2015-12-13 17:21:06
Φωτογραφία για Πώς το «Star Wars» έκανε τον George Lucas δισεκατομμυριούχο [photos]
Αυτό που ξεκίνησε σαν μια απίθανη ιστορία αουτσάιντερ, μετατράπηκε σε ένα φαινόμενο που άλλαξε τον κόσμο Ενώ το Hollywood περίμενε ότι το «Star Wars» θα ήταν μια τεράστια αποτυχία το 1977, κατέληξε, όπως γνωρίζουμε, σε μία από τις πιο επιτυχημένες οικονομικά ταινίες όλων των εποχών και ξεκίνησε ένα franchise που η επιτυχία του δεν μπορεί να σταματήσει.

«The Force Awakens» η έβδομη ταινία του έπους των Star Wars, θα κυκλοφορήσει στις 18 Δεκεμβρίου, 2015. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και ο Steven Spielberg πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι «η καλύτερη από όλες τις ταινίες».

Ενώ ο George Lucas εγκατέλειψε τον έλεγχο του franchise το 2012, έχει ακόμα ένα τεράστιο κέρδος από αυτό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή δημιούργησε την αρχική ιστορία. Ο Lucas απέκτησε τον έλεγχο των αδειών και την εμπορευματοποίηση των δικαιωμάτων πριν καν κυκλοφορήσει το «A New Hope». Αυτή η έξυπνη κίνηση, τελικά, τον μετέτρεψε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κλάδο της ψυχαγωγίας.


Πώς ο George Lucas έγινε δισεκατομμυριούχος

Το 1973, ο George Lucas είχε μόλις τελειώσει την αγαπημένη ταινία «American Graffiti»...

...η οποία παραμένει μία από τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών. Έχοντας προϋπολογισμό των 777,000 δολαρίων, απέφερε έσοδα 140 εκατομμύρια δολάρια.

Η επιτυχία του «Graffiti» έκανε τους παραγωγούς να ενθουσιαστούν και να θέλουν να ακούσουν την επόμενη ιδέα του. Ο Lucas ήθελε να δημιουργήσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας δυτικών προτύπων, το «Star Wars».

Εκείνη την εποχή κανείς δεν έπαιρνε σοβαρά εκείνες τις ταινίες. Έτσι πολλά στούντιο απέρριψαν την ιδέα του Lucas, ο οποίος όμως βρήκε υποστήριξη από τον Alan Ladd της 20th Century Fox.

Η ταινία «A New Hope» κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου, 1977 καταρρίπτοντας όλες τις προσδοκίες αποφέροντας 775,4 εκατ. δολάρια σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν ήταν αυτός ο αριθμός που έκανε πραγματικά πλούσιο τον George Lucas...

Πεπεισμένος ότι η ταινία θα είναι μια αποτυχία, η Fox αρνήθηκε στον Lucas 500.000 δολάρια για την σκηνοθεσία αλλά σε αντάλλαγμα διατήρησε την άδεια και την διαχείριση των δικαιωμάτων για τον εαυτό του. Αυτό ήταν επωφελές για τον Lucas, αλλά τρομερό για την Fox.

Το 1978, περισσότερες από 40 εκατομμύρια φιγούρες του «Star Wars» πουλήθηκαν από τα ράφια, φτάνοντας τις μεικτές πωλήσεις πάνω από 100 εκατομμύρια δολ.

Το 2011, έτος κατά το οποίο δεν υπήρχε κανένα νέο «Star Wars», τα παιχνίδια απέφεραν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολ.

Το 2012, η Disney αγόρασε την Lucasfilm για 4,05 δισεκατομμύρια δολ. και ο Lucas έγινε πάμπλουτος με περιουσία που φτάνει τα 5,3 δισ. δολ.

Όπως η Lucasfilm, έτσι και η Disney είναι κορυφή στην εμπορευματοποίηση και τη χορήγηση αδειών.

Για παράδειγμα, το «Frozen» έκανε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο. Το merchandising της ταινίας φέρεται να ήταν τόσο ισχυρό ώστε ξεπέρασε τόσο τα κέρδη της Disney όσο και τις συνολικές πωλήσεις παιχνιδιών.

Το «Star Wars: Episode VII - The Force Awakens» βγαίνει στις 18 Δεκεμβρίου. Κάποιοι προβλέπουν ότι θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών, με τις πωλήσεις εισιτηρίων εκ των προτέρων να σπάνε ρεκόρ. Οι φιγούρες των νέων χαρακτήρων ήδη ξεπουλούν πολύ πριν την κυκλοφορία της ταινίας.

Ο Lucas δεν είχε καμία συμμετοχή στην καινούργια ταινία, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι η αναπόφευκτη επιτυχία της, θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ