2015-11-29 21:24:06
Φωτογραφία για Θλίψη για τον βόρειο λευκό ρινόκερο – Νόμιμα τα κέρατα στη Νότιο Αφρική
Μπορεί οι ρινόκεροι να εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς από προσώπου Γης, αλλά στη Νότιο Αφρική αποφάσισαν να άρουν το μορατόριουμ στην πώληση κεράτων ρινόκερου που ισχύει από το 2009, με το σκεπτικό της δημιουργίας μιας νόμιμης αγοράς που θα υποσκελίσει το «καλπάζoν» λαθρεμπόριο των κεράτων του θαυμαστού ζώου στην Ασία.

—Έμειναν τρεις βόρειοι λευκοί ρινόκεροι στον πλανήτη

Στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο ο θάνατος της Νόλα την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ενός βόρειου λευκού ρινόκερου σκόρπισε τη θλίψη και την ανησυχία για το μέλλον του είδους που αριθμεί πλέον μόλις τρία άτομα σε όλο τον πλανήτη.

Αυτοί οι τελευταίοι λευκοί ρινόκεροι φυλάσσονται από ενόπλους σε καταφύγιο της Κένυας υπό τον φόβο των λαθροθήρων.

Η Νόλα, ένας ρινόκερος ηλικίας 41 ετών υπέφερε από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης μίας βακτηριακής λοίμωξης και ενός επίμονου αποστήματος.


«Τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση της Νόλα είχε επιδεινωθεί σημαντικά», ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος.  «Νωρίς το πρωί, η ομάδα πήρε τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσει στην ευθανασία της».

Η Νόλα έφτασε στο Σαν Ντιέγκο το 1989 από ζωολογικό κήπο της Τσεχίας και γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα ζώα του κοινού και του προσωπικού του πάρκου.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος του ο Ανγκαλίφου το Δεκέμβριο του 2014, ενός αρσενικού βόρειου λευκού ρινόκερου, που πέθανε σε ηλικία 44 ετών στο ίδιο πάρκο από καρκίνο.

Τον περασμένο Ιούλιο, πέθανε η θηλυκή Ναμπιρέ, 31 ετών σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας μετά από ρήξη κύστης.

Πλέον επιζούν δύο θηλυκά και ένα αρσενικό στην Κένυα. Από τα τρία ζώα έχουν αφαιρεθεί τα κέρατα προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι λαθροκυνηγοί.

Σε αντίθεση με το νότιο λευκό ρινόκερο, το αναπαραγωγικό σύστημα του βόρειου λευκού ρινόκερου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και έτσι ο υπολογισμός της αναπαραγωγικής περιόδου των θηλυκών είναι δύσκολη υπόθεση.

Αυτό προκαλεί αξεπέραστες μέχρι τώρα δυσκολίες στην ανάπτυξη μίας επιτυχημένης μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης.

Προς το παρόν, ποσότητες σπέρματος και ιστού έχουν φυλαχθεί σε κατάψυξη. Μια εναλλακτική λύση είναι η γονιμοποίηση ενός θηλυκού νότιου λευκού ρινόκερου με σπέρμα από ένα αρσενικό βόρειο λευκό ρινόκερο.

—«Πράσινο φως» στο νόμιμο εμπόριο κεράτων

Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής στην Πρετόρια ανέστειλε το μορατόριουμ στην πώληση κεράτων ρινόκερου στη νοτιοαφρικανική αγορά.

Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν αιτήματος νοτιοαφρικανών εκτροφέων ρινόκερων προς τη δικαιοσύνη τον περασμένο Σεπτέμβριο με το οποίο ζήτησαν το δικαίωμα να πωλούν νόμιμα τα κέρατα των ζώων ως μέτρο κατά της λαθροθηρίας.

Μετά την εφαρμογή του μορατόριουμ το 1999, το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερου γνώρισε τεράστια αύξηση στη Νότια Αφρική, όπου ζει το 80% των ρινόκερων της Αφρικής.

Το 2014 σφαγιάστηκαν συνολικά 1.215 ρινόκεροι, οι περισσότεροι στο πάρκο Κρούγκερ. Τα κέρατα των ζώων πωλούνται παρανόμως στο Βιετνάμ και την Κίνα, όπου επιβιώνει ο μύθος των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων.

Μετά από αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ίσως ζητήσει τη διεθνή άρση του μορατόριουμ κατά τη Διάσκεψη της Σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ