2015-12-08 20:08:07
Φωτογραφία για Αντιδράσεις από το ΔΝΤ: Τον Ιούλιο μας θέλατε, τώρα τι άλλαξε;
Αντιδράσεις στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον προκαλεί η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ επισήμως να αρνείται να σχολιάσει το οτιδήποτε δημοσίως, αφήνοντας την γερμανική πλευρά να απαντά επίσημα μέσω του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε στην Αθήνα.

Ωστόσο το ρεπορτάζ  λέει ότι στους κύκλους του περιβάλλοντος της Κριστίν Λαγκάρντ υπάρχει εκνευρισμός γι' αυτήν την δήλωση καθώς θεωρούν ότι δεν συμβαδίζει με τις διαβεβαιώσεις που η ίδια η διευθύντρια του ΔΝΤ έχει λάβει όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο σε προσωπικό επίπεδο από τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και μέσω επιστολών του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Ταμείο με τις οποίες δηλώνεται ρητά το αίτημα της ελληνικής πλευράς για συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

«Αν το Ταμείο συζητήσει την συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα αυτό θα γίνει γιατί η Αθήνα έχει προσκαλέσει το ΔΝΤ να βοηθήσει» σημειώνει πηγή του Ταμείου.


Εκ μέρους του πάντως υπενθυμίζεται - όχι τυχαία- ο διάλογος Λαγκάρντ Τσίπρα τον περασμένο Ιούλιο, όταν η διευθύντρια του Ταμείου ρώτησε τον Τσίπρα αν θέλει την παραμονή του Ταμείου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε να φέρεται να απαντά πως "ασφαλώς και σας θέλουμε". Σημειώνεται επίσης ότι αν η Αθήνα δεν θέλει πραγματικά περαιτέρω συνεργασία με το ΔΝΤ τότε μπορεί πολύ εύκολα με ένα αίτημά της να το δηλώσει επισήμως με ταυτόχρονη αποπληρωμή των δανείων της προς το Ταμείο.

Ενόχληση και από τις ΗΠΑ

Ταυτοχρόνως, ενόχληση και στην αμερικανική πλευρά προκαλεί η επιθετική ρητορική του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά του ΔΝΤ καθώς το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών κάθε άλλο παρά θεωρεί ότι βοηθάει να "γεφυρωθεί το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Ταμείου". Αυτό που διαμυνήεται από κύκλους του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ξανά και ξανά είναι η τοποθέτηση που κατά κόρον έχει εκφράσει ο Τζακ Λιου ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να έχει ενεργή ανάμειξη στην Ελλάδα.

Είναι βέβαιο ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας από το ΔΝΤ είναι κάτι που η αμερικανική πλευρά θα θελήσει να αποτραπεί.

Σόιμπλε: «Μην αμφισβητείτε το ΔΝΤ»

«Συμβουλή» στον Αλέξη Τσίπρα να μην αμφισβητεί το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς σχετικά, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε σημειώσει πως «η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική».

«Ο συμβιβασμός γίνεται στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει τον συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα. Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τι απαντά το Μαξίμου στον Σόιμπλε

«Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ