2015-12-01 05:21:07
Φωτογραφία για Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ψηφίζει ελάφρυνση
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος τάχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη (με μείωση της εξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο), αλλά και για το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», με θέμα «Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο», που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας» και ότι παραμένουν στο πλευρό της στην προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας με τους θεσμούς.


Συμπλήρωσε ότι οι ΕΕ είναι βασικός εταίρος για την ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».

Επισήμανε ιδιαίτερα τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης -αναφέροντας ως παράδειγμα ανέφερε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλά και τον πόλεμο στη Συρία-, καθώς και την ενεργειακή σημασία αυτής της θέσης για όλη την Ευρώπη. Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη, αλλά -συμπλήρωσε- και η ίδια η Ελλάδα «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες, αλλά και από την ξηρά».

Ακόμη αναφέρθηκε στα οφέλη για την Ελλάδα από την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου.

Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Βγαίνει η Ελλάδα από τη δίνη της κρίση και εύχομαι η χώρα να ξαναβρεί τον ρυθμό της προς την ανάπτυξη και σταθερότητα», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

Σίμος Αναστασόπουλος

Διαφαίνονται σημάδια ανάπτυξης της οικονομίας χωρίς να έχουν ξεπεραστεί οι κίνδυνοι που αφορούν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

Ζήτησε πολιτική σταθερότητα με ευρύτατη πολιτική συναίνεση για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας.

Για να υπάρξουν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις στις δημοσιονομικές απαιτήσεις πρέπει να είναι παραπάνω από αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο γι' αυτό παράλληλα με το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσουν και επιπλέον βαθιές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «με δεδομένη τη βούληση του πρωθυπουργού και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη εμφανίζονται θετικές προοπτικές για αλλαγές στην ελληνική νοοτροπία συνολικά».

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ενηλικίωσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με την Βουλή να απαρτίζεται από φιλευρωπαϊκές δυνάμεις και έτσι δημιουργείται το έδαφος για ευρύτερες συναινέσεις. «Οι κίνδυνοι παραμένουν στην πορεία προς τη σταθεροποίηση, αλλά το ζητούμενο δεν είναι να διατηρείται η Ελλάδα στο ευρώ με μηχανική υποστήριξη, αλλά να αλλάξουμε τα δομικά στοιχεία της οικονομίας μας και να αναπτυχθεί η οικονομία μας σε υγιείς και σταθερές βάσεις» είπε.

«Δεν γίνεται να καλούμε επενδυτές και να τους διώχνουμε μέσω της υψηλής φορολογίας. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να σπαταλάμε πόρους για διάσπαρτες δραστηριότητες, χρειάζεται εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη με συγκεκριμένο οδικό χάρτη ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία που θα είναι στην κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Αθανάσιος Σαββάκης

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Σαββάκης σημείωσε ότι «με αίσθημα ευθύνης πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα, χωρίς πυροσβεστικές πολιτικές, αλλά με σχέδιο και δουλειά για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε από εδώ και στο εξής για την ανάταξη της οικονομίας μας» και ζήτησε σχεδιασμό βιομηχανικής πολιτικής που θα στηρίζει την ελληνική παραγωγή.

Ηλίας Σπιρτούνιας

Ο γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου Ηλίας Σπιρτούνιας σημείωσε ότι η κρίση ακουμπάει κοινωνικές συνοχές, αντοχές και αξίες, και δεν τίθεται θέμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά για το τι χώρα θέλουμε σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο χώρο.

Η ανεργία και η έλλειψη ρευστότητας απαιτούν μεγάλες τομές και ολοκληρωμένο σχέδιο, προσέθεσε ο ίδιος, απαριθμώντας στη συνέχεια τα πλεονεκτήματα της χώρας και κατέληξε ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε τομές που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ