2015-12-04 11:11:42
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ «28» ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα Παρασκευή, το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα θέτει σε κίνδυνο όλη την ήπειρο. Το προσχέδιο στο οποίο γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη λύση και το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, διέρρευσε στους Financial Times. Η είσοδος στην Ε.Ε. τουλάχιστον 1,2 εκατ. μεταναστών και προσφύγων το 2015 έχει φέρει την ένωση μπροστά σε δομικά προβλήματα.

Εάν οι υπουργοί εγκρίνουν την πρόταση της προσωρινής αναστολής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να «κλείσει» τα σύνορα μίας ή περισσότερων χωρών εντός της Σένγκεν για διάστημα έως και δύο ετών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρακτικά την επανέναρξη ελέγχων διαβατηρίων μεταξύ χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν.


Στη ζώνη συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και δεν συμμετέχουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, ενώ μέρος της αποτελούν και τέσσερις χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε., δηλαδή η Ελβετία, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία. Το προσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να εντείνει τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλιώς θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός της ζώνης.

Πάντως, τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν επανέλαβε χθες η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως προς αυτήν την κατεύθυνση η Κομισιόν καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Η ίδια είπε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την προσφυγική κρίση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, Παρασκευή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.

Εν τω μεταξύ, την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η Frontex. Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών. Η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών Αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού. Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι: «Οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Εξάλλου μέχρι στιγμής η Frontex συντρέχει τις ελληνικές Αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου. Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη συνυποστήριξη από τη Frontex για τη διαφύλαξη των συνόρων μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας, όπως την ιδέα για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας ότι: «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στην πράξη και, βεβαίως, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο στη διακίνηση των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, ούτε υπάρχει περίπτωση να πετάξουμε τους στοιβαγμένους σε λέμβους πρόσφυγες στη θάλασσα».

Θετική η ΠΓΔΜ

Ως θετική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση της έντασης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

«Η ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών είναι μία θετική ένδειξη. Μετά από αρκετό καιρό, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε τελικά να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές, καθώς η παρουσία της Frontex θα βοηθήσει τόσο στην καταγραφή όσο και στον καθορισμό της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής των μεταναστών» δήλωσε ο κ. Πόποσκι.

Αίτημα ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών μηχανισμών

Αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπέβαλαν σήμερα οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα έλαβε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πρώτον, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.Δεύτερον, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».Τρίτον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η Επιτροπή αναφέρει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα».

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή. «Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ