2016-01-01 13:02:51
Φωτογραφία για Επιστολή κ. Μιχαήλ Μιχαήλ σχετικά με την απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου για το 48ωρο
Δρ. ΜΙΧΑΗΛ Δ. ΜΙΧΑΗΛ 

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2015 

Κύριο Δημήτριο Βαρνάβα 

Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων 

Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.)

Αγαπητέ κύριε Βαρνάβα, 

1. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας γνωστοποίησα την 23-12-2015 την Απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ένατο τμήμα), της αυτής ημερομηνίας, επί της υπόθεσης C-180/14, δυνάμει της οποίας καταδικάσθηκε η Ελληνική Δημοκρατία λόγω παραβίασης των υποχρεώ- σεων που απορρέουν από την Κωδικοποιητική Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 04-11-2003, εφόσον παρέλειψε την εφαρμογή της μέγιστης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες περιλαμβανομένων των εφημεριών, την εξασφάλιση του ελάχιστου ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου ανάπαυσης όπως και την χορήγηση αντισταθμιστικής περιόδου ανάπαυσης (ρεπό) που να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας, τον οποίο θεωρείται ότι αντισταθμίζει. 


2. Όπως γνωρίζετε, αντικείμενο της ως άνω υπόθεσης ήταν η από 11-04- 2014 Προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημο- κρατίας, της οποίας είχε προηγηθεί, με πρωτοβουλία σας, η άσκηση το έτος 2007 δι’ εμού, ως Πληρεξουσίου Δικηγόρου, δέκα (10) αυτοτελών Προσφυγών ισάριθμων Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών μελών της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραβίαση εκ μέρους της Χώρας μας του Κοινοτικού Δικαίου (πρωτογενούς και παραγώγου) για τα ως άνω κριθέντα ζητήματα. Βεβαίως δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στις γενναίες Αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόσο σε επίπεδο Τμήματος όσο και σε επίπεδο 2 Ολομελείας, οι οποίες είχαν προηγηθεί της ως άνω Απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και είχαν δικαιώσει πανηγυρικά τις θέσεις μας. Συνεπώς, η ως άνω Απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δικαιώνει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, πολυετείς κοινές προσπάθειες εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων, πολλές φορές, συνθηκών. 

3. Κατόπιν της ως άνω εξέλιξης, φρονώ, ότι η εν λόγω καταδικαστική Απόφαση, μπορεί να χρησιμεύσει, στο όνομα της συμμόρφωσης, ως αιτιολογική βάση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης ιατρικού προσωπικού τόσο στα Δημόσια Νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας, τα οποία, ως γνωστό, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της δραματικής υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό. Διαφορετικά, είναι βέβαιο, ότι η μη συμμόρφωση προς το σκεπτικό και διατακτικό της Απόφασης, θα επισύρει την επιβολή προστίμου πολλών εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος. Με εκτίμηση, Μιχαήλ Δ. Μιχαήλ Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ