2015-12-07 10:53:23
Φωτογραφία για Δείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας για την έναρξη ειδικότητας αλλά και για τους αγροτικούς γιατρούς !
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - HealthReport.gr

Ειδικές αναφορές στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται το αγροτικό για τους νέους γιατρούς, αλλά και το πώς θα καλύπτονται οι θέσεις, έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσιάζει το HealthReport.gr.

Ειδικότερα με βάση τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη τουΔημόσιου Συστήματος Υγείας» οι νέοι γιατροί θα πρέπει κανονικά όπως ισχύει και σήμερα να κάνουν πρώτα το αγροτικό τους πριν ξεκινήσουν να κάνουν τηνειδικότητα τους.

Περιλαμβάνονται επίσης λεπτομέρειες για το πώς θα καλύπτονται οι θέσεις στα αγροτικά ιατρεία και ειδικά στα απομακρυσμένα νησιά, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για την πλήρωση θέσεων, που ενώ είχαν καλυφθεί από την προκήρυξη, έμειναν κενές λόγω αιφνίδιας παραίτησης του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου. Παράλληλα περιέχει και όλες τις κατηγορίες των γιατρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κάνουν αγροτικό.


Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας εντάσσονται και οι αλλαγές για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ με τις οποίες εξισώνονται μισθολογικά και βαθμολογικά με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Δείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ!»

Δείτε αναλυτικά το άρθρο 12 που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις για τους γιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου και παρουσιάζει το HealthReport.gr :

Άρθρο 12

Ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου

1. Τα εδάφια δεύτερο και τρίτο της περίπτωσης α της παραγράφου 6 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (Α΄165), όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:

«Μετά τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης ανακοινώνεται νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος, κατά παρέκκλιση του προηγουμένου εδαφίου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αφενός οι θέσεις που δεν καλύπτονται και αφετέρου οι θέσεις που είναι κενές και αφορούν σε νησιωτικές ή άγονες ή προβληματικές περιοχές καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία. Προτεραιότητα έχουν οι αιτούντες ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος τηρείται η οριζόμενη στην εκάστοτε ισχύουσα Υπουργική Απόφαση διαδικασία διενέργειας, έκδοσης αποτελεσμάτων και τοποθέτησης ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου.»

2. Στην περίπτωση β της παραγράφου 6 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (Α΄165), όπως ισχύει, προστίθεται, πριν το τελευταίο εδάφιο, εδάφιο ως εξής:

« Το ίδιο ισχύει και για την κάλυψη θέσεων, που, ενώ είχαν καλυφθεί από την προκήρυξη, έμειναν κενές λόγω αιφνίδιας παραίτησης του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου ή που είχαν καλυφθεί για χρονικό διάστημα ενός έως και πέντε μηνών λόγω συμπλήρωσης του χρόνου της θητείας ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου, πλην δεν πληρούνται γι’ αυτές οι χρονικές προϋποθέσεις για προκήρυξη κενής θέσης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρούσας παραγράφου.»

3. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (Α΄165), όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση ε. ως εξής:

«Τα οριζόμενα στις περιπτώσεις β, γ και δ της παρούσας παραγράφου 6 αφορούν και στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος.»

α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 22 του ν. 4208/2013 ( Α’ 252) αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. α. Οι ιατροί ελληνικής υπηκοότητας, ή κοινοτικοί υπήκοοι , οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας στη χώρα μας οφείλουν να έχουν εκπληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου πριν τη συμμετοχή τους στις απαιτούμενες εξετάσεις , ή να έχουν νόμιμη απαλλαγή.

β. Οι κατηγορίες των ιατρών που πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης απαλλαγήςαπό την υποχρεωτική εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου είναι οι παρακάτω:

1. Αλλοδαποί υπήκοοι δηλ. οι έχοντες υπηκοότητα τρίτης χώρας και δεν υπόκεινται στις διατάξεις του ν. 4251/2014 ( ΦΕΚ 80 Α).

2. Οι ιατροί που έχουν ασκηθεί στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 2071/1992

3. Οι ιατροί που έχουν την ιδιότητα μόνιμου υπαλλήλου του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2256/94 (Α΄……)

4. Οι έχοντες γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να προκύπτει αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67% σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 2071/1192 (Α΄ 123) και την παρ. 11 του άρθρου 9 του ν. 2194/94 (Α΄ 34).».

4. Η οριζόμενη στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Π.Δ. 106/2014 αρμοδιότητα του Τμήματος Ιατρών υπόχρεων και επί θητεία υπηρεσίας υπαίθρου, περί της απόσπασης των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του ν. 1963/1991 (Α΄138), εκχωρείται στον Διοικητή της αρμόδιας Υ.Πε.

5. Το άρθρο 10 του ν. 4316/2014 (Α΄270) καταργείται.

Να σημειωθεί ότι νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας δίνεται προς δημόσια διαβούλευση προκειμένου να γίνουν πιθανές αλλαγές και αμέσως μετά θα δοθεί προςψήφιση στη βουλή.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ