2015-12-03 10:08:50
Φωτογραφία για Στα δικαστήρια οι φαρμακοβιομήχανοι για τα νοσοκομειακά φάρμακα!
Όλες οι λεπτομέρειες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

- Health Report.gr

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναμένεται να προσφύγουν οι φαρμακοβιομηχανίες (ΣΦΕΕ) καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να θεσμοθετήσει εντός του μηνός ανώτατο όριο δαπάνης και για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Το περιβόητο claw back, όπως ονομάζεται η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της δαπάνης που έχει προϋπολογιστεί, θεωρείται από τη φαρμακοβιομηχανία παράνομο καθώς χαρακτηρίζεται ως έμμεση φορολογία.

Μάλιστα την Παρασκευή ο ΣΦΕΕ επιστρατεύει για να μεταπείσει τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο της EFPIA, του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της EFPIA αλλά και εκπρόσωποι του Συνδέσμου φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα συναντηθούν το πρωί της Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να εκθέσουν όλα τα επιχειρήματα του κλάδου αλλά και να παρουσιάσουν στοιχεία για το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Βέβαια όλα δείχνουν ότι η διαδικασία για την επιβολή του claw back στα νοσοκομειακά φάρμακα έχει ήδη δρομολογηθεί και θεωρείται δύσκολο να αρθούν οι όποιες αποφάσεις.

Γι αυτό και οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών προτίθενται να προσφύγουν στο ΣτΕ αλλά στη συνέχεια ακόμη και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθούν, λένε πηγές του HealthReport.gr.

Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει πως με την επιβολή του claw back στα νοσοκομειακά φάρμακα αυξάνεται κατά 40% η επιβάρυνση για τις εταιρείες σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρυσι αλλά και σε σύγκριση με τα όσα είχαν υπολογιστεί.

Ειδικότερα οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στο σύνολο της δαπάνης των σχεδόν 2 δις (1,949 δις ευρώ) το rebate (υποχρεωτική έκπτωση) θα αγγίξει φέτος τα 224 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς τα 300 εκατ. από το ήδη υπολογισμένο claw back, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος κοντά στα 524 εκατ ευρώ.

Όμως αν προστεθεί και το claw back των νοσοκομειακών φαρμάκων τότε η επιβάρυνσης, λένε από το ΣΦΕΕ, φθάνει στα ύψη.

Συγκριμένα το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τα νοσοκομεία θα χρειαστούν φάρμακα αξίας 707 εκατ. ευρώ. Προτίθεται όμως να καταβάλει μόνο τα 570 εκατ. ευρώ. Συνεπώς τα υπόλοιπα 137 εκατ. ευρώ θα πρέπει να τα επωμισθούν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Μ αυτά και μ αυτά το ποσό που θα κληθεί ο κλάδος να επιστρέψει θα αγγίξει τα 661 εκατ. ευρώ.

Βέβαια αξιοσημείωτο είναι πως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει τέτοια μέτρα αλλά απλώς εξορθολογισμό του συστήματος ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια.

Οι επιπτώσεις στα νοσοκομεία

Η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας να επιβάλει το λεγόμενο claw back στα νοσοκομειακά φάρμακα, αναμένεται πάντως να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.

Εξάλλου τα νοσοκομειακά φάρμακα δίνονται ήδη με έκπτωση στα νοσοκομεία. Γι αυτό και πολλές εταιρείες διαμηνύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν να τροφοδοτούν το σύστημα με τα σκευάσματα τους, τη στιγμή που θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν για το σύνολο αυτών, σημειώνουν πηγές στο HealthReport.gr.

Τι θα σημαίνει αυτό για τους Έλληνες αρρώστους που θα πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία; Ότι οι γιατροί δε θα βρίσκουν στα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων όλα εκείνα τα φάρμακα που θα χρειάζονται για τους ασθενείς τους.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ