2015-12-17 11:44:30
Φωτογραφία για Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΝΑ ΕΝΩΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΘΕΤΩ»
Συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική»

Νίκη στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, αλλά και επικράτηση επί του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», διαβεβαιώνοντας ότι από τις 21 Δεκεμβρίου θα ανοίξει ο δρόμος για να ξαναγίνει η Νέα Δημοκρατία πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Διαψεύδει, μάλιστα, όσους ισχυρίζονται ότι προσανατολίζεται σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι η Ν.Δ. δεν έχει τίποτα το κοινό με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο καταλογίζει πολιτικό τυχωδιοκτισμό.

Επιβεβαιώνει ότι ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει την υποψηφιότητα του λέγοντας ότι είναι τιμή του να αφήνει να εννοηθεί ο πρωθυπουργός ότι στηρίζει την υποψηφιότητά του με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προτάσσει, όμως, και ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, για την παραγωγή πλούτου, μέσω μιας φιλελεύθερης πολιτικής με λιγότερους φόρους και δράσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.


 Με δεδομένες τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, ποιον εναλλακτικό οικονομικό δρόμο μπορεί να προτείνει η Νέα Δημοκρατία;

«Οι μνημονιακές υποχρεώσεις μας επιβάλλουν δημοσιονομικές προσαρμογές στα έξοδα. Δεν μας περιορίζουν στο να παραγάγουμε πλούτο ή να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και να προκαλέσουμε επενδύσεις, που θα φέρουν και θέσεις εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθεί τίποτα από αυτά. Αντιθέτως βάζει όλο και περισσότερους φόρους και διώχνει επενδύσεις. Εμείς, ως το φιλελεύθερο κόμμα, θα διαμορφώσουμε μια πειστική, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Επιδιώκουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των φόρων και την παραγωγή πλούτου που θα οδηγήσει την κοινωνία στο να θωρακιστεί απέναντι στις πιέσεις των δανειακών μας υποχρεώσεων. Οι διαφορές είναι σημαντικές και δείχνουν τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο προτάσεων διακυβέρνησης».

Ποιες προϋποθέσεις θέτετε για να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Έχω ξεκαθαρίσει με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι η Ν.Δ. δεν έχει τίποτα κοινό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να υπάρξει συνεννόηση απαιτείται κοινό πρόγραμμα, αρχές και ήθος, που ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν διαθέτουν. Ακολουθεί πρακτικές πολιτικού τυχοδιωκτισμού και εφαρμόζει μια λανθασμένη πολιτική που βυθίζει ακόμη περισσότερο τη χώρα στην ύφεση. Άλλωστε από κανέναν δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα».

Κατηγορείστε ως «εύκολος» αντίπαλος για τον Τσίπρα λόγω της ήττας του Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να επαναφέρετε τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση;

«Είναι γνωστό ότι μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία ήταν ψυχολογικά διαλυμένη και δημοσκοπικά βρισκόταν στο 15%. Καταφέραμε, χωρίς επαρκή πολιτικό χρόνο και χωρίς σταυρό προτίμησης, ώστε να υπάρχει το κίνητρο για τα επιτελεία και τους υποψηφίους, να κρατήσουμε την παράταξη  όρθια και να επιτύχουμε ποσοστό 28% και πλέον. Αποτέλεσμα που με υποχρέωνε να ζητήσω την ψήφο και την εμπιστοσύνη των νεοδημοκρατών. Η Νέα Δημοκρατία σύντομα θα βρει τη δυναμική που θα την πάει στην κορυφή. Θα ξαναγίνει πρώτη δύναμη. Αυτό δεν είναι μόνο μια κομματική, μια παραταξιακή υποχρέωση. Είναι εθνικό χρέος. Γιατί η χώρα στις δύσκολες αυτές ώρες έχει ανάγκη από ισχυρή, αξιόπιστη και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που είναι η Νέα Δημοκρατία».

Ορισμένοι λένε ότι δεν έχετε καταθέσει προτάσεις για την ανανέωση της Ν.Δ. Πώς θέλετε τη Ν.Δ. της επόμενης μέρας;

«Από την επομένη της εκλογής μου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά η νέα προσπάθεια για να κάνουμε και πάλι την παράταξή μας πρώτη πολιτική δύναμη. Μια δύναμη αλλαγής και αλληλεγγύης που θα προβάλλει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο απέναντι στις άδικες και αντιλαϊκές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να αλλάξουμε την εσωτερική λειτουργία του κόμματός μας. Ο δικός μου σχεδιασμός είναι ένα κόμμα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, αξιοκρατικά και χωρίς αποκλεισμούς». 

Τελικά ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει την υποψηφιότητά σας;

«Είναι τιμή μου που ο Κώστας Καραμανλής αφήνει να εννοηθεί ότι στηρίζει την υποψηφιότητά μου». 

Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στον Αντώνη Σαμαρά. Τι ρόλο θεωρείτε ότι διαδραμάτισε στην προεκλογική εσωκομματική διαδικασία;

«Αποδέχομαι αυτό που ο ίδιος λέει δημοσίως, ότι δεν αναμιγνύεται στην εσωκομματική διαδικασία».

Τι θα κάνετε για να διασφαλίσετε την ενότητα της παράταξής σας μετά από μια τόσο τραυματική εσωκομματική προεκλογική περίοδο;

«Έχω αποδείξει διαχρονικά ότι ξέρω να ενώνω και να συνθέτω. Προτεραιότητά μου είναι η αναδιοργάνωση και η ανασυγκρότηση του κόμματος, η αναβάθμιση της επικοινωνίας και η προώθηση της συνεργασίας μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Απαίτηση των νεοδημοκρατών είναι να παραμείνει το κόμμα ενωμένο και να ξαναβρεί τη δυναμική του. Αυτό θα υπηρετήσω απαρέγκλιτα. Από τις 21 Δεκεμβρίου συνεχίζουμε με εμπειρία, δυναμισμό, ενότητα και ανανέωση για να κάνουμε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη και δυνατή».

Δεχτήκατε σκληρές επιθέσεις από τους αντιπάλους σας αλλά δεν απαντήσατε. Γιατί;

«Θα σας επαναλάβω ότι για μένα προέχει η ενότητα της παράταξης. Στο όνομα της ενότητας αυτής άλλωστε παραιτήθηκα από πρόεδρος του κόμματος, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που καλλιεργήθηκε σκόπιμα».

Σας καταλογίζουν ότι εκφράζετε το «παλιό». Τι απαντάτε;

«Πιστεύω ότι το νέο εκφράζεται με ιδέες και πρόγραμμα και όχι με ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Εγώ μετέχω σε μάχη ιδεών και όχι σε μάχη γενεών. Τις ίδιες απόψεις και ιδέες είχα και όταν ήμουν νέος. Πάντα, με σεβασμό στους μεγαλύτερους προσπαθούσα μαζί τους να συμπορευτώ για να κάνω τα οράματά μου πράξη».

 «Ναυτεμπορική»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ