2015-12-07 14:22:06
Φωτογραφία για Η Θεσπρωτία της ιστορίας, των μουσείων, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού ήρθε στο προσκήνιο!
Τριήμερο σεμινάριο με τίτλο: «Μουσεία-Περιβάλλον Πολιτισμός» διοργάνωσε... το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. 

Πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και επισκέψεις σε μνημεία της φύσης. Μεταξύ άλλων η αρχαιολόγος Αντωνία Τζωρτζάτου αναφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, ενώ ο Θεμιστοκλής Γκόγκας, αν. καθ. ΤΕΙ Ηπείρου, ανέλυσε την διαπολιτισμική διάσταση των μουσείων μέσα από την εκπαίδευση. Η Γεωργία Φιλιππάκη, καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την αρχαιολογική έρευνα (2011-2015) επιφάνειας στη λεκάνη του μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας. Την ιστορική Μονή Γηρομερίου παρουσίασε ο ηγούμενός της π. Μεθόδιος Ντελής. Επί τόπου στον βυζαντινό οικισμό Ουζντίνας έγινε ενημέρωση από τον Ιωάννη Χουλιαρά, αρχαιολόγο- Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, όπως και στον αρχαιολογικό χώρο της Φανoτής. 


Υπήρξε ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο Πολυδρόσου,καθώς και αναφορά στα μεγάλα και μικρά στενά του Καλαμάκαι, καθώς και για την ασθένεια των πλατάνων από υπεύθυνους του ΚΠΕ Φιλιατών. Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, όπου οι αρχαιολόγοι Χριστίνα Γκάνια και Στέφανος Βασιλειάδης επεσήμαναν τα βασικότερα στοιχεία από τη λειτουργία του, τα ευρήματα και την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, αλλά και στην Παλαιά Σαγιάδα και στο γεφύρι του 1800 στο ρέμα Καλπακιώτικου και στην άνωθεν σπηλιά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ