2015-12-30 08:28:53
Φωτογραφία για Κόκκινα δάνεια: Ουρές έκανε ο κόσμος για να σώσει έστω και τελευταία στιγμή τα σπίτια του...
Η πρώτη κατοικία των Ελλήνων μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο των funds και των τραπεζών από αρχές του 2016, αφού σε πολλές περιπτώσεις παύει να προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση υπέκυψε στους δανειστές και οι τράπεζες στέλνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες προειδοποιητικές επιστολές στους δανειολήπτες στεγαστικών πώς αν δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν το δάνειο έρχεται κατάσχεση.

Χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης αφού πλέον δεν ξέρουν να τι πρωτοπληρώσουν και τι να πρωτορυθμίσουν. Τις δόσεις στην εφορία, τον ΕΝΦΙΑ, τους απανωτούς φόρους που έρχονται ή τα στεγαστικά δάνεια. Και το ερώτημα είναι πώς όταν η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και ένα μεγάλο ποσοστό που έχουν δουλειά ο μισθός είναι φιλοδώρημα;

Αρκετοί δανειολήπτες από τα ξημερώματα τις τελευταίες ημέρες στήνονται στις ουρές (εικόνες ντροπής κάνουν το γύρο του διαδικτύου) προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες και να ενταχθούν στις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη με στόχο να σώσουν το σπίτι τους και να διατηρήσει η οικογένεια τους το δικό της κεραμίδι. Είναι το μόνο που έχει απομείνει πλέον και κανείς δεν γνωρίζει για πόσο ακόμη.


Από τις αρχές του 2016 οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας γίνονται πιο αυστηροί, ενώ ήδη από αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση πολλοί θα είναι αυτή που θα μείνουν στον... αέρα γιατί οι δανειστές θεωρούν υπερβολικό το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος. Θέλουν να δώσουν τα σπίτια των Ελλήνων στα ξένα funds και να πληρώνουν μετά ενοίκια στους νταβατζήδες.

Περισσότερα από 170.000 είναι τα νοικοκυριά που έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο και “τρέχουν” αυτές τις ημέρες στα Ειρηνοδικεία, καθώς η σχετική προθεσμία να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να σώσουν ότι σώζεται λήγει αύριο Πέμπτη. Το τελευταίο διάστημα καθημερινά υποβάλλονταν 150 αιτήσεις για να οριστεί δικάσιμος ρύθμισης των οφειλών τους. Αίτηση που περιλαμβάνει μόνο... 17 έγγραφα.

Την αγωνία επιτείνει αφενός το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την αντιμετώπιση των δανείων για την πρώτη κατοικία και το αν τελικά θα δοθούν στα κοράκια των funds και αφετέρου η τακτική των τραπεζών να στέλνουν επιστολές προς τους δανειολήπτες καλώντας τους να ρυθμίσουν ή να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Τελευταίως οι τράπεζες χτυπάνε την πόρτα ακόμα και σε οφειλέτες με δάνεια που είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, εφαρμόζοντας τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας που ασφαλώς επέβαλαν οι δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές που έχουν στείλει οι τράπεζες και καλούν τους παραλήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα σε 15 ημέρες, ενώ τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι συνολικά ανάλογες επιστολές θα λάβουν περίπου 1.000.000 δανειολήπτες.

Σε περίπτωση που οι δανειολήπτες αγνοήσουν την επιστολή, θα πάρουν και 2η προειδοποιητική επιστολή, όπου το μήνυμα θα είναι πιο αυστηρό και αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας.

Υπολογίζεται ότι από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια που έχουν ληφθεί τα 400.000 έχουν «κοκκινίσει» και από αυτά, τα 170.000 εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη αν υποβάλουν αιτήσεις ως 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ με τη ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Όσοι δεν προλάβουν από τον Ιανουάριο του 2016 τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5% με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

Σε πρώτη φάση υπενθυμίζεται πώς έχει ανοίξει η πόρτα στους “γύπες” των funds για τα «κόκκινα» μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για όλα τα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Οι δανειστές ωστόσο διψούν για νέο “αίμα” και θα το βρουν στους πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια για να διατηρήσουν την πρώτη τους κατοικία. Και αυτό βέβαια με τη βοήθεια της κυβέρνησης που υποτάχθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών για να βγούν στο σφυρί σπίτια χιλιάδων Ελλήνων. Η εξέλιξη όμως αυτή θα κλείσει και το δικό της σπίτι (σ.σ. της κυβέρνησης), ιδίως όταν θα υπάρξουν οι πρώτες εικόνες a la Ισπανία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ