2015-12-06 18:34:08
Φωτογραφία για Συνέντευξη Βουλευτή Β’ Αθηνών Ν.Δ. Ν. Δένδια στη δημοσιογράφο Χρ. Κοραή για τη “Real News”
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Β΄ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στην πολιτική συντάκτρια κ. Χριστίνα Κοραή και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Real News”.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Η ΝΔ θα εκλέξει πρόεδρο; Η είναι κάποιοι που δεν θέλουν να γίνουν εκλογές;

H Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει, όπως όλα δείχνουν, Πρόεδρο. Αλλά η πρωταρχική μας μέριμνα θα έπρεπε να ήταν προηγουμένως μία νέα και σαφής πολιτική πρόταση προς την κοινωνία, επεξεργασμένη από έναν μακροχρόνιο προσυνεδριακό διάλογο και εγκεκριμένη από ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό στη σύνθεση Συνέδριο. Αυτή η πρόταση δεν υπάρχει και παραμένει ζητούμενο.

Επιμένετε στην εκλογή προέδρου μετά από συνέδριο; Θα έπρεπε η διαδικασία να ξεκινήσει από το μηδέν και με νέες υποψηφιότητες;

Έθεσα το ζήτημα μαζί με συναδέλφους μου και πρότεινα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στη συνεδρίασή της μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών
. Για να αποκλείσω μάλιστα το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι υπήρχε οιαδήποτε σκοπιμότητα εκ μέρους μου, διευκρίνισα ότι και πάλι δεν θα ήμουν υποψήφιος για Πρόεδρος. Δυστυχώς, κρίθηκε ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί και ότι δεν μπορούσε να διακοπεί. Βάζουμε μόνιμα το κάρο μπροστά από το άλογο.

Υπάρχουν περιθώρια για δεύτερο φιάσκο;

Ελπίζω πως όχι. Αλλά επαναλαμβάνω ότι το μεγάλο ζητούμενο ήταν η πολιτική πρόταση και εν συνεχεία το ποιος θα ήταν κατάλληλος ην εκφράσει. Εμείς πήγαμε ανάποδα. Από τον Ιανουάριο του ’15 που πρότεινα Συνέδριο φτάνουμε στον Ιανουάριο του ’16 τελικά, χωρίς να έχουμε τελικά ούτε πολιτική πρόταση ούτε νέο Πρόεδρο!

Δόλος υπήρξε;

Γενικώς δεν είμαι υπέρ των θεωριών συνομωσίας. Συνήθως η εξήγηση είναι πιο απλή.

Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν την διάλυση ή διάσπαση της ΝΔ;

Πολιτικά συμφέροντα υπάρχουν σίγουρα. Έχουμε σήμερα μία πολύ κακή συγκυβέρνηση, η οποία οδηγεί την χώρα με μαθηματική ακρίβεια ενώπιον αδιεξόδων. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία βιώνει την μέγιστη εσωστρέφεια, όχι ως μέθοδο προβληματισμού και δημιουργικής αναζήτησης, αλλά ως πεδίο άσκησης διαγωνισμού μεταξύ προσωπικών μηχανισμών. Βεβαίως, όταν συμβαίνουν όσα είδαμε με τις τράπεζες από μία κακή κυβέρνηση, τα οποία οδήγησαν στον αφελληνισμό τους, μπορεί να ανοίγει η όρεξη σε διάφορους για διάφορα, αν βρίσκεται ταυτόχρονα με την κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση σε κρίση.

Υπάρχουν σχέδια διάσπασης που να συνδέονται με συγκεκριμένο υποψήφιο; Είτε εκλεγεί και φύγουν κάποιοι, είτε δεν εκλεγεί και ακολουθήσει άλλη πορεία;

Το ακόμη χειρότερο για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι η διάσπαση, αλλά η απαξίωση της παράταξης στην κοινωνία. Πάντως, μία διάσπαση που θα είναι απλώς συνέπεια της εσωκομματικής διαμάχης για την ηγεσία και δεν θα εμπεριέχει πολιτικό διακύβευμα, δύσκολα θα έχει πιθανότητες επιτυχίας ως εγχείρημα. Το πραγματικό ερώτημα όμως, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας, είναι αν μπορεί να αλλάξει και να κάνει τις τομές που απαιτούνται στη λειτουργία της.

Μετανιώσατε που δεν βάλατε υποψηφιότητα;

Το αντίθετο συμβαίνει. Μετά τα όσα έγιναν νομίζω ότι θα μετάνιωνα αν είχα θέσει υποψηφιότητα! Ούτως ή άλλως πρεσβεύω μια διαφορετική προσέγγιση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα πόσο μπορεί να αντέξει;

Αυτή η κυβέρνηση, δεν μπορεί να πάει μακριά. Δεν είναι μόνο ότι άλλα έλεγε και άλλα πράττει, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο συνειδησιακό πρόβλημα στα στελέχη της. Είναι η παντελής τεχνοκρατική της ανεπάρκεια, η αδιαφορία για τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη και η προσήλωσή της στις αρχές του μεγάλου Κράτους. Αλλά και στον τομέα της δημοσιονομικής κατάστασης, πολύ φοβούμαι ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στα αδιέξοδα του καλοκαιριού. Είναι επίσης η απίστευτη κατάσταση στο μεταναστευτικό (το οποίο εσκεμμένα ταύτισε με το προσφυγικό η κυβέρνηση) και το ότι έκανε την Τουρκία ρυθμιστή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ολέθρια πολιτική της επί δέκα μήνες. Δε νομίζω ότι θα μακροημερεύσει και αυτό φαίνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να την πετάξουν έξω απο τη συνθήκη Σέγκεν;

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και εκτιμώ ότι δεν είναι απλώς μέσο πίεσης. Οι εταίροι μας, παραγνωρίζοντας και τα δικά τους λάθη στο συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η ίδια προειδοποίηση είχε διατυπωθεί το 2011, όταν και πάλι η Ελλάδα βρισκόταν σε απερίγραπτα χάλια στον τομέα του μεταναστευτικού και είχε μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών». Καταφέραμε με την πολιτική που ασκήσαμε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όταν διατέλεσα πολιτικός του προϊστάμενος, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2014, όχι μόνο να αλλάξει αυτό αλλά και να αποσπάσουμε τα εύσημα. Πλέον, γίναμε πάλι το «μαύρο πρόβατο».

Οικουμενική; Κυβέρνηση τεχνοκρατών; Κυβέρνηση συνεργασίας; Βλέπετε λύση σε κάποια από αυτές τις εναλλακτικές; Η ΝΔ θα μπορούσε να δώσει πολιτική στήριξη ή να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα;

Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να παράσχει πολιτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά επειδή, όπως προανέφερα, η σημερινή κυβέρνηση είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορεί να πάει μακριά, πρέπει να συζητήσουμε εγκαίρως στο κόμμα μας για την στάση μας. Είναι ευνόητο ότι στήριξη σε αυτή την Κυβέρνηση, ώστε να περνά μέτρα χωρίς να τα ψηφίζουν οι βουλευτές της, δεν μπορεί να δοθεί. Και είναι αλήθεια ότι μοιάζει εκ πρώτης όψεως λογική η άποψη στο εσωτερικό μας που λέει «ανταπόδωση στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα μας έκανε». Ο ΣΥΡΙΖΑ όντως άσκησε άθλια αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όμως το ερώτημα είναι τι γίνεται τώρα. Η εκδίκηση, γενικώς, ως κίνητρο, δεν είναι καλός σύμβουλος.

Ποιος ο ρόλος του Κ.Καραμανλή; Θα έπρεπε να παρέμβει δημοσίως;

Ο Κώστας Καραμανλής γνωρίζω ότι αγωνιά για το μέλλον της παράταξης και του τόπου. Το τι θα πράξει όμως δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα το υποδείξει.

Ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο σε όσα διαδραματίσθηκαν πρόσφατη στη ΝΔ; Και μπορεί να επιστρέψει ως πρωθυπουργός σε οικουμενική κυβέρνηση;

Για το πρώτο ζήτημα δεν έχω άποψη. Αλλά και όσον αφορά το δεύτερο, δεν γνωρίζω αν ο κύριος Σαμαράς, επιθυμεί όντως κάτι τέτοιο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ