2015-12-02 01:59:22
Φωτογραφία για Εντείνεται η ανησυχία τα τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά
Health view.gr

Άγνωστο παραμένει πότε θα ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκου στη χώρα μας και «επιστρέψουν» δεκάδες φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται ενώ η ενημέρωση που έχουν από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες εντείνουν την ανησυχία για την εμφάνιση μόνιμων ελλείψεων σκευασμάτων. 

Ενδεικτικά οι φαρμακοποιοί απευθύνθηκαν στην εταιρία Glaxo προκειμένου να ενημερωθούν για τα φάρμακα: Duodart, Zyloric, Zantac, τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το σχετικό τμήμα παραγγελιών της εταιρίας ανέφερε ότι: 

Για το σκεύασμα Duodart θα εξακολουθεί να είναι σε έλλειψη με άγνωστη ημερομηνία παραλαβής. Όσοι ασθενείς κάνουν θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους προκειμένου να αλλαχθεί η θεραπεία τους. 

Το ίδιο ισχύει και για το Zantac. Παραμένει άγνωστη η ημερομηνία παραλαβής, το σκεύασμα θα εξακολουθεί να απουσιάζει από τα ράφια των φαρμακείων για άγνωστο χρονικό διάστημα. 


Για το Zyloric, από την ενημέρωση των φαρμακοποιών προκύπτει ότι επίσης δεν υπάρχουν αποθέματα προς διάθεση και ίσως επανεμφανιστεί μια παρτίδα προς το τέλος του τρέχοντος μήνα Δεκεμβρίου.

Διπλή τιμή 

Στο μεταξύ, πληθαίνει ο αριθμός των φαρμακευτικών συλλόγων που ζητά από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να δοθεί μια περίοδος διάθεσης του αποθέματος των φαρμακείων ενόψει του νέου δελτίου τιμών που αναμένεται να ισχύσει σύντομα. 

Μάλιστα ο φαρμακευτικός σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας προτείνει προσθήκη στην αγορανομική διάταξη άρθρου που να προβλέπει διπλές τιμές ανάλογα με την ημερομηνία παραγωγής του σκευάσματος και για εύλογο χρονικά διάστημα. 

Όπως υποστηρίζει, στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί άλλωστε παρόμοια τακτική, χωρίς μάλιστα να υπάρχει το ευνοϊκό περιβάλλον της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι δυνατότητες που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να διαχωριστούν τα φάρμακα και με τη χρήση του δεύτερου barcode, να καταχωρείται αυτόματα η τιμή του σκευάσματος ανάλογα με την παρτίδα παραγωγής τους.(πριν ή μετά το νέο δελτίο τιμών). 

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Σύλλογος προτείνει διπλασιασμό του χρονικού διαστήματος διάθεσης αποθεμάτων για τα φαρμακεία.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ