2015-11-23 10:40:10
Φωτογραφία για Ξεκινά η διαδικασία επιλογής για νέο Γενικό Γραμματέα Εσόδων
Στον αέρα ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών να βγάλει, τις... επόμενες μέρες ή ώρες, την προκήρυξη για την πρόσληψη νέου Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Φεύγοντας από την Αθήνα οι απεσταλμένοι των δανειστων ζήτησαν να καλυφτεί ως τάχιστα η θέση που «χηρεύει» πάνω από μισό μήνα. Για να συμβεί αυτό, αμέσως μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων, ειδική επιτροπή επιλογής θα συνεδριάσει για να επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο για την «ηλεκτρική καρέκλα» του επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πέτυχε μετά από πολυήμερη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, να "ανοίξει" πολύ η διαδικασία επιλογής. Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξει διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς να τεθούν πολύ υψηλά τυπικά κριτήρια για τους υποψηφίους που θα μετάσχουν στον διαγωνισμό, από τον φόβο κυρίως μήπως ελλείψει "τυπικών προσόντων" αποκλειστούν εξ αρχής πολλοί Έλληνες ενδιαφερόμενοι και την θέση καταλάβει τελικώς κάποιος ξένος υποψήφιος.


Το ζήτημα όμως που απασχολεί τους θεσμούς είναι αν θα υπάρξει ουσιαστικά ενδιαφέρον από προσοντούχους υποψηφίους για τη θέση (είτε Έλληνες είτε ξένους) ή αν τελικά θα αποθαρρυνθούν πολλοί, βλέποντας μεγάλο συναγωνισμό με υποψηφίους που θα διαθέτουν σαν βασικό προσόν την εμπειρία στο φοροελεγκτικό αντικείμενο, αλλά μόλις ένα πτυχίο ή ελάχιστες γνώσεις ξένων γλωσσών κλπ.

Με δεδομένο το «κακό προηγούμενο» και την αντιμετώπιση που είχαν από τις κυβερνήσεις οι πρώτοι «ανεξάρτητοι» Γενικοί Γραμματείες Εσόδων κ.κ. Χάρης Θεοχάρης και Ακατερίνη Σαββαΐδου, οι ευρωπαίοι δανειστές ανησυχούν ότι πολλοί αξιόλογοι υποψήφιοι θα γυρίσουν την πλάτη στον διαγωνισμό. Επιπλέον, η θητεία του Γραμματέως την φορά αυτή θα είναι διετής και όχι πενταετής (ενόψειι και της συστάσεως της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων) οπότε κάποιοι θα το σκεφτούν πολύ αν πρέπει να εγκαταλείψουν θέσεις που ήδη κατέχουν, για μισθό που δεν ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες τα 3.000 ευρώ το μήνα.

Για το λόγο αυτό, όσο μεγάλη και αν είναι η λίστα των υποψηφίων, οι δανειστές έχουν απαιτήσει να μπουν και δύο ξένοι αξιολογητές –αντί μόνον ενός που είχαν ορίσει πέρυσι κατά την εκλογή της κυρίας Σαββαΐδου- στην επιτροπή επιλογής των υποψηφίων, ώστε να μπορούν να «κόψουν» τυχόν κομματικές επιλογές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αποδέχεται το αίτημα αυτό, με έναν όρο: να προστεθεί και ακόμη ένας επιπλέον Έλληνας σαν αξιολογητής, ώστε να διατηρεί η ελληνική πλευρά τον έλεγχο «δύο τρίτων» στην Επιτροπή επιλογής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ