2015-12-06 12:28:07
Φωτογραφία για Η ασπιρίνη καταπολεμά νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Η ασπιρίνη και τα παράγωγα του σαλικυλικού οξέος θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν έναν... μεγάλο αριθμό νευροεκφυλιστικών ασθενειών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Περίπου το 50% των φαρμακευτικών προϊόντων που αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι είτε φυσικά προϊόντα είτε συνθετικά παράγωγα των φυσικών προϊόντων, τα οποία προέρχονται κυρίως από φυτά.

Το σαλικυλικό οξύ (SA) και τα παράγωγά του είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το SA είναι η κρίσιμη ορμόνη για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος των φυτών. Τα παράγωγά του έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για να μειώσουν τον πόνο, τον πυρετό και τη φλεγμονή.

Οι Αμερικανοί καταναλώνουν 80 εκατομμύρια ταμπλέτες ασπιρίνης καθημερινά, και η χρήση της αποσκοπεί στην προστασία από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένες μορφές καρκίνου.


Ο ρόλος της ασπιρίνης στο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τώρα φαίνεται ότι οι ικανότητες του σαλικυλικού οξέος επεκτείνονται στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και τη νόσο του Huntington. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Boyce Thompson και του Πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς παρατήρησαν ότι το σαλικυλικό οξύ, το βασικό προϊόν της αποδόμησης της ασπιρίνης προσδένεται στο ένζυμο GAPDH, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στις παραπάνω παθήσεις. Ως εκ τούτου, το ένζυμο δεν φτάνει στον κυτταρικό πυρήνα και δεν μπορεί να επιφέρει κυτταρικό θάνατο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντάνιελ Κλεσσινγκ «το σαλικυλικό οξύ είναι μια βασική ορμόνη που ρυθμίζει το φυτικό ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες που διεξήχθησαν στον παρελθόν ανέδειξαν αρκετά σημεία στο φυτικό βασίλειο που επηρεάζονται από το σαλικυλικό οξύ, και κάποια από αυτά είναι υπαρκτά και στον άνθρωπο».

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες αναζήτησαν πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού που προσδένονται στο σαλικυλικό οξύ. Ανακάλυψαν, τελικά, ότι εμποδίζει το ένζυμο GAPDH να κατευθυνθεί προς τον πυρήνα προλαμβάνοντας τον κυτταρικό θάνατο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ