2012-05-11 08:31:54
Φωτογραφία για Η ελληνική κρίση και το δηλητήριο
Πολυσέλιδο και πρωτοσέλιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική «Le Monde» αναφερόμενη στην αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης και το πώς επηρεάζει αυτό την Ευρώπη.

Με τίτλο «Το ελληνικό δηλητήριο παραλύει την Ευρώπη» η εφημερίδα τονίζει ότι «η εξέγερση των ψηφοφόρων εναντίον της λιτότητας, υποθηκεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας, ενώ τίθεται ξανά θέμα εξόδου της Αθήνας από τη Νομισματική Ένωση». Θεωρεί μάλιστα ότι οι επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο είναι αναπόφευκτες.

Οι απόψεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. διίστανται με άλλους να θεωρούν ότι η χώρα μας είναι ο "λαθρεπιβάτης της ευρωζώνης" ενώ άλλοι συνιστούν ψυχραιμία κι ότι δεν είναι ανάγκη να ασκηθεί στην Ελλάδα τόσο μεγάλη πίεση με καταστροφικές συνέπειες.

Ο Ζακ Ντελπλά, μέλος του Συμβουλίου της Οικονομικής Ανάλυσης αναφέρει ότι: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, κοντά στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ,» προειδοποιεί. Αν την εγκαταλείψουμε, «η χώρα θα γίνει η «Σομαλία της Ευρώπης».


Ο Ανρί Στερντινιάκ από τον ΟΟΣΑ, προειδοποιεί ότι «το σοκ θα ήταν τεράστιο για τη χώρα. Μπορεί να ανακάμψει όπως η Αργεντινή, μπορεί όμως και να βυθιστεί στο απόλυτο χάος».

Επίσης γίνεται λόγος για τους τρόπους που θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει αν γυρίσει στη δραχμή, όπως για παράδειγμα η εισροή τουριστών οι οποίοι θα επιλέξουν τη χώρα γιατί θα μείνουν σε φθηνά ξενοδοχεία και θα τρώνε σε εστιατόρια με χαμηλές τιμές.

Τέλος η Monde θεωρεί ότι με αυτές τις συνθήκες τα περιθώρια ελιγμών για τον Φρανσουά Ολάντ είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και ότι η ελληνική κρίση κάνει πιο δύσκολη την είσοδο του Φρανσουά Ολάντ στη διεθνή σκηνή. «Ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί εμπρός στο ακατόρθωτο, την διάσωση της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

mediagate.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ