2015-12-10 14:03:07
Φωτογραφία για Η Σουλιώτισσα Μόσχω Λάμπρου Τζαβέλλα πρότυπο γυναίκας πολεμάρχου!
Η Σουλιώτισσα Μόσχω Λάμπρου Τζαβέλλα θεωρείται πρότυπο γυναίκας πολεμάρχου και ως τέτοια προβάλλεται σε ιστορικά τμήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού (όπως Γαλλία, Αγγλία κ.λπ.). Ειδικό βάρος δίνεται στο ψυχικό σθένος της, τη δύναμη του χαρακτήρα της και στη φιλοπατρία της. 

Η Μόσχω, η γυναίκα του Λάμπρου Τζαβέλλα και μητέρα του Φώτου Τζαβέλλα, γεννήθηκε στο Σούλι το 1760 και πέθανε μεταξύ των ετών 1795-1803. Αγωνίστηκε το 1792 εναντίον του Αλή Πασά ως αρχηγός 400 Σουλιωτισσών. Χάρη στη Μόσχω οι Σουλιώτες κέρδισαν την περίφημη μάχη της Κιάφας, συντρίβοντας κι εξοντώνοντας (αυτοί, μια χούφτα άνθρωποι) τον πανίσχυρο στρατό του Αλή. 

Η επιχείρηση αυτή κόστισε στο στρατό του Αλή 2.000 περίπου νεκρούς (μερικοί τους υπολόγιζαν σε 3.000) και 207 αιχμαλώτους, ενώ οι Σουλιώτες είχαν 74 νεκρούς κι 97 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ο Κίτσος Τζαβέλλας, ανάμεσα στους τραυματίες ο Λάμπρος Τζαβέλλας. Από τις γυναίκες μόνο δύο τραυματίστηκαν. Ανάγκασε τον Αλή Πασά ντροπιασμένο να καβαλήσει το άτι του και να φύγει ντροπιασμένος στα Γιάννινα. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης αποθανάτισε τη σκηνή της φυγής με τους γνωστούς στίχους : «Τ' άλογο! τ' αλογο, Ομέρ Βρυώνη, το Σούλι εχύμησε και μας πλακώνει. Τ' άλογο, τ' άλογο, ακούς σφυρίζουν, ζεστά τα βόλια τους μας φοβερίζουν...».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ