2015-12-25 20:34:11
Φωτογραφία για Σεισμόμετρα για στρατιωτική χρήση
Στρατιωτική χρήση ενδεχομένως να αρχίσουν να έχουν τα σεισμόμετρα, όπως... προκύπτει από έρευνα επιστημόνων του Washington University in St. Louis, καθώς επιτρέπουν την παρακολούθηση πολεμικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, όργανα καταγραφής σεισμών στη Βαγδάτη ήταν σε θέση να καταγράφουν εκρήξεις αυτοκινήτων- βομβών αυτοκτονίας, αυτοσχέδιων μηχανισμών, καθώς και πυρομαχικών.

«To να έχουμε ένα σεισμόμετρο ακριβώς στη μέση της Βαγδάτης, εν μέσω των μαχών- αποδείχτηκε ότι είχαμε αυτή τη θαυμαστή ευκαιρία για σεισμολογία σήμανσης» αναφέρει ο Μάικλ Γουαϊσέσιον, του Washington University in St. Louis. «Ήταν απλά τύχη».

Ο Γουαϊσέσιον και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους για ίχνη ενός μεγάλου συμβάντος στις 10 Οκτωβρίου 2006, όταν πυρά σε σημείο αποθήκευσης πυρομαχικών πυροδότησαν αλυσιδωτές εκρήξεις, επτά χιλιόμετρα από το παρατηρητήριο.


Όπως αναφέρεται, υπήρχαν στοιχεία και για άλλη στρατιωτική δραστηριότητα, με σεισμικά ίχνη για κάθε είδους όπλο. Επίσης, υπήρχαν δονήσεις που επέτρεψαν την ταυτοποίηση τύπων ελικοπτέρων που πετούσαν στην περιοχή, καθώς και την ταχύτητά τους.

Κατά τον Στίβεν Άροουσμιθ, (Sandia National Laboratories) τέτοιου είδους πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

«Αυτό που κάνει μοναδική και ενδιαφέρουσα για εμένα τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικό σετ μετρήσεων από πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» σημειώνει.

Αυτό κάνει τα δεδομένα δυσκολότερο να μετρηθούν και επικυρωθούν, αλλά παράλληλα πολύτιμα όσον αφορά τον εντοπισμό/ ταυτοποίηση άγνωστων συμβάντων. «Θα ήταν πολύ χρήσιμο ως εργαλείο για να κατανοούμε/ κατηγοριοποιούμε τι συμβαίνει σε αυτό το είδος περιβάλλοντος». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ... ΠΟΥΛΙΔΟ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ... ΠΟΥΛΙΔΟ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ