2015-12-20 10:29:57
Φωτογραφία για Πρόσθετα μέτρα 2 έως 3 δισ. ευρώ ζητούν αιφνιδίως οι δανειστές
Νέο σοκ περιμένει την κυβέρνηση με την αυγή του 2016 αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές βλέπουν «τρύπα» στον προϋπολογισμό κοντά στα 3 δισ.

THE TOC.GR

Νέο σοκ περιμένει την κυβέρνηση με την αυγή του 2016 αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές βλέπουν «τρύπα» στον προϋπολογισμό κοντά στα 3 δισ., δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Βάση της αμφισβήτησης των στοιχείων του προϋπολογισμού από τους δανειστές είναι αφενός ότι αυτός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους, αλλά και πως τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο (μετά την απόσυρση της αύξησης του ΦΠΑ στη ν παιδεία) είναι πάντα κατά τους δανειστές υπερεκτιμημένα.

Οι εκτιμήσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οδηγήσουν τους θεσμούς, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις 18 Ιανουαρίου που θα έρθουν εκ νέου στην Αθήνα, να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επιπρόσθετα μέτρα.


Παράλληλα η πλευρά των δανειστών υπολογίζει ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που φυσικά θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.

Βέβαια στα εν λόγω μέτρα, ύψους μέχρι 3 δισ. ευρώ, οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το Ασφαλιστικό, ωστόσο είναι γνωστό ότι για να εξοικονομηθεί αυτό το ποσό η κυβέρνηση πρέπει να βρει ακόμη περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Επιπροσθέτως έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με την υποδόση

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «θρίλερ» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία, βρίσκεται «στον αέρα», καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση με την προθεσμία για το «πράσινο φως» του 1 δισ. ευρώ να λήγει τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει ο ESM.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
MSI BIOS για non-K Skylake Overclocking
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
MSI BIOS για non-K Skylake Overclocking
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ