2015-12-03 08:21:04
Φωτογραφία για Οι Τζιχαντιστές χτύπησαν την Καλιφόρνια; Τι λένε οι Αμερικανικές Αρχές;
Οι αστυνομικές αρχές στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια ξορκίζουν την τρομοκρατική επίθεση απο τζιχαντιστές, χωρίς βέβαια να την αποκλείουν δεδομένου ότι ο ένας από τους τρείς δράστες έχει όνομα αραβικό, λέγεται Syed Rizwan Farook, και επικεντρώνουν στο να αποκαλυφθούν τα ακριβή αίτια του μακελείου (14 νεκροί και τουλάχιστον 18 τραυματίες σε ένα κτίριο που υπήρξαν περισσότεροι απο 670 άνθρωποι), που μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερο αφού οι δράστες είχαν τοποθετήσει στο κτίριο και βόμβα την οποία ωστόσο δεν πρόλαβαν να πυροδοτήσουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής οι τρεις ένοπλοι ήταν βαριά οπλισμένοι και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και μάσκες του σκι όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το μαύρο SUV με το οποίο διέφυγαν οι τρεις ένοπλοι μόλις δύο μίλια μακριά από τον τόπο του εγκλήματος. Ακολούθησε «μάχη» με τους αστυνομικούς να «γαζώνουν» το όχημα και τους δράστες να απαντούν τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό.


Οι δύο εξ αυτών είναι νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ ο τρίτος κατάφερε να διαφύγει και συνελήφθη μετά από λίγη ώρα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ψάχνουν πόρτα-πόρτα την περιοχή.

Οι νεκροί είναι ένας άντρας και μια γυναίκα, ενώ σύμφωνα με το CBS News ένας εκ των δραστών ονομάζεται Syed Rizwan Farook. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times ο Farook εργαζόταν στο υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Καλιφόρνια, αλλά κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να ξακαθαρίσει αν οι τρείς δράστες ήταν τζιχαντιστές ή είχαν κάποια σχέση με τον ISIS που έχει προαναγγείλει χτύπηματα στις ΗΠΑ

Αναλυτής δήλωσε στο ABC πως επρόκειτο για καλά σχεδιασμένη επίθεση, ενώ επισήμανε πως οι δράστες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην συλληφθούν, καθώς φορούσαν μάσκες και γάντια για να μην αποκαλυφτούν τα πρόσωπα και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Όσον αφορά στο κίνητρο το δραστών δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη, αλλά σύμφωνα με διαρροές της αστυνομίας ένας από τους οπλοφόρους ήταν σε πάρτι που γινόταν στο κτήριο, κάποια στιγμή έφυγε και επέστρεψε με τους υπόλοιπους ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να μιλούν για κάποιου είδους καυγά στον χώρο.

Από την πλευρά του του το FBI δεν έχει αποκλείσει ακόμη την περίπτωση της τρομοκρατικής ενέργειας, αν και διευκρινίζει ότι είναι νωρίς ακόμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στο κτήριο πάντως βρέθηκε σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο εκρηκτικός μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει οι οπλοφόροι πριν φύγουν, με τους πυροτεχνουργούς να κάνουν προσπάθειες να αναλύσουν τη δομή του και να τον αφοπλίσουν. Κάτι που κατάφεραν λίγη ώρα αργότερα.

Η αστυνομία βρήκε μέσα στο SUV που χρησιμοποίησαν οι δράστες δύο όπλα AR-15, άκρως επιθετικά ημιαυτόματα τυφέκια, καθώς και δύο πιστόλια. Όσον αφορά τα ημιαυτόματα ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα, από ποιον αγοράστηκαν και από πού.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό πώς το ημιαυτόματο AR-15 έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά φονικά περιστατικά στις ΗΠΑ, όπως στην επίθεση στο σχολείο του Νιούτον στο Κονέκτικατ, και στο σινεμά στο Κολοράντο με πολλούς νεκρούς.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε μία προσπάθεια αφενός να κραταήσει αποστάσεις από ένα τρομοκρατικό χτύπημα και αφετέρουν αν επιτεθεί και πάλι στο λόμπι των "όπλων" εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες να επεξεργαστούν μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα αφορά στον έλεγχο των όπλων, ώστε οι μαζικές εκτελέσεις στη χώρα να μετατραπούν σε «κάτι σπάνιο αντί για κάτι σύνηθες».

Μιλώντας στο CBS News λίγες στιγμές μετά το επεισόδιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για «νόμους κοινής λογικής που θα αφορούν στην ασφάλεια των όπλων» και έκανε έκκληση στους νομοθέτες να περάσουν ένα νόμο που θα αποτρέπει τους πολίτες που βρίσκονται στην μαύρη λίστα των εμπορικών αεροπορικών πτήσεων να αποκτούν με νόμιμο τρόπο όπλα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι τα κίνητρα των εκτελεστών, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να κάνουμε τους Αμερικανούς να αισθάνονται ασφαλέστεροι» τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη. «Δεν πρέπει ποτέ να σκεφτούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό , διότι αυτό δεν συμβαίνει με την ίδια συχνότητα σε άλλες χώρες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο Ομπάμα σημείωσε ότι τα μαζικά εγκλήματα δεν έχουν αντίστοιχο πουθενά αλλού στον κόσμο.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε: «Αρνούμαι να δεχθώ αυτό που συμβαίνει σαν κάτι κανονικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για σταματήσουμε την βία των όπλων άμεσα».

Aξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 352 μαζικές επιθέσεις με όπλα στην Αμερική μέσα σε 336 ημέρες, στοιχείο που δείχνει την τεράστια έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο στις ΗΠΑ. Η χθεσινή πάντως ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στη χώρα μετά το 2012 όταν ένας άντρας σκότωσε 26 παιδιά και ενήλικες σε σχολείο στην πόλη Newtown του Κονέκτικατ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ