2015-11-28 14:14:04
Φωτογραφία για Σημαντική έρευνα για την ψυχική υγεία των αποστράτων
Σημαντικά τα ευρήματα της μελέτης η οποία διεξήχθη από την Σχη (ΥΝ) ε.α Κυπραίου Ασπασία υπό την επίβλεψη της Δρ Μαλλιαρού Μαρίας Τχη (ΥΝ) στο 404 ΓΣΝ Λάρισας και επιστημονική συνεργάτη του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ψυχική Υγεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αφορούσε διερεύνηση και καταγραφή πιθανών ψυχολογικών επιπτώσεων (άγχος, κατάθλιψη) στα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την επίδρασή τους στην ποιότητα ζωής τους.

502 εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ, Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού Σώματος έλαβαν μέρος στη μελέτη ισχυροποιώντας την αξία των ευρημάτων στα οποία διαφάνηκε ότι οι δυσμενείς-στρεσσογόνες εργασιακές συνθήκες ως αιτία αποστρατείας σχετίζονται με σημαντικά περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ η ικανοποίηση από την επαγγελματική πορεία, από την αλλαγή του τρόπου ζωής, καθώς και η καλύτερη φυσική κατάσταση σχετίζονται με χαμηλότερη  κατάθλιψη και άγχος.  Οι συνταξιούχοι-απόστρατοι που ήταν ικανοποιημένοι από την επαγγελματική τους πορεία και από την αλλαγή του τρόπου ζωής τους είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν ήταν ικανοποιημένοι.


Απαραίτητος θεωρείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης  αυτών των στελεχών, με εξειδικευμένα προγράμματα για την ενημέρωση και  δέουσα προπαρασκευή σε ότι αφορά τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που προκύπτουν κατά την μεταβολή της ενεργού επαγγελματικής στην εν αποστρατεία ζωή, και για την ομαλή προσαρμογή σε νέους ρόλους.

Τα δύο στελέχη ευχαριστούν όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της παρούσας μελέτης ιδιαίτερα τον Σχη ε.α Απόστολο Παπαπαρίση, την κ. Μπίτση Γεωργία Σχη (ΥΝ) ε.α αλλά και όλους τους αποστράτους αξιωματικούς που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ