2015-12-21 01:28:50
Φωτογραφία για Προπαγανδιστικά παιχνίδια στις πλάτες των ανασφάλιστων
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Υπό όρους και με χρήματα του ΕΟΠΥΥ η νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προέβλεπε το «παράλληλο πρόγραμμα»

«Οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στη βάση οικονομικών κριτηρίων», θα καθοριστούν σε μελλοντική υπουργική απόφαση, αναφερόταν στο νομοσχέδιο που αποσύρθηκε, σχετικά με την «υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων».

Η προπαγανδιστική προβολή του νομοσχεδίου με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», είχε στόχο να εμφανίσει πως η συγκυβέρνηση, εκτός από τα «μνημονιακά» αντιλαϊκά μέτρα παίρνει και φιλολαϊκά. Ομως, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»:

Δηλαδή, ξεκαθαρίζονταν πως θα υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη των ανασφάλιστων στο μέτρο αυτό κι ενδεχομένως να μην ενταχθούν όλοι. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποκλείονταν από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας οι χιλιάδες ανασφάλιστοι επαγγελματοβιοτέχνες που και τυπικά δεν είχαν κλείσει την επιχείρησή τους, παρόλο που φυτοζωούσαν και ούτε τα έξοδα του μήνα δε βγάζουν για να πληρώνουν και τις εισφορές στο Ταμείο.


Επίσης, στο «παράλληλο πρόγραμμα» ξεκαθαριζόταν πως οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν - είτε εξολοκλήρου, είτε με συμμετοχές - για φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία. Αυτή την «ανακούφιση» επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση στους ανασφάλιστους, που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καλά καλά τη διαβίωσή τους.

Ενδεικτικά, από τους 966.000 εγγεγραμμένους άνεργους, μόλις οι 112.500 παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ (στοιχεία ΟΑΕΔ - Οκτώβρης 2015). Πώς θα μπορέσουν όλοι αυτοί να πληρώσουν, για παράδειγμα, τις 2.500 εξετάσεις που έχουν κοπεί από τον ΕΟΠΥΥ, τα χιλιάδες φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία, τις φυσικοθεραπείες, την οδοντιατρική φροντίδα των ίδιων και των παιδιών τους;

Πρόσφατα στοιχεία από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος σήμερα: Το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχει διαγνωστεί με κάποιο χρόνιο νόσημα (καρδιολογικό, ενδοκρινολογικό, πνευμονολογικό) - με περισσότερους από τους μισούς να είναι γυναίκες - όμως για οικονομικούς λόγους ένας στους τέσσερις δεν έλαβε θεραπεία ή δεν έκανε τις ενδεδειγμένες εξετάσεις.

«Κοινωνική πολιτική» με «ξένα κόλλυβα»

«Οι δαπάνες της παρούσας ρύθμισης καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ», αναφερόταν στο ίδιο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αποσύρθηκε. Αρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει ...«κοινωνική πολιτική» με τις απευθείας πληρωμές ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων και με δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τους ανασφάλιστους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δηλαδή, το κράτος δε θα χρηματοδοτεί ούτε το μέρος εκείνο των παροχών της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων που δε θα πληρώνουν, αλλά αυτά τα χρήματα θα προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Πρόκειται μάλλον για τη ΣΥΡΙΖΑίικη εκδοχή του ...«δωρεάν παροχές», καθώς το κράτος είναι αυτό που δεν πληρώνει και όχι βέβαια οι ασθενείς.

Με δεδομένα, μάλιστα, τη ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ (σ.σ. από 1,6 δισ. το 2013, σε 526 εκ. ευρώ για το 2016), αλλά και την ανεργία, τη «μαύρη» και ελαστική εργασία κ.λπ., ενδέχεται να προκύψουν νέες περικοπές των παροχών του ΕΟΠΥΥ προς όλους, επιβολή επιπλέον πληρωμών - συμμετοχών για την αγορά υπηρεσιών και φαρμάκων, αύξηση και της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας, όπως στους συνταξιούχους Οσοι ανασφάλιστοι υπάγονταν σ' αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το «παράλληλο πρόγραμμα», θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο στις δημόσιες Μονάδες Υγείας. Αυτές όμως δεν χρηματοδοτούνται πλήρως και αποκλειστικά από το κράτος, ούτε είναι αναπτυγμένες, για να καλύπτουν δωρεάν όλες τις σύγχρονες ανάγκες. Εν ολίγοις, η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, φάρμακα, υλικά διατηρείται και οξύνεται με αρνητικές επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και από αυτήν την κατ' όνομα «υγειονομική κάλυψη» αποκλείονται οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ