2016-01-02 00:04:05
Φωτογραφία για Μήπως κάτι αλλάξει... Αναρωτήθηκε κανείς πως θα ζήσουμε;
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

- ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Κύριε διευθυντά,

Ο Καζαντζάκης γράφει «ξεκινάμε από μια άβυσσο και καταλήγουμε σε μια άλλη άβυσσο». Το μεταξύ αυτών διάστημα το λέμε ζωή.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε ευχή και κατάρα να μεγαλουργούμε ως λαός, αλλά το μεγαλύτερο διάστημα το περνάμε σε μια άβυσσο. Από την Αρχαία Ελλάδα, οπότε οι πόλεις-κράτη βρίσκονταν σε συνεχείς πολέμους, μέχρι σήμερα που βρισκόμαστε σε μια βαθιά άβυσσο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, «ο γέρος της Δημοκρατίας», έλεγε: «Δυστυχώς, στερούμεθα πολιτικής ηγεσίας». Το ίδιο έλεγε και ο Σεφέρης («Δοκιμές») αν ο Μεταξάς έλεγε αντί του «Οχι», το «Ναι», όλοι του οι υπουργοί ήταν ανίκανοι να φέρουν κάποια αντίρρηση. Γράφει ακόμη ο Γ. Παπανδρέου ο Α: « Δεν θα μας πειράξουν οι Γερμανοί». Οι αρχαίοι Eλληνες είχαν τον εξοστρακισμό – όταν κάποιος ήταν ανεπιθύμητος στην πόλη, τον έδιωχναν. Μήπως πρέπει να το βάλουμε και σήμερα σε χρήση;


Τα σαράντα χρόνια μεταπολίτευσης, εκτός από ορισμένες ψεύτικες περιόδους ευημερίας, ήταν σαν τα 400 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς. Τότε είχαμε τους σουλτάνους και τους πασάδες, τώρα είχαμε τρεις οικογένειες που κυβέρνησαν την Ελλάδα και τους παρατρεχάμενους αυτών, όπως και ορισμένους από τα παιδιά του Πολυτεχνείου που αντάλλαξαν την αντίσταση που έκαναν στη δικτατορία με πλούσιες παροχές και ισχυρές θέσεις.

Σήμερα, ρυθμιστής των πραγμάτων σε λίγο θα είναι ο κ. Λεβέντης, που σέβομαι και εκτιμώ, αλλά και διαφωνώ σε ορισμένες απόλυτες θέσεις που έχει, π.χ. όλοι να παίρνουμε σύνταξη 1.500 ευρώ τον μήνα. Γιατί οι βουλευτές, κ. Λεβέντη, παίρνουν μεγάλα ποσά, άγνωστα σε εμάς και οι άλλοι Eλληνες πρέπει να παίρνουν 1.500 ευρώ; Ο κ. Κατρούγκαλος προτείνει κατώτατο μισθό 360 ευρώ τον μήνα. Επειδή κατάγομαι από την Hπειρο (Μαντείο Δωδώνης, Αμβρακία) έχω ένα χάρισμα - μειονέκτημα να προβλέπω μερικά πράγματα. Eλεγα στη γυναίκα μου εδώ και τρία χρόνια ότι θα παίρνουμε 320 ευρώ τον μήνα, 120 ευρώ θα πληρώνουμε ενοίκιο στους Γερμανούς που θα μας έχουν πάρει τα σπίτια και θα ζούμε με 200 ευρώ. Επίσης, ο κ. Μάνος έλεγε να παίρνουμε 500 ευρώ μισθό. Οι πρώην υπουργοί Εργασίας Λοβέρδος και Κουτρουμάνης συμφωνούσαν σε συντάξεις εξαθλίωσης και μάλιστα για εμάς τους γιατρούς, που πρέπει και έχουμε την κακή συνήθεια να δουλεύουμε, μας έκοψαν το 30% της σύνταξης, τη σύνταξη από το ΤΣΑΥ, και μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε κάθε μήνα 200 ευρώ. Θα τα πάρουμε όλα αυτά στον άλλο κόσμο.

Εμείς που έχουμε δουλέψει όχι 17 ώρες σε μία μέρα, αλλά 24 ώρες το 24ωρο ως γιατροί και πολλοί δουλεύουμε ακόμη για να ζήσουμε γιατί χρωστάμε δάνεια στεγαστικά στις τράπεζες, αναρωτήθηκε κανείς πώς θα ζήσουμε;

Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία γράφει ότι ο Σωκράτης έλεγε πως η δημοκρατία έχει πολλά μειονεκτήματα γιατί οι πιο πολλοί δεν ελέγχονται και ο Τσώρτσιλ έλεγε ότι η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, εάν εξαιρέσεις όλα τα άλλα. Η Jacqueline De Romilly γράφει στο βιβλίο της περί ελευθερίας στην Αρχαία Ελλάδα ότι οι Eλληνες πρώτοι ανακάλυψαν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Είμαι προσωπικά και έχω αποδείξει ότι είμαι ενάντια σε κάθε άλλο πολίτευμα εκτός από τη Δημοκρατία.

Ευτυχώς ζούμε σε μια δημοκρατική πολιτεία με πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία πρέπει να αποδείξει και στην πράξη ότι πράγματι ενδιαφέρεται και δημιουργεί συνθήκες ελευθερίας εξίσου για όλους τους Eλληνες και να αποφεύγει αυτά που κατά καιρούς έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν πρέπει εμείς να τιμούμε το ύψιστο αγαθό, τη δημοκρατία, και να την εφαρμόζουμε κανονικά, μήπως και κάτι αλλάξει σε αυτόν εδώ τον τόπο;

Κωνσταντινος Μπουραντας

Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ