνική στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΟΤC) ενδιαφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία, εξ ου και οι επαφές που ήδη έχει κάνει με πέντε ελληνικές εταιρείες για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου (σε μία τελικά εξ αυτών).

Όσον αφορά το άλλο deal, εξελίσσεται ανάμεσα σε δύο πολυεθνικές. Όπως μάθαμε, η μία εξ αυτών που ηγείται στα γενόσημα παγκοσμίως ενδιαφέρεται να κατακτήσει τη μερίδα του λέοντος και στην ελληνική αγορά. Κάτι που εν μέρει έχει επιτευχθεί, καθώς συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων, ενώ στα φαρμακεία από την άλλη η παρουσία της είναι περιορισμένη.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι πολυεθνικές -τουλάχιστον οι βασικές- επανασχεδιάζουν τις προϊοντικές τους κατηγορίες, απομακρύνοντας τελικώς αυτές που δεν θεωρούν στρατηγικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, πολυεθνική που πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά ενδιαφέρεται να πουλήσει το κομμάτι που έχει σχέση με τα οφθαλμολογικά σκευάσματα. Ήδη, όπως ακούγεται, ενδιαφέρον αγοράς έχουν εκδηλώσει δύο εταιρείες (πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται και στην ελληνική αγορά).

Οι εξελίξεις όμως για τις πολυεθνικές δεν τελειώνουν εδώ, καθώς γίνονται συζητήσεις και για τη σύσταση κοινοπρακτικών σχημάτων μέσω των οποίων θα μπορούσαν να προκύψουν οικονομίες κλίμακος, καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και μεγαλύτερη αξιοποίηση των διαφόρων καναλιών διανομής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται πλέον και οργανωμένο λιανεμπόριο. Η πληροφόρηση είναι ότι σημαντικά σχήματα θα δούμε στο κανάλι διάθεσης των καταναλωτικών προϊόντων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ