2016-01-01 12:30:34
Φωτογραφία για Στην εντατική η Υγεία και τη νέα χρονιά
ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ 'Η ΕΜΕΣΑ 1 ΔΙΣ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Στην «εντατική» θα βρει το νέος έτος την Υγεία, με τα δημόσια νοσοκομεία να είναι υπό διάλυση και τον ΕΟΠΥΥ σε οικονομική ασφυξία. Ο προϋπολογισμός για το 2016 είναι μειωμένος, με τις δαπάνες για την υγεία να καταλαμβάνουν μόλις το 4,3% του ΑΕΠ, και τους ασθενείς να καλούνται το 2016 να πληρώσουν άμεσα ή έμμεσα μέσω ασφαλιστικών εισφορών κοντά στο 1 δισ. ευρώ μόνο για τα νοσοκομεία!

Πιο αναλυτικά, οι συνολικές δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία είναι μειωμένες στον προϋπολογισμό κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία κατά 19 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2015. Μείωση που προστίθεται στις συνεχόμενες μειώσεις των προηγούμενων ετών που έχουν ισοπεδώσει κυριολεκτικά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.


«Πνιγμένα» στα χρέη

Την ίδια στιγμή, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία είναι «πνιγμένα» στα χρέη, με τις οφειλές μόνο προς τις φαρμακευτικές εταιρείες να ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ -εκ των οποίων το 75% αφορά το 2015. Επιπρόσθετα, τα νοσοκομεία χρωστούν σε προμηθευτές (πλην φαρμάκου) περί τα 800 εκατ. ευρώ ενώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας (διαγνωστικά και κλινικές) υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ. 

Η υποχρηματοδότηση έχει «βραχυκυκλώσει» τα περισσότερα νοσοκομεία με τις ελλείψεις σε βασικά υλικά να μην επιτρέπουν τη διενέργεια ακόμη και απλών εξετάσεων, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Ενδεικτικά στον Ευαγγελισμό, τη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του νοσοκομείου. Σύμφωνα μάλιστα με το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, «από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων εξασφαλίστηκαν 390.000 ευρώ για τα άκρως απαραίτητα φάρμακα που επαρκούν μόνο για λίγες μέρες». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείο κ. Ηλίας Σιώρας, «ενημερωθήκαμε ότι θα δοθεί νέα πίστωση (άυλο χρήμα) ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό. Αυτά όμως, ακόμη και τώρα να πιστωθούν, δεν επαρκούν ούτε για 20 μέρες». 

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εταιρείες δεν προμηθεύουν φάρμακα τις μέρες των εορτών. «Από τα 4,5 εκατ. ευρώ μόνο το 1,8 θα διατεθεί για φάρμακα, που σημαίνει ότι στις 10 Γενάρη θα είμαστε στη σημερινή, ή και ίσως σε χειρότερη κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δαπάνη σε φάρμακα είναι 2,750 εκατ. ευρώ δηλαδή η ετήσια 33 εκατ. ευρώ και για το 2015 καταβλήθηκαν μόνο 24 εκατ. ενώ για το 2016 προβλέπονται λιγότερα.

Προμήθειες στο «ναδίρ»

Στο «ναδίρ» είναι και οι υπόλοιπες προμήθειες λόγων των οφειλών των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες. Όπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), το σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών, από όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προς τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΙΒ ξεπέρασε (συμπεριλαμβάνεται όλο το 2013 και το 2014) τα 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των Δημοσίων Νοσοκομείων ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 500-600 ημέρες, ενώ στις αρχές του 2015 ήταν 400-500 (επιδεινώθηκε δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής κατά 100 ημέρες). 

Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν τη λίστα με τα 10 χειρότερα δημόσια νοσοκομεία -βάσει των οφειλών τους αλλά και του χρόνου αποπληρωμής αυτών. Πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο Aθηνών- ΓΝΑ Πολυκλινική, το ΠΑ.ΓΝΗ- Γ.Ν. Βενιζέλειο, το Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, το Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο» ΕΕΣ (Ερυθρός Σταυρός), το Γ.Ν. Σάμου «Ο ΑΓ. Παντελεήμων»-Γ.Ν. Κ.Υ. Ικαρίας, το Ωνάσειο Κ/Χ Κέντρο, το Γ.Ν.Α «Ιπποκράτειο» Αθήνας και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Οφειλές άνω του 1,2 δισ.

Υπο... χρεοκοπία ο ΕΟΠΥΥ

Στα χρέη «βουλιάζει» και ο ΕΟΠΥΥ θέτοντας σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του. Οι οφειλές του Οργανισμού μόνον προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί έως το τέλος του έτους ο ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τους επτά από τους δώδεκα μήνες υπηρεσιών που παρείχαν οι ιδιώτες συμβεβλημένοι σε ασφαλισμένους, καθώς οι υπόλοιποι πέντε μήνες θα... συμψηφιστούν λόγω claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης). Την ίδια ώρα έχει «παγώσει» η αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρονολογούνται ακόμη και πριν από το τέλος του 2011, οφειλές οι οποίες για διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 130 εκατ. ευρώ είναι παλιά χρέη που χρονολογούνται πριν από το 2012, για τα οποία υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν στο τέλος του έτους, λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα έχουν πληρωθεί τους επτά μήνες του 2015. Σημειώνεται ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ανέρχεται στα 309 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις των εργαστηρίων αναμένεται να φτάσουν έως το τέλος του έτους τα 510 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποπληρώσει απαιτήσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 2008-2011.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ