2015-12-15 12:28:07
Φωτογραφία για Έρχονται πρόστιμα και...εκπτώσεις για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους
Από τον περασμένο Νοέμβριο χτυπούσαν τα...καμπανάκια για τους υποψηφίους, αλλά τώρα θα πέσουν..«καμπάνες»... Τις οποίες ετοιμάζεται να ρίξει η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2014 σε όσους υποψηφίους έκαναν…χαβαλέ με τις εκλογικές τους δαπάνες!

Δεκάδες υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως, βρίσκονται αυτές τις μέρες να απολογούνται ενώπιον της επιτροπής, στην οποία προεδρεύει η πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου και σύντομα θα ακούσουν τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν! Το “καμπανάκι” είχε χτυπήσει από τον περασμένο Νεοέμβριο, αλλά ελάχιστοι κινήθηκαν και σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ορισμένοι δήμαρχοι έχουν φτάσει και πολύ κοντά στην έκπτωση, από το αξίωμά τους, όπως προβλέπει ο νόμος!

Την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της επιτροπής ελέγχου δαπανών εμφανίστηκαν υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου, που δεν είχαν τηρήσει τα όσα προβλέπει ο νόμος για ανάρτηση των δαπανών, για βιβλία εσόδων εξόδων, δεν είχαν καν στείλει δηλώσεις στην επιτροπή. Και σήμερα το πρωί η συνεδρίαση συνεχίζεται με υποψηφίους από τα Χανιά και το Λασίθι!


“Δυστυχώς είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δεν τήρησαν το νόμο και έχουν φτάσει με παραπτώματα ενώπιον της επιτροπής η οποία βεβαίως βλέπει με συμπάθεια τους υποψηφίους, αλλά πρέπει να τηρήσει και το νόμο” λένε στελέχη της επιτροπής που έχει πολλή δουλειά στην Κρήτη!

“Πάνω από 38-40 πρόστιμα έχουν επιβληθεί με αρχική σκέψη να πάμε στο ταβάνι που προβλέπει ο νόμος. Δεν μπορεί κάποιος να είναι εν ενεργεία δήμαρχος και να μην τηρεί βιβλία, να μην δηλώνει δαπάνες και να περιφρονεί το νόμο” λένε χαρακτηριστικά!

Αρκετοί υποψήφιοι από το Ηράκλειο και το Λασίθι που βρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα αντιλήφθησαν ότι “΄ήταν λάθος που αρχικά πήραν στο…χαβαλέ τα όσα προβλέπει ο νόμος” και μόνο όταν βρέθηκαν απολογούμενοι διαπίστωσαν ότι με αυτά δεν παίζουν.

Ο νόμος του 2010 είναι πολύ αυστηρός και ανεξάρτητα από την αρχική…επιείκεια που έδειξαν οι επιτροπές στις εκλογές εκείνες τα πράγματα άλλαξαν άρδην στις εκλογές του 2014. Οι εντολές ήταν αυστηρές για τους υποψηφίους που δεν δήλωσαν δαπάνες και μάλιστα έγινε έλεγχος σε ορισμένους δήμους που εύκολα θα γινόταν ακόμη και έκπτωση από το αξίωμα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναφέρονται η Ιεράπετρα, η Γεύδος, τα Σφακιά κ.α.

“Δεν είναι κανένας εδώ για να εξοντώσει κάποιον, αλλά η επιτροπή πρέπει να κάνει τη δουλειά της και οι υποψήφιοι να καταλάβουν ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει” έλεγε συνήγορος που βρέθηκε ενώπιον της επιτροπής.

Η επιτροπή που συγκροτείται με βάση το νόμο αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς, ένα μέλος του Ν.Σ.Κ., ένα στέλεχος περιφερειακών κρατικών οικονομικών υπηρεσιών και από εκπροσώπους των φορέων της αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα: Πρόεδρος της Επιτροπής είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μέλη ένας εκπρόσωπος (μέλος) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της έδρας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Προϊστάμενος του Περιφερειακού Σ. .Ο.Ε. (και εφόσον δεν υπάρχει αυτή η Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος της Α’ .Ο.Υ.) στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπρόσωποι της Π.Ε. . και της Ε.Ν.Π.Ε. κατά περίπτωση, ανάλογα με το αντικείμενο της συζήτησης και υπό την προϋπόθεση να μην είναι υποψήφιοι.

Αυστηρός νόμος

Οι εκατοντάδες υποψήφιοι δήμαρχοι , δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι αγνοούσαν ή έτσι έλεγαν το άρθρο 10 του νόμου που ορίζει ότι το καθεστώς που διέπει τις οικονομικές συναλλαγές των συνδυασμών και των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να ανταποκρίνεται στην επιτακτική θεσμική και κοινωνική ανάγκη για δημοσιότητα και διαφάνεια των εσόδων και δαπανών τους. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών μια Κεντρική Βάση Δεδομένων, στην ιστοσελίδα της οποίας οι συνδυασμοί και υποψήφιοι έπρεπε να αναρτούν τα έσοδα, τις δαπάνες τους και τα οικεία παραστατικά.

“Η μη τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης, ή η απόκρυψη ή παραποίηση των οικονομικών τους στοιχείων, συνεπάγεται τις αντίστοιχες κυρώσεις ή ακόμη και έκπτωση του επικεφαλής και των υποψηφίων σε περίπτωση υπέρβασης των δαπανών τους κατά 1/3 του ανωτάτου επιτρεπόμενου ορίου αυτών.” Αναφέρει τητά ο νόμος.

Επίσης οι υποψήφιοι:

-υποχρεούνται να καταρτίσουν αναλυτική κατάσταση καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση εκλογικών εσόδων-δαπανών, τόσο για τους αντίστοιχους συνδυασμούς όσο και για λογαριασμό τους.

-Τις ίδιες καταστάσεις οφείλουν να καταρτίσουν και όσοι από τους λοιπούς υποψηφίους α) εξελέγησαν αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι β) οι πέντε πρώτοι αναπληρωματικοί των συνδυασμών γ) όσοι τυχόν αναδειχθούν σύμβουλοι κατά τη διάρκεια της περιφερειακής ή δημοτικής περιόδου και δ) οι συνδυασμοί και υποψήφιοι εις βάρος των οποίων έχει υποβληθεί καταγγελία για υπέρβαση του ανωτάτου ορίου εκλογικών δαπανών στην οικεία Επιτροπή.

-Η αναλυτική κατάσταση εσόδων – δαπανών στην οποία μνημονεύονται τα αντίστοιχα παραστατικά και αναγράφονται το ονοματεπώνυμο όσων εισέφεραν οποιοδήποτε ποσό, καθώς και η συγκεντρωτική κατάσταση, υποβάλλονται εντός τριάντα (30) ημερών από την ανακήρυξη των επιτυχόντων συνδυασμών και υποψηφίων από το οικείο πρωτοδικείο, στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων του άρθρου

Η επιτροπή έχει ευρεία δικαιοδοσία:

- στον έλεγχο των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί σε αυτή μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, σχετικά με την προεκλογική προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση ότι είναι έγγραφες και επώνυμες

- στον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων, δηλαδή των βιβλίων, των οικείων παραστατικών, των τραπεζικών λογαριασμών, των αναλυτικών και συγκεντρωτικών καταστάσεων εσόδων δαπανών, καθώς και της διαδικασίας τήρησης της δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του ΥΠ.ΕΣ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ