2015-12-05 22:36:07
Φωτογραφία για Ο Σκουρλέτης ζήτησε από την Μόσχα να διαγραφούν τα πρόστιμα για τη μη κατανάλωση ποσότητας αερίου
Η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Με την προϋπόθεση τoυ συστήματος προπληρωμής,   η Ελλάδα έπρεπε Η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Με την προϋπόθεση τoυ συστήματος προπληρωμής,   η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει περίπου  100 εκατομμύρια ευρώ σε  κυρώσεις για την μη προμήθεια προκαθορισμένων ποσοτήτων αερίου, από την Ρωσία. Αυτά τα χρήματα ο Υπουργός ενέργειας ζήτησε από τους Ρώσους να διαγραφούν, λόγω κρίσης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια επίσκεψης  του στη Μόσχα, είχε συνομιλίες για θέματα ενέργειας με την επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ, και άλλους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και με τους επικεφαλής της «Gazprom» και της VEB Capital, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti.

 «Υπήρξε θετική έκβαση των συνομιλιών, τόνισε ο Υπουργός στην ρωσική πρωτεύουσα, σε συνάρτηση του  γεγονότος ότι, σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις, ο ρόλος της Ελλάδας στον τομέα των παγκόσμιων ροών  της ενέργειας αυξάνεται συνεχώς», σημείωσε το υπουργείο.


Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών  συζήτησαν  θέματα που σχετίζονται με την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία , προς την Ελλάδα.

«Έχει αναγνωριστεί ότι το  νέο ευρωπαϊκό έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές, ωστόσο, έχουν επιβεβαιωθεί και οι τρέχουσες δυσκολίες για την ανάπτυξή του , ωστόσο, υπάρχει  κοινή πίστη στην ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η προοπτική.», αναφέρεται στην ανακοίνωση  του  ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας.

Κατά τις συνομιλίες σχετικά με το φυσικό αέριο, οι  συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην παροχή ανταγωνιστικών τιμών για την Ελλάδα.

«Επιπλέον, συζητήθηκε η ακύρωση ή τουλάχιστον, η  μείωση του ποσού που οφείλει η Ελλάδα στην εταιρεία «Gazprom export», σύμφωνα με τη ρήτρα« take or pay »για το 2014, καθώς και η μείωση του ετήσιου όγκου των συμβάσεων  για το 2015 και το 2016, με την αντίστοιχη μεταβολή .

Για την  περίοδο 2017-2026 , οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι μειωμένες σημαντικά.   Τα μέτρα λαμβάνονται λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, και θα είναι χρήσιμα και για τις δύο πλευρές », συνεχίζει η ανακοίνωση .

Οι διαπραγματεύσεις στα θέματα της ενέργειας θα συνεχίσουν να απασχολούν την μεικτή επιτροπή που συστάθηκε πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει  μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πέρυσι, η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μειώθηκε  κατά 15%, , αλλά η χώρα μας εξακολουθεί να μην μπορεί να εισάγει προκαθορισμένη ποσότητα λόγω κρίσης.

Το 2014, η Ελλάδα μείωσε κατά 66,6% την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου. Από 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2013 σε 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2014.

Στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων,  ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να συμμετάσχει στο  Οικονομικό  Forum στην Αγία Πετρούπολη Οικονομικού από  16 έως 18 Ιουνίου  2016.

Σύμφωνα με πηγές το ελληνικό αίτημα θα γίνει δεκτό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ